Home Innovatie & Strategie Blockchain, de hype is over!

Blockchain, de hype is over!

418

Al doet de Bitcoin, de eerste blockchain applicatie, het momenteel niet zo goed, de blockchain technologie is de hype fase voorbij en wordt nu omarmd door elk zichzelf respecterend bedrijf.

Dagelijks zie je nieuwsberichten waaruit dat blijkt. Een kleine greep:

Achmea haakt aan op blockchain in auto-industrie

30 mei 2018 16:23
Verzekeraar Achmea ontwikkelt met blockchaintechnologie een digitale omgeving voor de registratie van autoritten, carsharing en autokenmerken.

De Muziekcoöperatie heeft landelijke ticket-primeur

28 mei 2018, 10:34
Meppel – Een nieuw ticketsysteem, gebaseerd op de blockchain technologie, waarmee je je ticket altijd weer kunt terugboeken en ongewenste tussenhandel tot het verleden behoort.

Rapport Deloitte: ondernemingen die blockchain niet overwegen lopen risico achter te lopen

30 mei 2018 00:01
Uit een nieuw rapport van het audit- en adviesbureau Deloitte is gebleken dat blockchain-technologie een cruciale troef wordt voor de retail- en consumptiegoederenindustrie.

En last but not least:

Koopman Logistics Group wint innovatie-award

28 maart 2018
Koopman Logistics Group heeft The Innovation Manager-award, afgekort TIM, gewonnen voor het ontwikkelen van een distributed ledger voor de automotive supply chain met behulp van blockchain-technologie.

Public versus Permissioned

De Bitcoin is een publiek netwerk maar in de hiervoor vermelde bedrijfstoepassingen wordt gebruik gemaak van een zogenaamd “permissioned” netwerk. Dat wil zeggen dat alle leden van de de blockchain keten bekend zijn met de vooraf vastgestelde toegangsrechten.

Dit maakt het mogelijk om selectief en veilig transacties zichtbaar te maken aan partijen die daartoe gerechtigd zijn.

Hyperleger

Het Hyperledger platform leent zich uitermate goed voor dit soort toepassingen. Het Hyperledger platform is een Open Source initiatief en wordt ondersteunt door de Linux Foundation met als doel de blockchain technologie eenvoudig en industrie onafhankelijk toepasbaar te maken. Er zijn inmiddels een groot aantal blockchain frameworks en de meest bekende naast Hyperledger is Ethereum. Kijk eens op blockchainprojects.nl waar heer veel leuke initiatieven staan van de overheid op gebied van blockchain.

Echter, het feit dat IBM het Hyperledger platform ondersteunt, en je voor support dus niet afhankelijk bent van de community, heeft dit platform vaak de voorkeur voor zakelijke toepassingen.

Er zijn diverse Hyperledger frameworks beschikbaar, zie hyperledger.org voor een uitgebreid overzicht. Een leuke uitleg kun je vinden op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=js3Zjxbo8TM

Hyperledger Composer en OutSystems

Een interessante combinatie is Hyperledger Composer en het OutSystems Low Code platform.

Hyperledger Composer maakt het mogelijk om snel blockchain applicaties te realiseren, bovenop de Hyperledger Fabric infrastructuur, vanwege de uitgebreide aanwezige toolset om onder andere eenvoudig smart contracts te genereren.

Met Hyperledger Composer kan de business samenwerken met de ontwikkelaar om de blockchain applicatie te realiseren; definiëren van de business rules, de deelnemende partijen in de keten, de rollen en wie wat mag doen en zien. Daarnaast kan Hyperledger Composer op een eenvoudige manier REST Api’s genereren om met andere applicaties te kunnen integreren.

Kort samengevat; een enigszins vergelijkbaar platform voor het ontwikkelen van blockchain applicaties als het OutSystems low code platform voor web en mobiel applicatie ontwikkeling.

En zie hier de ultieme combinatie: ontwikkel de blockchain applicatie met Hyperledger Composer en de consumer (member) App met het #1 low code platform van OutSystems.

Leuk nog even te vermelden dat de Koopmans Logistics case gerealiseerd is met Hyperledger Composer en OutSystems !

In de blog van OutSystems consultant Rui Barbosa kun je de combinatie van deze twee technologiën verder toegelicht krijgen en een video bekijken van een real life applicatie:
https://www.outsystems.com/blog/posts/building-blockchain-enabled-app/

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in