Home Cloud Cloud-based tafeltje-dekje…

Cloud-based tafeltje-dekje…

57
cloud

…zover zijn we nog nèt niet. Hoewel, een dagmenuutje via m’n Apple Watch uploaden in de 3D printer en… who knows. Maar hoever gaat het ondertussen wel? Hoe ver zijn we op het gebied dat ICT echt waarde toevoegt in, bijvoorbeeld, de zorg? Naar mijn mening veel minder ver dan we denken. En daarom mag de bedrijfstak ICT zichzelf in de spiegel bekijken…

Terwijl veel partijen nog geld verdienen met het verkopen van dozen die zorgen voor alarmering, locatiebepaling, enzovoort, zijn er legio mensen die de trend van wearables nog los zien van wat er in de zorg gebeurt. Toch zijn er een paar calculerende, grote partijen hun eerste stappen aan het zetten naar deze markt van wereldwijd tweehonderd miljard dollar (!). Hallo, iemand thuis? Dat ene slimme horloge kent niet alleen je locatie, maar weet wie jij bent en, indien je hier permissie voor geeft, weet ‘ie zelfs je bloeddruk. Koppel dit aan een slim cloud-plaftorm en je hebt alarmering 3.0, zeg maar. De juiste zorgverlener (of familielid), krijgt de juiste boodschap, met de juiste context op het device van zijn keuze. Toegevoegde waarde in optima forma. Maar wij doen verdienstelijk een struisvogel na en zijn veel te gefragmenteerd.

Zo verkopen de telecom- en kabeloperators nog steeds primair netwerkdiensten. Het ontgaat ze vooralsnog dat een abonnementje voor TV en internet mét bijvoorbeeld slimme alarmering, zoals hierboven omschreven, zo maar 20-30% meer op kan brengen. Iedere maand weer!

Fabrikanten van (tele-)communicatieoplossingen zitten ook te snurken. Koppelvlakken leveren is daaraan toe, maar echt geïntegreerde zorgconcepten staan nog niet eens op de visiepagina’s van hun website. Dat wordt overgelaten aan system integrators, die het naar beste kunnen aan elkaar brijen. Voor 98% ‘premise based’. Prima voor een ziekenhuis, maar minder interessant voor die gemeente die beschermt wonen aan wil bieden. Ook hier nauwelijks sporen van flexibiliteit en innovatiekracht van of naar de cloud.

Dan de leveranciers van zorgsystemen en toepassingen. Ik zwijg. Doe zelf maar een rondje Google en je leest over piepers en zelfbedachte smartphones. Je leest niets over een voorgenomen integratie met bijv. de Apple Watch, Beacons of cloud-toepassingen. Een paar niche spelers maken wel kabaal, maar missen slagkracht.

Kortom, cloud-based tafeltje-dekje mag dan voorlopig een illusie zijn, maar de huidige verzuiling in het aanbod naar de snelst groeiende markt wereldwijd mag je gerust verrassend noemen. Ik waag mij aan een voorspelling: Nu niet acteren betekent dat giganten als Apple met IBM of Philips met Salesforce deze markt over 24-36 maanden aan stukken rijten. Dus ICT (zorg-)partijen der Laaghen Landen, vereenigt u! Ofwel, wie pakt de handschoen op?

Bas Baars is als Marketing Manager Continental Europe verantwoordelijk voor de marketingondersteuning van Mitel en haar partners op het vasteland van Europa

1 REACTIE

  1. Technologie gaat pas ‘vliegen’ als er breed gedragen standaarden zijn. We gingen pas massaal electrische apparaten kopen (en fabrikanten ontwikkelen) toen we het voltage hadden gestandaardiseerd; we gingen pas massaal e-mailen toen verschillende programma’s elkaars berichten konden lezen. Zo zal het met the Internet of Things- de onderliggende laag voor toepassingen in de zorg- ook gaan.
    Na een vooraanstaande rol te hebben gespeeld bij de ontwikkeling van WiFi en Bluetooth zou Nederland hier wederom het voortouw in kunnnen nemen. Begin maar eens met het uitwerken van standaard- alarmcoderingen, die multi-platform gelezen kunnen worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here