Home Innovatie & Strategie CIO als Big Spender

CIO als Big Spender

66

Recent gehoord op een outsourcing evenement: “ICT-kosten kunnen slechts één kant op: omhoog!” En dat uit de mond van maar liefst drie CIO’s afzonderlijk. Ik lees nog wel eens dat het crisis is en ik maak nog wel eens aanbestedingen mee waarin kostenreductie nog steeds een belangrijke drijfveer is. En toch… deze CIO’s hebben volgens mij het gelijk aan hun kant en de wereld zal hen in de nabije toekomst dat gelijk ook daadwerkelijk moeten geven.

Naar mijn mening is er een aantal relevante onderbouwingen voor de stelling dat de CIO de Big Spender van de komende jaren gaat worden:

Allereerst de crisis zelf. Die duurt nog wel even voort en daarbij zal kostenbesparing steeds belangrijker worden. Dat gecombineerd met stijgende kosten van o.a. energie, een groter milieubewustzijn, een grotere behoefte aan accurate en veelomvattende informatie, en nog meer sociaal-economisch-maatschappelijke trends, gaat zorgen voor een belangrijke behoefte om mét IT te bezuinigen. Let op: dat is iets anders dan óp IT bezuinigen. Alles wat energie behoeft zal worden voorzien van IT die er voor zorgt dat die energie wordt afgenomen op het moment dat die het goedkoopst is. Verder gaat IT er voor zorgen dat we slimmer transporteren, productiecapaciteit beter plannen, verder automatiseren, etc. Alle beloften die IT de laatste halve eeuw eigenlijk al waar maakt, zullen door de crisis alleen maar prominenter worden.

Vervolgens de noodzaak om de basis op orde te brengen. Is die dan niet op orde? En wat is dat dan “de basis”? Nou, het gaat daarbij om een IT-omgeving die in conditie is, die up-to-date is, die niet alleen nu werkt, maar ook op de toekomst is voorbereid. En dat is momenteel niet vanzelfsprekend. Want de neiging is nog steeds om technisch onderhoud uit te stellen. Eerst nieuwe functionaliteit! En daarna misschien nog wat technische fundering. En als die fundering het onverhoopt begeeft, dan is het probleem enorm omdat de functionaliteit het niet meer doet. Tja, op tijd investeren in iets wat je niet ziet, vergt moed, doorzettingsvermogen en visie. Of gewoon gezond verstand: dat iets werkt, wil niet zeggen dat het niet kapot kan. Sterker nog: het feit dat iets werkt, levert de grootste kans dat het kapot zal gaan.

Inmiddels is de paniek bij vele bedrijven toegeslagen omdat iemand recent heeft ontdekt dat Microsoft stopt met de support van Windows XP. Financiële instellingen zijn nu toch wel wat zenuwachtig omdat ze aan de Nederlandse Bank moeten uitleggen dat ze niet zeker weten of ze nog wel compliant zijn. Heel veel organisaties komen er nu achter dat er best nog veel legacy systemen op XP draaien. En als die systemen onderuit gaan door creatieve hackers, dan is Microsoft er niet meer met een nieuwe patch. Natuurlijk, met heel veel geld is ook daar wel weer een mouw aan te passen, maar voorkomen is beter.

En tot slot: IT gaat de komende jaren weer echt leuk worden! Nieuwe gebieden worden geëxploreerd. Big data uit social media en the Internet of Things zijn nog maar het begin. We zijn inmiddels in staat om het menselijk brein kortstondig te emuleren. De behoefte aan nog snellere, real time dataverwerking geeft een enorme druk op ‘in memory’ computing. De behoefte aan individuele, multi-screen ondersteuning voor het werkproces van elke medewerker geeft extra een impuls aan cloud, BYOD, interoperabiliteit en nog veel meer leuke, en vooral complexe zaken.

Kortom: De CIO kan niet anders dan de komende jaren meer geld uit te geven. Maar wie gaat hem helpen met het pitchen van zijn ambitie?

John de Voogd, head of sales, commercial territory at Fujitsu

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in