Home Duurzaamheid Refurbished wordt steeds noodzakelijker

Refurbished wordt steeds noodzakelijker

26
refurbished
De markt voor gebruikte en refurbished apparatuur – smartphones, tablets, notebooks, maar ook desktops, routers en switches – is ook vorig jaar weer flink gegroeid. Alle grote, maar ook kleinere distributeurs hebben vormen van lifecyclemanagementservices in hun portfolio opgenomen. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. In de eerste plaats is er geld mee te verdienen. En ten tweede past een gecontroleerd retoursysteem binnen het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Verantwoord omgaan met schaarse grondstoff en en milieubescherming krijgen tegen de achtergrond van het groeiende leger ‘klimaatstakers’ een pregnante lading richting toekomstige generaties. Dat zijn onze klanten van morgen en overmorgen.

Voordelen

Consumenten en bedrijven profiteren van de voordelen van de aanschaf van refurbished ICT als alternatief voor nieuw. De aanschafprijs is lager, de kwaliteit van apparatuur die door professionele bedrijven is gerefurbisht staat buiten kijf. En de invoering van een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk laat niet lang meer op zich wachten.

Een steeds populairder alternatief binnen de wereld van circulaire ICT is HaaS, ofwel hardware-as-a-service. Diverse distributeurs bieden deze service al aan. Hierbij levert de reseller de apparatuur. En onderhoudt die. Bij vervanging zorgt de distributeur voor een tweede leven of verantwoorde recycling.

In deze context is de eindgebruiker niet langer de bezitter van de hardware, maar gebruikt die tegen een vast bedrag per maand. Dat spreekt met name de jongere generatie ondernemers en managers aan. Die zijn vooral geïnteresseerd in de functionaliteit van hun ICT en niet in het eigendom ervan.

Een must

De tech-sector draagt onder andere verantwoordelijkheid voor een verantwoorde omgang met schaarse grondstoffen en bescherming van onze leefomgeving. Voor onszelf, maar vooral ook voor de volgende generaties. De circulaire economie is geen vrijblijvende optie meer, maar gewoon een must!

Pim Hilferink, IT-journalist en columnist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here