Home Innovatie & Strategie BYOD: vijf besturingssystemen in minstens 14 varianten

BYOD: vijf besturingssystemen in minstens 14 varianten

79

De wereld van de IT-manager was tot voor kort in één opzicht overzichtelijk: de pc’s en notebooks van de gebruikers draaiden op Windows. Nu het aantal mobiele apparaten sterk stijgt komt een waaier aan besturingssystemen, in verschillende versies, op hem af.

Bill Gallop, verantwoordelijk voor het mobile team van IT-aanbieder Insight, legde tijdens de Insight Technology Show bloot hoe de problemen voor het IT-management zich opstapelen. Allereerst is er de ‘kille’ statistiek die verraadt hoe snel de markt voor mobiele devices groeit. Verwachtte onderzoeksbureau DisplaySearch vorig jaar nog dat in 2016 de verkopen van tablets die van notebooks zou overvleugelen, inmiddels weten we dat het al in de loop van dit jaar zal gebeuren. Een andere researcher, Canalys, voorspelt dat er in 2016 meer tablet-achtigen verkocht zullen worden dan pc’s of notebooks. En om terug te komen op de tijd dat een IT-beheerder slechts te maken had met Windows NT en Windows Server – in 2016 zal het aandeel van Microsoft in het tabletdomein slechts ongeveer 7 procent zijn.

Gebruikers zullen met al die devices het netwerk ‘betreden’ en IT zal het moeten ondersteunen. We hebben het, alleen al op het gebied van besturingssystemen, over twee varianten van BlackBerry’s OS, twee onafhankelijke edities van Microsoft, iOS en Android. Zoemen we verder in op de verschillende besturingssystemen, dan herkennen we bij Apple zowel iOS5 en iOS6, en bij Android zelfs vier of vijf versies die regelmatig gebuikt worden. Sterker nog: 55 procent van de Android gebruikers werkt met een besturingssysteem dat ouder is dan twee jaar, waardoor IT minstens 4 versies moet supporten. Daarnaast legt elke fabrikant een laag toestelspecifieke elementen over de OEM-Android distributie, wat de zaak nog complexer maakt.

Bij iOS is de situatie een stuk eenvoudiger – dus waar de CIO nog kan dicteren welk apparaat de eindgebruikers mogen gebruiken ligt de keuze voor de hand. 85 procent van alle iPhones draait nu al op iOS6 en samen met iOS5, dat qua beheersbaarheid niet wezenlijk afwijkt, nadert het marktaandeel 100 procent.

Of, zoals Bill Gallup het tijdens de Insight Technology Show stelde: Android apparaten zijn fantastische devices, maar het beheer is een uitdaging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in