Maatwerk vormt een hindernis bij het stroomlijnen van businessprocessen of bij de adoptie van innovaties zoals AI. Tegelijkertijd zijn aanvullingen op standaardsoftware meestal juist broodnodig voor het onderscheidende vermogen. Gelukkig bestaat er een slimme oplossing voor die spagaat.
‘Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get’. Met die wijsheid maakte het karakter Forrest Gump uit de gelijknamige film zich onsterfelijk. Het staat voor de onvoorspelbaarheid van het leven, maar zet dat in een positieve context. Het geeft ons als kijker wijze lessen mee: stel je open voor verrassingen, en dein mee op de golven van verandering. Sleur maakt vaak ongelukkig, en met een open, positieve houding kom je doorgaans het verst.
Wendbaar maakt weerbaar
Dat is voor bedrijven niet anders. Organisaties die zich wendbaar opstellen, zijn weerbaarder tegen bijvoorbeeld marktverstoringen. Zelden zagen we dat zo duidelijk als tijdens de pandemie. Maar ook voor het benutten van kansen zijn flexibiliteit en ‘eigenheid’ goede eigenschappen. Organisaties die snel kunnen inspelen op nieuwe trends in de markt of op het gebied van technologie zijn vaker succesvol.
Dat vraagt om een flexibele IT-omgeving. Een waarbij volop ruimte is voor innovatie. Tegelijkertijd lijkt dat principe te bijten met een andere best practice: zoveel mogelijk standaardiseren en maatwerk zoveel mogelijk vermijden. “Het is verstandig de applicaties die je kernprocessen ondersteunen, zoals je ERP- of CRM-systeem, zo vrij mogelijk van maatwerk te houden. Juist als je aan de slag wilt met innovaties zoals AI”, zegt Twan van den Broek, Technology Enthousiast bij SAP.
Voordelen van een clean core
Volgens hem biedt die clean core namelijk vier voordelen:
1. Eenvoudige en snelle updates
Een systeem zonder maatwerk laat zich volgens Van den Broek veel eenvoudiger upgraden. “In een omgeving met veel maatwerk, is het geen garantie dat een upgrade vlekkeloos verloopt. Je moet na een upgrade al het maatwerk nalopen en waar nodig aanpassingen doorvoeren. Als het al mogelijk is.
Daarmee vergroot maatwerk de drempel voor upgrades enorm. Dat vormt een probleem voor bedrijven die aan de slag willen met bijvoorbeeld generatieve AI-assistenten. “Wil je nu van dat soort functionaliteit profiteren, dan heb je vaak de allernieuwste versie nodig. Dan is het veel handiger als de standaardapplicatie helemaal clean is. Een upgrade is dan vaak een kwestie van een paar uur werk, in plaats van een paar dagen. Als die upgrade met veel maatwerk überhaupt mogelijk is”, aldus Van den Broek.
2. Betere schaalbaarheid
Een clean core maakt de IT-infrastructuur ook beter schaalbaar. “Met standaardprocessen en -functionaliteiten kun je veel gemakkelijker nieuwe gebruikers, functies of processen toevoegen, zonder dat ingrijpende systeemaanpassingen nodig zijn”, vertelt Jan Penninkhof, Enterprise Architect bij SAP.
Bij maatwerk is dat wel anders: schaalvergroting gaat dan vaak gepaard met complexe en kostbare ontwikkelingsprojecten. Bovendien ondersteunt een clean core een meer agile IT-strategie, waarin bedrijven snel kunnen reageren op veranderende marktbehoeften of groeikansen.
3. Makkelijkere migratie naar de cloud
In veel gevallen werkt maatwerk alleen in de omgeving waarvoor het oorspronkelijk is ontwikkeld. Dat hindert een eventuele migratie naar de public cloud. Als het maatwerk daar al kan draaien, dan kost het vaak veel werk om het goed werkend te krijgen. Daarnaast leveren veel fabrikanten hun nieuwste AI-functies vaak alleen in de cloudversies van hun oplossingen. Wie wil profiteren van die functionaliteit, moet die stap naar de public cloud dan wel kunnen maken.
