
Vandaag, 7 januari, is het precies 10 jaar geleden dat Apple zijn ‘eigen’ webbrowser Safari lanceerde. Sinds 1998 werd een versie van Microsofts Internet Explorer geleverd bij het MacOS platform, maar dat werd Steve Jobs steeds meer een doorn in het oog.
In de zomer van 2002 werd duidelijk dat het browserproject succesvol zou worden, schrijft Don Melton. Hij leidde het Safari-ontwikkelteam.
Zoals alle nieuwe producten die Apple bouwt en lanceert, was ook hier sprake van absolute geheimhouding. Nu was dat intern niet zo’n probleem – er hoefde immers niet met prototypes door het gebouw gesjouwd te worden, dus de kans dat iemand die zou verliezen of in een café zou laten liggen was niet aanwezig.
Ook het vinden van testers was geen groot probleem – zolang de browser lokaal zou draaien. Het probleem was echter: een browser zul je in de praktijk moeten testen, dus op het wereldwijde web – en daar laat een browser sporen na, in de vorm van server logs.
Als de browser een pagina van een web server bezoekt, ‘identificeert’ hij zichzelf met een user agent string, bestaande uit de naam van de browser, de versie, het platform, etc. Ook wordt een IP adres meegestuurd, zodat de ontvangende server weet ‘wie’ hij de pagina moet tonen.
Voor Melton en het team betekende dit twee problemen tegelijk. De browser zou herkend worden als ‘nieuw’ en het IP adres als dat van Apple. Op zijn blog doet Melton uit de doeken dat Apple al in 1990(!) een complete serie van 16.777.216 IP-adressen vast liet leggen – die allemaal beginnen met 17.
Melton had een tweeledige oplossing voor het probleem. Ten eerste stond hij het zijn medewerkers toe te testen vanuit huis. Daarnaast programmeerde hij de browsersoftware in eerste instantie zo, dat ontvangende servers ‘dachten’ dat het om een versie van Internet Explorer ging, daarna (na de zomer van 2002) gebruikte Melton een versie van Mozilla als cover. Pas een paar dagen voor de lancering werd de browser open en bloot getest. ‘Die nachten sliep ik slecht,’ schrijft Melton.
Inmiddels is Safari geen kleine speler meer, vooral doordat alle iPhones en iPads ermee zijn uitgerust. Ongeveer 10 procent van de BlogIT-bezoekers gebruikt Safari. De koploper bij deze site is Firefox, met 31 procent, veel meer dan Internet Explorer dat op 19 procent blijft steken – dit terwijl 10 jaar geleden de browser van Microsoft nog almachtig was.
Mels Dees