Home Innovatie & Strategie China als nieuwe kolonisator?

China als nieuwe kolonisator?

186

Opvallend technologisch nieuws kwam de afgelopen weken uit Suriname. Ten eerste is onze voormalige kolonie het eerste land in de regio dat over een 5G-netwerk beschikt. In lokale media komen ondernemers aan het woord die enthousiast reageren op deze innovatie, die overigens al enkele maanden na het gereedkomen van het 4G-netwerk vorige jaar beschikbaar is. “Het nam 26 uur in beslag om een film te downloaden met 3G. Met 4G kan dat binnen zes minuten en met 5G kan het binnen 3.6 seconde”, meldt een zakenman in Suriname Herald.

e-Learning

Er speelt meer dan alleen de introductie van 5G in Paramaribo en het gereed komen van landelijke 4G-dekking . De Surinaamse overheid kondigt trots aan dat 1000 routers en tablets hun weg zullen vinden naar scholen – vooral naar onderwijsinstellingen in het binnenland. De verspreiding van deze apparatuur maakt onderdeel ui van de pilot e-learning in het land.

Uiteraard is het heel mooi dat digitalisering in het land voortvarend wordt opgepakt. Toch is er, vind ik, zeker ook reden tot zorg. De Chinese ICT-gigant Huawei speelt bij de innovaties een belangrijke rol. Zo worden de tablets en routers door de fabrikant geschonken in het kader van de pilot. De leverancier gaf aan dat de organisatie “altijd openstaat voor het ontwikkelen van jong talent”.

Huawei

Ook de aanleg van de netwerken voor 4G en 5G is in handen van Huawei, die de apparatuur deels in de vorm van een lening levert. Nog los van de twijfels die bij veel westerse landen leven over de nauwe relatie tussen deze fabrikant en de Chinese overheid (die overigens niet bewezen is), dreigt de invloed van het Aziatische land in Suriname groot te worden.

Nu al speelt China een belangrijke politieke rol in de eigen buurlanden, onder meer bij het opzetten van de Nieuwe Zijderoute, en in verschillende grondstofrijke Afrikaanse landen. Investeringen en politieke invloed gaan steeds vaker hand in hand.

De prijs

Niet voor niets bestaat de uitdrukking “Wie betaalt bepaalt.” Natuurlijk zijn de Surinaamse politici blij met gratis notebooks. En met een modern communicatienetwerk tegen gunstige voorwaarden. Maar de vraag is welke prijs daar op termijn voor moet worden betaald.

Dit jaar viert het land 45 jaar onafhankelijkheid. Terecht een reden tot feest. Suriname moet echter oppassen dat China niet de rol van kolonisator overneemt.

Pieter Waasdorp is managing director bij Renewd

Deze tekst verscheen eerder op onze zustersite ChannelConnect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in