Home Innovatie & Strategie Business en IT bouwen software in low-code

Business en IT bouwen software in low-code

221

IT moet sneller, flexibeler en vooral minder complex worden om aan alle wensen en eisen van de business te voldoen. Low-code maakt het mogelijk nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen met 70% minder inspanning vanuit IT.

Een low-code platform maakt gebruik van drag-en-dropbouwstenen in een grafische interface, die te koppelen zijn als een soort stroomdiagram van functionaliteiten. Dat maakt het relatief eenvoudig een applicatie of workflow op te zetten in veel minder tijd dan met traditionele programmeermethoden.

Een goed low-code ontwikkelplatform slaat een brug tussen business en IT. Het zorgt er niet alleen voor dat in veel kortere tijd werkende toepassingen worden opgeleverd, maar vooral ook dat de business zelf kan helpen toepassingen te ontwikkelen die direct waarde leveren. Low-code bewijst zijn waarde voor organisaties op dit moment al op vier terreinen:

Innovatie

Businessteams zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om de omzet te verhogen en hun klanten optimaal te bedienen. Dankzij een low-code platform kan het businessteam experimenteren met innovatieve toepassingen. Dit, zonder zwaar beslag te leggen op de vaak beperkte tijd van het IT-team. Een low-code platform versnelt de innovatiecyclus volgens het principe ‘Fail fast, fail early’. Hierdoor wordt het mogelijk snel prototypes te bouwen die beter zijn afgestemd op de actuele wensen en eisen van de business.

Klantenbinding

De manier waarop klanten communiceren met de organisatie, kan vaak sterk worden verbeterd. Een low-code platform maakt het mogelijk processen te stroomlijnen of slimme mobiele applicaties te introduceren. Dergelijke oplossingen kunnen veel sneller en efficiënter worden getest en in gebruik genomen.

Automatisering

Complexe en dure BPM-oplossingen worden overbodig. Dit, doordat organisaties via low-code oplossingen gegevens uit bestaande systemen en applicaties kunnen gebruiken voor workflow- en procesautomatisering. Denk bijvoorbeeld aan ‘onboarding’ van nieuwe medewerkers. Handmatig kan dit een zeer tijdrovend proces zijn waarbij allerlei afdelingen betrokken zijn, van HR en IT tot recruitment en facility management. Door dergelijke processen te automatiseren kan de onboarding-tijd worden teruggebracht van weken tot slechts enkele minuten. Dat helpt nieuwe medewerkers al vanaf de eerste dag een productieve bijdrage te leveren aan hun organisatie.

Legacy

Iedere organisatie van een zekere grootte en leeftijd maakt gebruik van oudere toepassingen waar niet zomaar afscheid van kan worden genomen. Het onderhouden van legacy-systemen kan bijzonder tijdrovend zijn. En het valt ook niet mee er zinvolle data uit te halen. Door moderne integratiemethoden toe te passen die gebruikmaken van Machine Learning en AI, kan een low-code platform de data uit allerlei andere apps en databases combineren in een interactief overzicht waar het management op elk gewenst moment een beroep op kan doen.

Ook voor de migratie van legacy-applicaties komt low-code goed van pas. Een voorbeeld is de migratie van oude ERP-oplossingen naar SAP S/4HANA. Alle data uit zo’n systeem handmatig overzetten kan jaren duren, terwijl de business die systemen tijdens de migratie ook nog eens moet kunnen blijven gebruiken. Met een low-code oplossing kan zo’n migratie worden geautomatiseerd en daardoor veel sneller, veiliger en efficiënter worden uitgevoerd.

Een low-code ontwikkelplatform is zowel voor de business als IT te begrijpen en te gebruiken. Dat betekent dat business en IT samen bepalen welke verzoeken uit de backlog de meeste winst of besparingen opleveren. Bovendien haalt low-code de complexiteit uit applicatieontwikkeling, waardoor de business beter begrijpt wat IT aan het bouwen is, terwijl IT direct bij de business kan controleren of wat ze maken ook werkelijk voldoet aan de eisen.

Max van Eeghen is Directeur Benelux & Israël bij Boomi, onderdeel van Dell Technologies. Boomi is leverancier van het low-code ontwikkelplatform Boomi Flow.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in