Home Ondernemen & Business Circulair ondernemen: de nieuwe standaard in IT?

Circulair ondernemen: de nieuwe standaard in IT?

76
dainamics

Als ondernemer neem je continu je bedrijf onder de loep. Wat gaat goed, maar vooral: op welke vlakken kan kan beter? Prima vragen, waarbij circulair ondernemen in eigenlijk alle gevallen een interessant antwoord is.

Wat is circulair ondernemen?

In de circulaire economie worden verbruik en verspilling van grondstoffen geminimaliseerd door producten te hergebruiken en te recyclen. Op die manier wordt de maximale waarde uit producten gehaald. Tegelijkertijd worden nadelige effecten zoals het produceren van afval en het vernietigen van waarde flink ingeperkt.

Bekende voorbeelden uit de circulaire economie zijn:

  • Too Good To Gorestaurants en winkels bieden aan het einde van de dag voedsel aan dat anders weggegooid zou worden. Gebruikers kunnen dit met een flinke korting kopen.
  • Peerbyin plaats van een betonboor te kopen, die je vervolgens bijna nooit meer gebruikt, leen je deze via Peerby van iemand in de buurt.

Deze en andere voorbeelden uit de consumentenmarkt kennen de meesten wel. Maar ook in de zakelijke markt biedt de circulaire economie uitkomst.

Circulaire IT: kostenbesparend en waardeverhogend

Circulair ondernemen is eigenlijk voor elk bedrijf een haalbare optie. Dat kan door eens goed naar je eigen IT-beheer te kijken. Vooral wat betreft eindgebruikersapparaten wordt er namelijk veel waarde verspild. We hebben het dan over pc’s, laptops, tablets, etc. Die verspilling van waarde gebeurt op verschillende manieren.

Bedrijven zien de restwaarde van apparatuur niet

Wanneer een apparaat vervangen wordt betekent dit natuurlijk niet dat deze direct waardeloos is geworden. Toch lijkt dat wel vaak het idee te zijn. Oude laptops worden bijvoorbeeld in een kast verzameld, waar ze vervolgens vergeten achterblijven.

Zonde, want vaak kunnen deze nog prima gebruikt worden. Als refurbished hardware binnen andere onderdelen van het eigen bedrijf bijvoorbeeld. Maar ook door de apparatuur te verkopen voor de restwaarde, die je weer in je eigen bedrijf kunt investeren.

Bedrijven kopen onnodig dure nieuwe apparatuur

Een kantoor vol met gloednieuwe apparatuur, dat straalt natuurlijk wel wat uit. Maar is het voor de dagelijkse werkzaamheden van je medewerkers ook echt nodig? Veel taken kunnen prima uitgevoerd worden met refurbished hardware.

Deze apparatuur is namelijk zorgvuldig voorbereid op een tweede leven. Door een compleet schone software-installatie bijvoorbeeld, maar ook door onderdelen te vervangen of te upgraden. Je richt je werkplekken zo tot wel 70% voordeliger in. En dat klinkt toch eigenlijk als een hele logische nieuwe standaard voor je IT-beheer?

Jan-Dirk Krispijn, Partner NEG IT-Solutions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here