Home Ondernemen & Business Van bring your own disaster naar bring your own device

Van bring your own disaster naar bring your own device

190
dainamics

Nog niet zo lang geleden was iedereen in jubelstemming over de komst van Bring-Your-Own-Device (BYOD). We moesten allemaal denken vanuit het belang van de gebruiker. Wat ‘klant-centraal’ in marketing heet, noemen we ‘gebruiker-centraal’ in een IT-omgeving. Maar de mooie belofte bleek voor veel IT-managers een rampenplan.

Elke medewerker die met zijn eigen laptop of tablet inprikt op het netwerk van zijn of haar werkgever is een groot risico voor de veiligheid van IT-systemen. Dan hebben we het nog niet eens over de bescherming van persoons- of andere gevoelige gegevens. Dat moet absoluut op orde zijn. Zeker met de op stapel staande Europese GDPR-wetgeving. Kortom, bring your own is een mooie vrijheidsbelofte voor elke werkende Nederlander maar een veiligheidsramp voor de IT-afdeling. Afschaffen is nauwelijks een optie voor Digital Natives. Wat dan? De oplossing is een USB-stick zo groot als een paperclip. Wat? Ja echt, soms kan een groot probleem worden opgelost met een kleine oplossing.

Werken vanuit de cloud

Altijd en overal werken, is de standaard. De jongere generatie professionals die opgroeien met permanente internetverbinding, weten niet beter dat ze vanaf hun smartphone, tablet of laptop prima hun werk kunnen doen. Daar komt bij dat we inmiddels alles uit de cloud halen. Of het nu om een klantbeheerapplicatie gaat of je bekende kantoorapplicaties. Voor de software heb je geen dure pc nodig. Dus eigenlijk kun je stellen dat het apparaat waarop je werkt steeds onbelangrijker wordt. Het doet er niet meer toe welke functionaliteit je op je computer hebt staan als je alles uit de cloud haalt. Dat geldt natuurlijk niet altijd voor het privégebruik van je laptop. Het is nu eenmaal verdomd makkelijk om op je eigen laptop een Excel sheetje aan te maken of een mooie presentatie met allerlei toeters en bellen voor de trouwerij van je broer.

Een USB-stick voor veilig BYOD

IT-managers kunnen vanaf nu gebruikers met zelf meegebrachte apparatuur met open armen ontvangen. De oplossing is nabij. Dankzij de inzet van een compacte thin client USB-stick kan de gebruiker in een handomdraai switchen van een Windows en/of Mac-omgeving naar een thin client. Of anders gezegd, je kan naar keuze het ene moment werken met de mogelijkheden die je (mobiele) pc lokaal heeft naar functionaliteiten vanuit de cloud waarbij alle voordelen rondom veiligheid en beheersbaarheid zijn geborgd. Zodra je de UD Pocket USB-stick in je laptop steekt, wordt een zogenaamde Virtuele Desktop Infrastructure (VDI) client geladen. Daarmee wordt desgewenst je lokale pc functionaliteit volledig uitgeschakeld.

Switchen van lokale pc functionaliteit naar de cloud kan natuurlijk ook zonder de UD pocket. Maar met deze USB-stick kun je lokale hardware met de gratis meegeleverde software volledig beheren. Je kunt bovendien zelf bepalen wat je van de pc uit- en aan wilt zetten. En misschien wel het belangrijkste, je kunt de desktop optimaal beveiligen. Data en apps van de privécomputer zijn volledig af te sluiten. En de meegeleverde beheersoftware is universeel. Dus het maakt niet uit welk merk pc jouw gebruikers meebrengen. Je kan alle bekende thin clients van bijvoorbeeld HP of Dell beheren met dit gebruikersvriendelijke stickje. En wil je na gebruik van bepaalde cloudfunctionaliteit je medewerker weer laten beschikken over zijn eigen laptop? Heel simpel, dan haal je de USB-stick uit je toestel. Zo eenvoudig kan het zijn. Bring your own device is op deze manier niet langer een ‘Disaster’ voor IT-managers.

Martijn van Tricht, endpoint computing consultant bij IGEL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here