4. Lagere drempel voor AI-toepassingen
Belangrijk voor een goede werking van (gen)AI zijn betrouwbare en ‘schone’ data. Maatwerk kan dat volgens Penninkhof ondermijnen. “Maatwerk kan ervoor zorgen dat de data niet helemaal voldoen aan de standaarden zoals de AI-toepassing die verwacht. Dat ondermijnt de effectiviteit en betrouwbaarheid van AI. Met een clean core heb je dat issue niet.”
Hybride aanpak
Is een IT-omgeving zonder maatwerk dan de beste oplossing? Op papier heeft dat natuurlijk allerlei voordelen, maar in de praktijk kunnen de meeste organisaties niet zonder aanvullingen op hun standaardapplicaties. Die dragen namelijk vaak bij aan het onderscheidende vermogen. Gelukkig is er volgens Penninkhof een goede oplossing. “Draai alle aanvullende innovatieve, experimentele of simpelweg voor jouw dienstverlening nodige functionaliteiten op een aparte omgeving die specifiek voor dat doel is ingericht, en bovendien naadloos kan communiceren met de core.
SAP geeft dat idee gestalte met het SAP Business Technology Platform (SAP BTP). “Dat is een combinatie van een ontwikkelplatform en een app store voor zakelijke applicaties met kant-en-klare, aanvullende oplossingen. Die variëren van tools voor data-analyse en AI tot planningtools en integratieoplossingen. Koppelingen met SAP-kernapplicaties zoals SAP S/4HANA en SAP HCM zijn daarbij standaard aanwezig. In die zin is het een beetje als de ‘box of chocolates’ uit Forrest Gump”, vertelt Van den Broek.
Die hybride aanpak van een clean core met een flexibel innovatieplatform biedt een aantal voordelen:
1. Snellere innovatie en flexibiliteit
Met een innovatieplatform test en implementeer je snel nieuwe ideeën en toepassingen zoals AI, zonder gevaar voor de stabiliteit van de kernsystemen. Dat draagt bij aan een cultuur van continue verbetering, waarbij aanpassingen snel kunnen worden doorgevoerd op basis van feedback, marktveranderingen of nieuwe technologische ontwikkelingen.
2. Gerichte oplossingen voor specifieke uitdagingen
ERP- en HRM-systemen zijn vaak breed opgezet, zodat ze voldoen aan de algemene behoeften van een organisatie. Met een innovatieplatform kun je daarentegen diepgaande, gespecialiseerde oplossingen ontwikkelen of juist gebruikmaken van kant-en-klare oplossingen. Dit kan variëren van geavanceerde data-analyse en machine learning-modellen tot aangepaste klantinteractie-tools.
Daar is bovendien niet altijd programmeerkennis voor nodig. “Zo hebben wij op SAP BTP een oplossing SAP Build draaien. Dat is een low-code/no-codeplatform waarmee je ook zonder programmeerkennis businessapplicaties en -logica in elkaar klikt”, zegt Penninkhof.
3. Bevordering van samenwerking en kennisdeling
Innovatieplatformen faciliteren samenwerking tussen verschillende afdelingen. Ze bieden een gemeenschappelijke omgeving waarin medewerkers ideeën kunnen delen en ontwikkelen. Dit stimuleert een cultuur van open innovatie, waarbij de kennis en expertise van het gehele bedrijf kunnen worden ingezet om nieuwe oplossingen te vinden.
4. Verbeterde klantbeleving
Met een innovatieplatform neem je relatief eenvoudig oplossingen in gebruik die direct inspelen op de behoeften en verwachtingen van klanten. Omdat je snel kunt inspelen op klantfeedback en markttrends, zorg je voor meer klanttevredenheid en -loyaliteit.
Goed voorbereid
Met de combinatie van een clean core en een innovatieplatform leg je de juiste basis voor schaalbaarheid en snelle updates, en ben je tegelijkertijd wendbaar en flexibel genoeg voor innovaties. Zonder dat je de continuïteit van je kernprocessen in gevaar brengt. Zo ben je optimaal voorbereid op de toekomst.
Twan van den Broek (op de foto links), Technology Enthousiast bij SAP en Jan Penninkhof (rechts), Enterprise Architect bij SAP