Ook het afgelopen jaar heb ik als parttimer weer een handvol studenten begeleid bij het schrijven van hun master thesis. Leuk werk om te doen. Voor studenten de kroon op hun werk, de afronding van hun studie. Wat opvalt is dat het aantal niet- Nederlandse studenten sterk toeneemt. Een verrijking voor het studentenleven. Goed voor de kwaliteit van het onderwijs aan Nederlandse studenten. Eigenlijk is een goede beheersing van de Engelse taal het enige waarop wellicht iets scherper getoetst zou mogen worden.
Ik had dit collegejaar twee Aziatische studenten en een Scandinavische student. Het schrijven van hun master thesis verliep voorspoedig. Maar na het afronden van hun studie moeten ze een keuze maken: in Nederland op zoek gaan naar hun eerste baan of gaan solliciteren in hun geboorteland. Geen eenvoudige keuze.
Een van mijn Aziatische studenten werkt nu voor een financiële instelling in haar geboorteland. Haar internationale ervaring was de doorslaggevende reden om haar aan te nemen. De andere werkt nu in Nederland voor een telecommunicatie bedrijf en is de Nederlandse taal al redelijk machtig. Dat blijft toch niet onbelangrijk in Nederland. Wij zijn toch wat minder internationaal georiënteerd dan dat we elkaar willen doen laten geloven. De laatste heeft nog geen keuze gemaakt. Er moet ook een haast onmogelijke keuze gemaakt worden. Terug naar het geboorteland en een relatie op afstand of werk gaan zoeken in Nederland. Blijft lastig.
Het mooie aan deze afstudeerders is dat ze al voor dat ze zijn begonnen met werken een bijdrage hebben geleverd aan global sourcing, het onderwerp van mijn leerstoel aan de Universiteit van Tilburg. Distance learning betekent niet in alle gevallen een vooruitgang. Als je gaat kijken naar succesfactoren in internationaal zakendoen dan is één van de belangrijkste succesfactoren, dat de betrokkenen in het buitenland hebben gewerkt en gewoond. Deze drie studenten hebben hier in ieder geval de eerste basis voor gelegd. De globalisering van het onderwijs is nog maar net begonnen. Laten we hopen dat buitenlandse studenten naar Nederland blijven komen en dat we niet worden ingehaald door de technologie.
Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel