
Het was te verwachten: wat wordt opgeblazen moet een keer leeglopen. Een oplossing op zoek naar een probleem. Dat is dan nog een van de vriendelijkste diskwalificaties van de blockchain. Het kan ook heel anders: ‘Blockchain is de minst nuttige technologie in de geschiedenis van de mensheid’ aldus een opinieartikel in het FD (19 oktober). Wat ook helemaal niet helpt is de vrije val van de Bitcoin. Een ding is zeker: de Bitcoin is niks, zegt de Volkskrant (21 november).
Natuurlijk haasten experts zich om uit te leggen dat Bitcoin en andere cryptomunten niet hetzelfde zijn als blockchain. Maar dat zal nauwelijks invloed hebben op de perceptie dat het hele ‘cryptogedoe’ de zoveelste technologiezeepbel is. Berichten dat de meeste blockchain-initiatieven zijn gestrand en dat geslaagde projecten zeldzaam zijn, blazen die zeepbel verder op.
Impact
Het doet allemaal sterk denken aan de internet bubble van bijna twintig jaar geleden. Torenhoge verwachtingen: internet zou ‘alles’ veranderen, bedrijven die er de technologie voor leverden werden onwaarschijnlijk veel waard. De talloze internetstartups in die tijd spendeerden geld als water, winst maken was niet de bedoeling. Dat hield natuurlijk geen stand en de bubble barstte. Maar wie nu naar internet kijkt ziet dat de meeste voorspellingen gewoon zijn uitgekomen, ja zelfs dat we de impact van internet op ‘alles’ indertijd volkomen onderschat hebben.
Blockchain zou ook alles gaan veranderen. Het zou het ‘internet van waarde’ worden en banken, notarissen, kadasters, noem maar op, overbodig maken. Op blockchain gebaseerde cryptomunten zouden ons geld vervangen, ICO’s zouden nieuwe financieringsmogelijkheden bieden voor bedrijven, enzovoort. Daar is allemaal niks van terecht gekomen. Althans, vooralsnog.
Blockchain niet dood
Want wie goed kijkt ziet dat de technologische ontwikkeling gewoon doorgaat, hooguit in een wat lager tempo. De grootste tekortkomingen van de blockchain-technologie worden gaandeweg aangepakt. De ICO-cowboys hebben hun langste tijd gehad en de Bitcoin blinkt niet langer als het nieuwe goud. Blockchain mag dan aangeschoten wild zijn, maar is niet dood. Het heeft pakweg tien jaar geduurd voor internet de klap van de barstende zeepbel te boven was. Als we blockchain nou eens dezelfde herstelperiode gunnen? Wat komt er dan van de voorspellingen uit? Ongetwijfeld meer dan we nu voor mogelijk houden.
Hans van Raaij, senior consultant bij MCS PR en Finitiative PR