Home Cloud De hybride cloud: bent u klaar om de controle te verliezen?

De hybride cloud: bent u klaar om de controle te verliezen?

62

De belangstelling voor de hybride cloud wordt steeds groter. Gartner Inc. voorspelt zelfs dat aan het eind van 2017 bijna de helft van de grote organisaties hiervan gebruikmaakt. En we zijn al hard op weg om deze voorspelling waar te maken. Uit recent onderzoek van SPS blijkt namelijk dat maar liefst 42 procent van de IT-beslissers de hybride cloud al heeft geadopteerd. Ik vind het niet zo gek dat Nederland in de ban is van de hybride cloud. De overstap biedt veel voordelen, maar zeg eens eerlijk: bent u ook klaar om de controle te verliezen?

Complexiteit van IT-beheer
Bij een traditionele infrastructuur draait alles on-premise. IT-afdelingen kunnen goed grip houden op de IT-omgeving en -processen en bovendien zelf de regie voeren. Er worden duidelijke afspraken gemaakt met de leveranciers en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. Zo komt niemand voor verrassingen te staan. Bij de overstap naar een hybride cloud geeft men een deel van de IT uit handen en verandert dit eenvoudige plaatje. De IT-keten wordt uit elkaar getrokken, inzicht in de werking van alle componenten neemt af en de integrale controle valt weg. IT-beheer wordt ondoorzichtiger.

Dreigingen
Bij gebruik van een hybride cloud, blijft de eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van de IT bij de eigen organisatie liggen. De IT-manager staat echter voor een aantal grote uitdagingen om de continuïteit en effectiviteit van de nieuwe IT-omgeving te kunnen blijven garanderen. Door de splitsing van de keten, is het moeilijk om grip te houden op de IT-infrastructuur. Niet alles is immers meer zelf te beïnvloeden, maar de eindverantwoordelijkheid blijft. Hoe weet u bijvoorbeeld of de dienstverlener afspraken over performance en uptime nakomt? Natuurlijk wordt er gerapporteerd, achteraf. Het snel en adequaat oplossen van incidenten en het voortdurend nakomen van de afgesproken applicatieperformance is een heikel punt voor de IT-afdeling bij de overstap naar de cloud. En ook het omgaan met de toegenomen afhankelijkheid kan lastig zijn. Het is moeilijk om de houvast te verliezen als een deel van de IT uit handen wordt gegeven. U wilt door de uitbesteding vooruit gaan, niet achteruit.

Behoud toch nog de controle
Om toch grip te kunnen houden en de verantwoordelijkheid na te komen, moet de IT-afdeling de gemaakte afspraken vrijwel real-time kunnen meten. Ketenbeheer was al belangrijk, maar met de hybride cloud wordt het echt cruciaal om het volledige inzicht in de IT-infrastructuur te behouden. Gelukkig zijn er manieren om dit inzicht te krijgen. Hier ga ik in de volgende blog op in. Het is zaak de uitdagingen goed in kaart te brengen en duidelijke afspraken te maken. Dan wordt het makkelijk om de regie uit handen te geven, zelfs voor de controlefreak!

Linda Verweij, COO van  SPS

Onze visie op het beheer van de hybride cloud en de resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de whitepaper ‘Het IT-beheer van een hybride cloud: verlies de keten niet uit het oog’. Deze is gratis te downloaden via http://sps.nl/het-it-beheer-van-een-hybride-cloud/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in