Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Bring Your Own (HR) Data

Bring Your Own (HR) Data

91

Het simpele gegeven dat mensen hun leven lang bij één organisatie werken is nu wel voorbij. De ingezette flexibilisering van arbeidsrelaties is ingezet en zal de komende jaren alleen maar groter worden. Dat heeft op allerlei fronten impact en zeker op de professional (de medewerker) zelf. Want door al dat geschuif ontstaat er een zeer onoverzichtelijk landschap van plukjes data over het arbeidsverleden van iedere professional.

‘Goede werknemers zijn schaars’ wordt vaak geroepen. Maar het feit dat informatie over het arbeidsverleden over al deze professionals is opgesloten achter de firewalls van de organisaties waar ze hebben gewerkt, helpt ons niet om het beste uit mensen te kunnen halen. Deze situatie is niet in het belang van de werknemers, niet in het belang van werkgevers en zeker niet in het belang van de transparantie in resources waar we allemaal zo naar op zoek zijn (of in de toekomst zullen zijn…).

Parallel aan de technologische mogelijkheden zal nu dan ook de discussie gevoerd moeten gaan worden over het eigenaarschap van de persoons- (personeels)gebonden informatie. Wie is eigenaar van de data over mijn functioneren? Wie is eigenaar van mijn functionerings- en beoordelingsgesprekken? Wie is eigenaar van de informatie over mijn performance en mijn ontwikkelplannen? Nu wordt die verantwoordelijkheid nog bij werkgevers gelegd, maar is het niet uiteindelijk de professional die hier zijn verantwoordelijkheid in moet nemen? Technische gezien kan het, maar hoe transparant durven we te zijn? En zullen de huidige ERP-leveranciers het mogelijk  maken dat er dadelijk medewerkers zijn die hun eigen digitale HR-file willen koppelen aan het HR systeem dat gebruikt wordt door een potentiële nieuwe werkgever?

Naar analogie met het Elektronisch Patiënten dossier (EPD), zie ik dan ook een grote toekomst voor een eigen digitale HR dossier dat de hele professionele carrière beschrijft en die bij elke organisatie waar je binnenkomt wordt ingezien, gebruikt, aangevuld en waar jij als professional zelf verantwoordelijk voor bent.

Eelco Veltenaar, Eelco Veltenaar, Co-Founder, CEO at TruQu.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here