Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Blijf baas over je eigen ambities: Bewandel je eigen pad

Blijf baas over je eigen ambities: Bewandel je eigen pad

77

Aan de rand van het zwembad in een zonovergoten oord lijken de dagelijkse beslommeringen al snel ver weg. ‘Waar maak ik me toch altijd zo druk over’ vraag je je af, terwijl je nog een slok van je koude biertje neemt. Je neemt je voor het na de vakantie allemaal anders te doen: heldere prioriteiten stellen en een betere balans tussen werk en privé.

Terug achter je bureau neemt de dagelijkse realiteit snel de overhand en bepalen binnenkomende e-mails, bilateraal overleg en vergadersessies je dag. Hoe zorg je er dan voor dat je toch werk maakt van die carrièreswitch, of de stappen om je ambities waar te maken?

Leren en studeren waar en wanneer je maar wilt, op de momenten dat het jou uitkomt, helpt je om meer sturing aan te brengen in je leven en werk. Online leren heeft geen begin- en eindtijden of reistijd, maar biedt wel dezelfde voordelen als leren in een klasje. Want natuurlijk wil je niet inleveren op de kwaliteit van een opleiding of training. Je wilt net als in een traditionele leeromgeving een uitgebreide, interactieve uitleg van een docent om een goede theoretische basis te leggen. En vervolgens wil je ook praktijkcases en proefexamens aangeboden krijgen, omdat je niet alleen online wilt leren, maar ook online wilt dóen

Welke vragen moet je jezelf stellen als je e-learning als methode wilt inzetten om de kennis op te doen die je nodig hebt om je ambities waar te kunnen maken?

  • Sluit de opleiding aan op je huidige niveau en bij je ambities? Bekijk een demoversie of vraag advies bij een opleider;
  • Hoeveel tijd ben je per week kwijt? Kun je de training alleen in je eigen tijd doen, of is het mogelijk om ook onder werktijd te leren? Maak afspraken met je manager;
  • Wil je generalist worden of je specialiseren? Wil je toegang tot een grote kennisbaak en veel verschillende trainingen (bijvoorbeeld als je begint aan een omscholingstraject) of kies je heel gericht een pad? Ook financieel gezien is dit een interessante vraag.
  • Hoe is de ondersteuning geregeld? Is er een helpdesk die je kunt bellen?
  • Hoe leer jij? Ben je een solist of weet je nu al dat je graag samen optrekt met mede-cursisten?
  • Wie zijn je medecursisten? Hebben zij hetzelfde niveau, en kun je hun vragen stellen of samen leren? Zijn er misschien mensen bij jouw bedrijf die ook eenzelfde cursus willen volgen?

Zorg dat je een antwoord hebt op deze vragen voordat je een online training start. Alleen dan weet je of het echt iets voor jou is en bij jouw ambities past. Dat vergroot je motivatie. Want als jíj jezelf wilt verbeteren en scholen, dan zal uiteindelijk jíj dat moeten doen. Ook een online training draait niet alleen om ‘weten’, maar ook om ‘willen’ en ‘kunnen’. Food for thought dus, bij het zwembad of onder de palmboom. Succes!

Luuk Jansen, Accountmanager bij icttrainingen.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in