Home Cloud Take IT out of the box

Take IT out of the box

64
dainamics

Inmiddels is de IT-afdeling het pispaaltje van de organisatie geworden. Als er wat fout gaat, is het de schuld van de IT – ook al heeft het niks met IT te maken. En waarom is dat? Omdat IT’ers zich bemoeien met dingen waarvan ze geen kennis hebben. Weten wij waarom die laptop steeds crasht? Ja. Omdat de gebruiker er steeds software op zet die niet ondersteund wordt. Die producten kennen we niet, en toch gaan wij als IT’ers het probleem proberen op te lossen.

En die ene applicatie voor de afdeling finance dan, die niet vooruit te branden is? Server niet goed gesized omdat finance er heel anders gebruik van maakt dan initieel voorgesteld. En dan lopen wij naar diezelfde afdeling om geld voor een nieuwe server te vragen, die we dan – bij de gratie Gods mogen aanschaffen, maardan wel van ons budget – het is immers ons probleem.

Als we nu van de IT een soort Shared Service Center maken? De IT-afdeling levert dan een basisinfrastructuur – in het Engels mooi een ‘lowest common denominator’ genoemd. Wij leveren een paar core-applicaties die van cruciaal belang voor de gehele organisatie zijn en laten de rest aan de verschillende afdelingen en gebruikers over. Want wat heeft de gemiddelde gebruiker nu echt nodig? Veel minder dan wij denken.

Mobiele gebruikers? Geen probleem. Geef elke laptopgebruiker elke drie jaar € 800 en laat hem of haar zelf een laptop kopen. Wat IT levert is een virtuele desktop. Crasht de laptop? Probleem van de eindgebruiker. Slechte kwaliteit van de laptop? Had je niet het goedkoopste model moeten kopen. Maar jij als IT-manager kan wel garanderen dat jouw applicaties altijd optimaal draaien.

Zo ook met serverapplicaties. Heeft de marketingafdeling een data-analysetool nodig? Laat het ze zelf uitzoeken. IT levert een virtuele server die voldoet aan de initiële eisen van het pakket en marketing mag er mee doen wat ze willen. En beginnen ze over performance te klagen? IT kan meer rekenkracht leveren – op kosten van marketing.

Laten we dus eens echt out of the box denken en kijken hoe we weer waarde aan de IT kunnen geven. Vanuit een technologisch standpunt hebben we de middelen om het te kunnen doen.

Nu moeten we de rest van de organisatie nog vertellen wat cloud nu eigenlijk voor hen betekent.

 

Edwin Brok, International Sales Development – Storage at Bull

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here