Chirurgen die complexe operaties oefenen op een 3D geprint model en de procedures van een operatie bespreken met hun patiënten in een virtuele simulatie. Dit klonk een aantal jaren geleden misschien futuristisch, maar het is niet langer toekomstmuziek. Tegenwoordig wordt steeds vaker kunstmatige intelligentie gebruikt om administratieve processen en de diagnostiek in dokterspraktijken te optimaliseren. Polsbandjes maken het mogelijk de vitale functies van een patiënt continu draadloos te monitoren. Het gevolg van deze digitalisering is dat er onderaan de streep steeds meer tijd overblijft voor de zorg aan patiënten.
Maar zonder een goed functionerend netwerk is deze digitalisering nauwelijks te realiseren. Een efficiënt netwerk is het hart van elke moderne kliniek, het ontwerpen en beheren ervan is een uiterst complexe operatie. Nu al is elk ziekenhuisbed voorzien van tien tot vijftien apparaten die met het netwerk verbonden zijn en het digitaliseringsproces zal zich ongetwijfeld in een rap tempo voortzetten.
Cloud-beheer houdt gelijke tred met technische vooruitgang
Hoe positief de digitalisering ook is, de gevolgen voor een (bestaand) netwerk zijn groot. De verschillende afdelingen van het ziekenhuis en de verschillende taken – uitwisseling van medische data, communicatie, multimedia-entertainment en administratie – vragen om een betrouwbare infrastructuur. Als het aantal apparaten toeneemt, is her behoefte aan een constante en ononderbroken toegang tot gevoelige en/of vitale informatie.
Het gevolg: de netwerken moeten steeds meer data verwerken. Bestaande netwerken in ziekenhuizen zijn zelden ontworpen om aan dergelijke eisen te voldoen. Over het algemeen kunnen deze systemen niet snel worden uitgebreid om aan de veranderende behoeften te voldoen, waardoor ze precies het tegenovergestelde zijn van wat moderne ziekenhuizen nodig hebben. Zij hebben namelijk een veelzijdige infrastructuur nodig die flexibel en schaalbaar is, in plaats van beperkt te zijn door permanent geïnstalleerde systemen. Met andere woorden: een infrastructuur die zich snel aanpast aan veranderende eisen.
De veranderende eisen zullen uiteindelijk de conventionele netwerkstructuren overbelasten en managers dwingen tot een andere aanpak. Om grip te krijgen op de toenemende complexiteit, moet er op een andere manier naar netwerken worden gekeken. Deze moeten worden vervangen door flexibele, cloud-beheerde infrastructuren. De volgende drie vragen spelen hierbij een sleutelrol:
- Hoe kunnen netwerkdiensten, zoals digitale documentatie van behandelingen, patiëntmonitoring, of locatieoplossingen voor medische apparatuur beschikbaar worden gesteld aan artsen en verpleegkundigen?
- Hoe garanderen we tegelijkertijd niet alleen IT-beveiliging, maar ook de privacy van patiëntengegevens?
- Hoe dragen moderne diensten zoals Wi-Fi-hotspots en entertainmentsystemen bij aan de tevredenheid van de patiënt, en welk effect hebben deze investeringen en veranderingen uiteindelijk op de totale eigendomskosten?
Bovenstaande vragen kunnen worden beantwoord door te kijken naar moderne, softwaregedefinieerde technologie in combinatie met cloud-beheerde (W)LAN-concepten en moderne SD-WAN-oplossingen. Bijvoorbeeld voor het in real-time verbinden van gedistribueerde ziekenhuislocaties, externe specialisten en revalidatiecentra. De focus ligt hierbij niet meer alleen op de hardware en een eenmalige installatie van de infrastructuur. Het gaat erom dat de actuele status van de netwerken en afzonderlijke componenten altijd zichtbaar is en dat het dataverkeer veilig is. Een ander punt van zorg dat hiermee kan worden aangepakt, is de enorme kosten waar ziekenhuisexploitanten mee te maken hebben. Een cloud-beheerd ziekenhuisnetwerk biedt aantrekkelijke mogelijkheden en vooruitzichten.
Automatisering wordt de sleutel tot succes
Het uitgangspunt van een cloud-beheerd netwerk is dat de installatie, monitoring en uitbreiding van netwerken automatisch verloopt. Oudere digitale infrastructuren, die van oudsher veel beheer vergen en statisch zijn, kunnen worden omgevormd tot dynamische netwerken met flexibele uitbreidingsmogelijkheden. Hiervoor worden de functionele niveaus van het netwerk gescheiden van de hardware met behulp van virtuele diensten. Een softwareapplicatie controleert de uitwisseling van data op de hardware (routers, firewalls, switches of access points). Bij traditionele architecturen moesten de instellingen op oude en nieuwe hardware afzonderlijk en handmatig worden geconfigureerd. Cloud-beheer maakt het mogelijk om netwerken centraal en vanaf elke locatie te ontwerpen, beheren en monitoren met slechts een paar muisklikken.
Cloud-beheer loont op vele manieren
Op de lange termijn zijn cloud-beheerde ziekenhuisnetwerken veel voordeliger dan traditionele netwerken. Dit komt omdat ze betere prestaties bieden en minder onderhoudskosten met zich meebrengen, vooral omdat er bijna geen lokale technici meer nodig zijn. Een zogeheten ‘network orchestrator’ zorgt voor de gehele configuratie zodat IT-teams hun tijd kunnen besteden aan planning, monitoring en verdere ontwikkeling van de netwerken. De gehele infrastructuur is hierdoor veelzijdiger en kan veel sneller dan voorheen worden aangepast aan veranderende eisen. Bandbreedtes worden bijvoorbeeld binnen enkele minuten aangepast, diensten kunnen online worden in- en uitgeschakeld en de status van het hele netwerk wordt voortdurend in realtime gemonitord. Zelfs complexe processen, zoals probleemoplossing of het uitrollen van nieuwe netwerksegmenten en -diensten, kunnen binnen enkele minuten of uren worden voltooid.
Op weg naar toekomstige levensvatbaarheid
Exploitanten van ziekenhuizen staan onder enorme druk als gevolg van de hierboven genoemde eisen. Deze druk komt rechtstreeks op hun IT-afdelingen te liggen, omdat zij een fundamenteel onderdeel zijn van de holistische digitale strategie die medische apparatuur, IT-technologie en datanetwerken samenbrengt. Klinieken en ziekenhuizen die hun processen op een duurzame en legale manier willen digitaliseren, moeten met veel zaken rekening houden bij het opzetten en uitbreiden van hun netwerkinfrastructuur. Het loont de moeite om geplande investeringen en aanbestedingen onder de loep te nemen en in geval van twijfel deskundig advies in te winnen.
Lutz Linzenmeier, Senior Cloud Specialist bij LANCOM Systems