Home Data & Storage Briljante Internet of Things voorbeelden waar je echt wat aan hebt

Briljante Internet of Things voorbeelden waar je echt wat aan hebt

606

Niet schieten. Dit is niet weer zo’n stuk over hoe geweldig the Internet of Things is. Ik zal niet nóg een keer beginnen over het aantal apparaten dat nu al verbonden is met het internet (2 miljard). Of het aantal dat tegen 2020 verbonden is volgens Gartner (8 miljard). In dit blog ga ik simpelweg zoveel briljante Internet of Things voorbeelden bespreken dat je na het lezen direct wilt beginnen aan je eerste koppeling. Want dat is je enige optie. IoT is geen hype meer: het is een deel geworden van ons dagelijks leven. En in welke sector je bedrijf ook furore maakt: je zult het nodig hebben. Je hoeft me niet op mijn woord te geloven, je hoeft alleen maar dit artikel te lezen.

Waarom houden we van the Internet of Things?

Toen je klein was, droomde je waarschijnlijk over een toekomst vol vliegende auto’s en een vakantiehuisje op Mars (ik wel in ieder geval). Met die dromen is het niet helemaal goed gekomen, want het is 2017 en we staan nog steeds met z’n allen in de file op weg naar kantoor. Maar sinds de opkomst van the Internet of Things beginnen mensen langzaam weer te geloven in die nieuwe wereld. Apparaten rondom ons komen tot leven, praten met andere apparaten en maken het leven leuker en makkelijker. Ik denk dat dit het geheim is achter de hype rondom IoT: de technologie spreekt tot de verbeelding. Het heeft ons een stapje dichterbij een digitale maatschappij gebracht waarin aan alles is gedacht. Voor bedrijven biedt IoT bovendien de ultieme kans om in contact te komen met klanten. Door nét dat beetje extra te geven wat anderen niet bieden. Bijvoorbeeld:

Slimme huizen

Als je wilt weten wat IoT allemaal voor je kan doen, hoef je niet eens je huis uit. Bevestig gewoon wat sensoren aan je huishoudelijke apparaten, en je transformeert je 4-kamerappartement in een smart home. Doe de lampen aan met je smartphone, laat je iPad je vertellen dat je vergeten bent de oven uit te zetten, en krijg real-time inzicht in je energieverbruik. (Ik klink nu net als een Toon-reclame, maar het is écht allemaal mogelijk.) Zoek je sleutels met een app, geef je planten water vanaf je kantoorstoel, en laat je kelder je bellen als er iets dreigt te overstromen. Vanuit een bedrijfsperspectief zijn smart home apps de ultieme manier om klanten blij te maken, ervoor te zorgen dat ze geld en energie besparen en een minder grote rotzooi maken van je apparatuur. Dit maakt hen blij dus loyale klanten, vooral omdat jij hun leven simpel maakt.

Slimme ziekenhuizen

De invloed van IoT op de gezondheidszorg heeft levensreddende proporties. Sensoren aan bedden en in badkamers laten artsen en verpleegkundigen weten dat iemand gevallen (of ontsnapt) is. Smartphones vertellen patiënten wanneer ze hun medicijnen moeten innemen en hoe het ervoor staat met hun suikerwaardes en bloeddruk. Dit soort eHealth tools maken een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis in veel gevallen overbodig, wat zorg betaalbaar maakt en de werkdag van een arts minder hectisch. Ook voor de sporters en kerngezonden onder ons hebben dit soort apps trouwens nut. Zij houden hun sportactiviteiten bij, monitoren waardes zoals hartslag en activiteitsniveau en blijven zo in conditie. Hiermee zijn ze sluipziektes zoals obesitas voor, wat ook weer minder druk legt op de zorg. Vanuit bedrijven gezien kan IoT helpen besparen op zorgkosten, door patronen te ontdekken in ziekteverloop en het aantal consulten te verminderen.

Slimme steden

Niet alleen huizen en ziekenhuizen worden slimmer: hele steden worden getransformeerd door IoT. Deze veranderingen zijn nog het meest merkbaar in het openbaar vervoer, waar reizigers steeds beter op de hoogte worden gehouden van aankomsttijden, snelste routes en vertragingen. Tegelijkertijd ontvangen weggebruikers gepersonaliseerde alerts over files, wegwerkzaamheden en beschikbare parkeerplaatsen, wat de doorstroom verbetert en een hoop frustraties en uitlaatgassen bespaart. Nu ik het toch heb over het milieu: projecten zoals DontFlushMe dragen op een hele andere manier bij aan een schonere planeet. DontFlushMe brengt burgers op de hoogte bij een overstroming, zodat zij tijdelijk de wc niet doorspoelen en hiermee voorkomen dat lokale waterwegen worden vervuild. Hoe verzin je het? In dezelfde categorie: prullenbakken die zelf aangeven wanneer ze geleegd moeten worden en apps die het energieverbruik van straatverlichting omlaag brengen. En de lijst is nog langer.

Slimme industrie

De Internet of Things voorbeelden hierboven zijn allemaal erg zichtbaar voor het grote publiek. Maar de toepassingen die de meeste mensen niet zien, zijn misschien nog wel interessanter. Zo maakt de detailhandel momenteel een ware transformatie door. Dankzij sensoren hebben bedrijven opeens 100% inzicht in de voorraden in distributiecentra. Ze weten precies wanneer er wat uitgaat en waar naartoe. Tegelijkertijd registreren sensoren in winkels de bewegingen van klanten, die weer worden gebruikt om de indeling van de schappen aan te passen op hun koopgedrag.

Sensoren in fabrieken brengen het personeel op de hoogte van defecten en andere problemen, zodat zij de onderhoudsbeurten op het juiste moment kunnen inplannen. Ook de agrarische sector heeft een paar mooie voorbeelden. Zo gebruiken boeren nu al apps om het weer te voorspellen en de conditie van hun grond te inspecteren. Zelfs koeien hebben tegenwoordig tags die hun melkproductie monitoren. Dankzij deze informatie weten boeren precies wanneer er bespoten, gemolken of geoogst moet worden. En vergeet ook de bouw niet, waar sensoren inzicht geven in de kwaliteit en veiligheid van een constructie. Dit voorkomt dure reparaties, imagoschade en soms zelfs dodelijke ongevallen.

Switchen naar een IoT strategie

Als deze Internet of Things voorbeelden je niet overtuigen, weet ik het ook niet meer. Stuk voor stuk bewijzen ze dat IoT overal is en dat het meer inzichten, comfort, tijd en geld oplevert voor bedrijven (B2C en B2B). Denk je dat jouw bedrijf niet modern genoeg is om de switch te maken? Dan bewijs je alleen maar mijn punt dat een IoT strategie je naar dit tijdperk kan halen.

Om je op weg te helpen in je IoT reis, raad ik je aan ons white paper Go Digital te downloaden. Hierin lees je welke tools je nodig hebt voor je digitale transformatie (waar IoT een groot deel van uitmaakt). Je vindt ‘m op onze site.

Heb je een ander briljant voorbeeld van een IoT toepassing? Laat het me weten in een reactie! Bezoek de Yenlo website en download de white paper Go Digital.

Ruben van der Zwan, CEO & Founder van Yenlo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in