Home Cloud Ceci n’est pas une pipe

Ceci n’est pas une pipe

98

Het lijkt een pijp maar dat is het niet. Ceci n’est pas une pipe. Het lijkt open source software, maar dat is het niet. Althans, dat is wat je binnen Nederlandse overheidsorganisaties het beste kan zeggen om vooral geen bange gezichten te zien, om maar vooral de discussie over de veiligheid en betrouwbaarheid van open source software uit de weg te kunnen gaan. Liever hebben we het over een zaaksysteem dat goedkoper is dan de concurrent, een midoffice suite die per inwoner afgerekend wordt of een sjablonengenerator die gebruiksvriendelijker is omdat het een webapplicatie is. Maar gebruik het woord open source software niet.

Jammer en vreemd eigenlijk, want is open software niet bij uitstek geschikt om de toekomstvastheid van data te garanderen, is open source software niet bij uitstek geschikt om minder afhankelijk te worden van leveranciers, is open source software niet bij uitstek geschikt om kosten te kunnen besparen? Waarom zeggen we dat dan niet?

Open Source? Onbekend maakt onbemind

Kennelijk maakt onbekend onbemind. We weten vaak niet dat in tal van oplossingen open source de motor is die er voor zorgt dat een systeem snel werkt, goed integreert met andere systemen, altijd beschikbaar is. Zo wordt Alfreco veel als document management systeem gebruikt in midoffice oplossingen en wordt ticketingsysteem RT gebruikt als basis van een zaaksysteem. We denken dat software die vaak belangeloos gemaakt wordt door ‘de community’ niet voldoet aan de richtlijnen die overheden stellen aan software. We denken vaak dat er geen professionele ondersteuning is. We denken vaak dat deze software niet veilig is ‘omdat iedereen de broncode kan inzien’. We denken het, maar we weten het niet zeker en de voorlichting vanuit de overheid is beperkt.

Het moet gezegd worden, er zijn steeds meer partijen die de discussie over open source wel goed voeren. Gezamenlijke softwareontwikkeling zorgt voor veel nieuwe functionaliteit, houdt de kosten laag en maakt de klant minder afhankelijk van een leverancier. Zo wordt binnen steeds meer gemeenten gebruik gemaakt van het open source Content Management Systeem TYPO3 en is er een vereniging die nieuwe gemeenten kan overtuigen dat open source software meer kan bieden dan alleen kostenbesparing. Zij voeren de discussie graag en op een eerlijke manier.

De discussie over open source software moet juist wel en juist nu gevoerd worden. Waarom gebruiken Franse overheden wel heel veel open source software, waarom zijn er in Frankrijk tientallen open source projecten zoals TYPO3Gem, waarom komen daar gemeenten bijeen om te brainstormen over de inzet van open source software voor cloudcomputing. Waarom een cloudoplossing voor de overheid enkel gebaseerd kan zijn op open software. Waarom opslag van overheidsdata altijd in een open formaat beschikbaar zou moeten zijn.

Waarom, waarom, waarom? Waarom zit Neelie Kroes niet in Nederland…..

 

Martijn Smit is oprichter en directeur van Stone-IT, sinds 2011 onderdeel van het Franse Smile Open Source Solutions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in