Home Cloud Cloud is succesvol, wat nu?

Cloud is succesvol, wat nu?

55

De cloud is succesvol en volwassen geworden. Dit blijkt uit het ‘TechInsight Report: cloud succeeds. Now what?’ dat recentelijk in opdracht van CA Technologies is uitgevoerd. Voor dit onderzoek is aan IT-professionals op c-level en managementniveau gevraagd hun verwachtingen en meningen te delen met betrekking tot cloud computing. Welke voordelen levert een overstap naar de cloud hen op? Wat leert de ervaring hen? En hoe zorgen organisaties ervoor dat zij de cloud succesvol kunnen blijven inzetten in de toekomst?

De respondenten zijn afkomstig van 542 organisaties uit de Verenigde Staten (N=202) en Europa (N=340). Deze organisaties maken gebruik van de (public, private en hybride) cloud en hanteren verschillende servicemodellen: Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS).

Opvallende resultaten
De resultaten laten zien dat IT-professionals van zowel Amerikaanse als Europese bedrijven van mening zijn dat cloud computing hun verwachtingen overtreft en dat het beloftes nakomt. Dit geldt met name voor het verlagen van IT-kosten, het aanjagen van innovatie en het versnellen van de time-to-market.

Onder de resultaten van de VS en Europa zijn bovendien interessante verschillen aan te wijzen. Zo zijn organisaties uit de Verenigde staten meer ervaren in het cloud-gebruik. 55 procent van deze organisaties gebruikt cloud computing inmiddels drie jaar of langer, terwijl dit percentage in Europa op 20 procent ligt. Het overgrote deel van de ondervraagde Europese bedrijven gebruikt cloud computing momenteel tussen de een en drie jaar (79 procent). Organisaties uit de Verenigde Staten stappen daarnaast ook om andere redenen over op de cloud in vergelijking met hun Europese collega’s. Waar in de VS met name behoefte is aan een toenemende snelheid van innovatie en aan verbeterde IT-prestaties (schaalbaarheid en flexibiliteit), hopen organisaties in Europa vooral te besparen op hun IT-kosten.

Welke onderdelen zijn geschikt voor cloud?
De respondenten waren het erover eens dat zij veel van hun IT-toepassingen kunnen verplaatsen naar de cloud, waaronder: web-infrastructuur, backoffice (HR/CRM), communicatie/VOIP, ontwikkel- en testapplicaties en werkproductiviteit. Ook werd duidelijk dat naarmate organisaties meer ervaren worden met de cloud, dat het IT-beheer ervan mee moet groeien. Hoe meer de cloud zich immers ontwikkelt, hoe sneller IT-professionals erachter komen dat zij niet over de nieuwste tools beschikken en ook het totale beheer van de cloud nog niet voldoende beheersen. Dit geldt voor onderdelen als het identity management, voor de mogelijkheid om tussen cloud providers te wisselen (het voorkomen van vendor lock-in) en voor servicemanagement binnen cloud- en non cloud-onderdelen. Tot slot zijn organisaties van mening, dat de cloud hen helpt bij het verbeteren van de IT-security (98 procent), maar veel van hen gaven ook aan dat de beveiliging van applicaties juist een reden is om het niet naar de cloud te verplaatsen. Een verklaring voor deze contradictie zou kunnen zijn dat indien een organisatie meer ervaren wordt met het gebruik van de cloud, dat zij dan ook meer vertrouwen krijgen in het op de juiste manier toepassen van security.

Tips voor toekomstig cloud-gebruik
Of de adoptie van de cloud binnen organisaties succesvol verloopt, hangt af van een aantal cruciale zaken. Met name zien bedrijven de wisselwerking tussen cloud computing en business-strategieën als Big Data, vendor lock-in, globalisatie, security, virtualisatie en vertrouwen nog als zorgwekkend.

1. Gebruik de cloud niet om de kosten te drukken – Zoals ook de resultaten laten zien, gebruiken ervaren organisaties de cloud inmiddels niet meer primair om de IT-kosten te verlagen. In veel of zelfs de meeste gevallen kost de cloud namelijk meer wanneer organisaties het over een langere periode gebruiken. Alhoewel cloud de IT-kosten niet altijd verlaagt, zijn de kosten voor cloud wel voorspelbaarder dan on-premise. Bovendien maakt de cloud het mogelijk om te streven naar nieuwe zakelijke mogelijkheden, kan de organisatie sneller en het management behendiger reageren op de veranderende markt, en kan zij inspelen op concurrerende druk. CIO’s geven daarom veelal aan dat ze cloud computing gebruiken voor mobility en flexibiliteit in plaats van om de kosten te drukken.

2. Cloud biedt organisaties de mogelijkheid om beter te presteren, maar regelt dit niet vanuit zichzelf – Cloud laat bedrijven profiteren van nieuwe business-mogelijkheden, zoals snelle innovatie, sociale media, werknemer-mobiliteit, en Bring Your Own Device (BYOD)
doordat het essentiële functies biedt om de inspanningen van de technologie mee te managen. Voorbeelden van deze inspanningen zijn; behendigheid, schaalbaarheid, geografische mobiliteit, toegankelijkheid, beschikbaarheid en kostenefficiëntie. Cloud gaat echter niet als een warm mes door de boter, maar het behoeft hard werk wil het goede resultaten opleveren. Zonder het juiste zicht op service-innovatie is cloud immers gewoon een IT-technologie om mee te spelen (en voor bedrijven om voor te betalen).

3. Cloud steekt niet boven de rest uit, het staat er middenin – Er is een breed scala aan cloud-diensten. Zo heb je diensten beschikbaar om zakelijke behoeften te vervullen, welke geleverd worden door meerdere serviceproviders (en eigen IT-afdelingen). Je kunt Software-as-a-Service (SaaS-toepassingen) zoals Salesforce.com of Exact Live gebruiken; infrastructuur van Amazon of Rackspace; en cloud-platforms van Microsoft, Google of VMware. Ook is het mogelijk om een eigen cloud te bouwen met Citrix, VMware of Oracle. Een tip is om je in te schrijven voor een cloud-community om op de hoogte te blijven van wat er speelt in het veld. Wees bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan, en om alle cloud-diensten te managen en veilig te stellen. Eén enkele cloud-dienst is niet realistisch, overweeg daarom eens hierboven genoemde opties.

4. Wees voorzichtig met cloud-vendor lock-in – want als je opgesloten zit in een eigen platform, dan kun je veel van het zakelijke voordeel met betrekking tot mobiliteit en flexibiliteit over het hoofd zien. Zoek daarom naar cloud-opties waar je relatief eenvoudig in en uit kan, of kijk naar managementmogelijkheden die de onderliggende infrastructuur irrelevant maken. Dit is mogelijk door de focus te leggen op business-mogelijkheden, ongeacht de plek waar die gehost is.

Marco van Lieverloo, Country Manager bij CA Technologies in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here