Home Innovatie & Strategie Brownfield: dé manier om snel en makkelijk te migreren naar SAP S/4HANA

Brownfield: dé manier om snel en makkelijk te migreren naar SAP S/4HANA

250

SAP ondersteunt vanaf 2027 de oudere Enterprise Resource Planning (ECC6.0) pakketten niet meer. Toch zijn er relatief weinig migraties van Nederlandse bedrijven naar de nieuwste generatie van het ERP-platform S/4HANA – en dat is zorgelijk want de tijd dringt. Als je straks niet langer compliant bent dan komt je hele bedrijfsvoering in gevaar en raak je bovendien je innovatiemogelijkheden kwijt. Wil je snel en efficiënt zonder veel gedoe de overstap maken, dan is Brownfield voor jou misschien wel de perfecte migratiemethode.

Waarom hebben veel bedrijven hun migratie naar S/4HANA tot nog toe uitgesteld? Vaak is het dilemma dat de hoge kosten en de enorme inspanning niet opwegen tegen de innovaties die S/4HANA het bedrijf biedt. S/4HANA heeft natuurlijk zat optimalisaties en nieuwe innovatiemogelijkheden, maar die maken niet altijd een doorslaggevend verschil. Dat is althans het geval bij een Bluefield of Greenfield S/4HANA installatie. Met de as-is migratiemethode Brownfield kun je veel sneller en goedkoper over en pas gaan innoveren wanneer jij er klaar voor bent.

Brownfield vs Greenfield of Bluefield

De Brownfield-migratiemethode is in feite een upgrade van je huidige ERP-systeem. Dat is voor het merendeel van de SAP-gebruikers – die hun SAP-omgeving al goed hebben ingericht – de meest effectieve methode om over te gaan naar S/4HANA. Een succesvolle Bluefield- of Greenfield-installatie uitvoeren is veel complexer. Dan moet je eerst een businesscase maken voor de vernieuwingsslag en je mensen uit de business trainen in alle mogelijkheden van S/4HANA. De voorbereiding en realisatie vergt dus veel meer tijd en aandacht voor het vele maatwerk in je ECC-omgeving en de interfacing.

Kritiek moment voor je S/4HANA-migratie

Misschien denk je: 2027 is nog ver weg, dus ik heb nog voldoende tijd. Bedenk wel dat een Greenfield-migratie voorbereiden en uitvoeren zo anderhalf tot drie jaar tijd kost – en je moet er tijdens die periode je beste mensen uit de organisatie op zetten. Bovendien worden basis-, functionele en migratieconsultants voor S/4HANA migraties steeds schaarser. We zitten dus echt op een kritiek moment.

Uitstellen is gevaarlijk voor je bedrijfsvoering

Ga je niet op tijd over dan ben je straks overgeleverd aan een speciaal onderhoudstraject van SAP voor je oude systeem op ‘best effort basis’. Dat is 25-30% duurder dan wat je eerder betaalde – ongeveer gelijk aan je innovatiebudget zonder dat je beschikt over de technische middelen om te kunnen innoveren. Dit is op termijn gevaarlijk voor je bedrijfsvoering en voortbestaan.

De voordelen van een Brownfield-migratie

Omdat je huidige ERP-systeem al helemaal is ingericht, is een Brownfield-migratie inclusief het testen daarvan relatief snel en goedkoop. Dat scheelt zo een factor tien op je budget. In tegenstelling tot bij een Bluefield- of een Greenfield-migratie zijn je mensen uit de organisatie veel minder hierdoor ingenomen. Je verliest dus geen businessmomentum, maar je bent wel in een keer compliant en dus verzekerd van de support van SAP.

Hoe ziet een Brownfield-migratie eruit

Een Brownfield-migratie vergt wel voorbereiding in verband met de verplichte technische aanpassingen. Daarna ga je met je huidige ERP-systeem over naar S/4HANA. Dit kun je zeker meteen combineren met het effectueren van een cloud (first) strategie. Als volgende stap kun je gaan optimaliseren en innoveren, wanneer daar tijd en noodzaak voor is. Ga daarvoor eerst de interfaces geïsoleerd aanpakken, kijk of je oud maatwerk kunt vervangen door standaard transacties en ga je personeel trainen om echt nieuwe mogelijkheden van S/4HANA te implementeren. Daar kun je mee beginnen als je eenmaal zover bent. Met Brownfield koop je dus tijd, behoud je budget en ben je in een klap compliant.

Wil je meer weten over de Brownfield-migratiemethode

Ik ben benieuwd naar jouw ideeën of ervaringen met S/4HANA-migraties. Of misschien ben jij wel benieuwd naar wat een Brownfield-migratie voor jouw organisatie betekent? Neem dan eens contact met me op!

Occo Vreezen, CTO SAP bij T-Systems Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in