Home Cloud The cloud is not just for Christmas

The cloud is not just for Christmas

76

De donkere dagen voor kerst. Ben op weg naar Schiphol. Het evenement HP Discover vindt dit jaar weer in Barcelona plaats. HP zal morgen zijn big data platform naar de cloud brengen. HP Haven OnDemand, dat in HP’s Helion Cloud draait, geeft bedrijven de mogelijkheid om alle soorten gestructureerde en ongestructureerde data te analyseren. De productlancering speelt perfect in op de groeiende behoefte van grote ondernemingen om zoveel mogelijk applicaties in de cloud onder te brengen.

Ondertussen maakt Bol.com zich in Nederland op voor de drukste avond van het jaar, traditioneel de laatste maandag voor pakjesavond. De piek ligt volgens verwachting tussen 21.00 en 22.00 uur. Veel hulpsinterklazen doen immers hun inkopen als de kleintjes op één oor liggen. Bol.com verwacht dat er op het drukste moment acht artikelen per seconde over de digitale toonbank gaan. De volgende dag zullen de pakketbezorgers van PostNL voor het eerst een recordaantal van 1 miljoen pakketten bezorgen. Zo zullen veel kinderen dit jaar blij worden gemaakt met de interactieve Garage uit de VTech Toet Toet-serie of de Baby Born pop, waarmee kinderen gestimuleerd worden om woordjes te leren. De Kerstman heeft dit jaar ook aan nerds gedacht. De opmars van de drones is onstuitbaar. De omzet is in een jaar tijd verdubbeld, zo meldt bol.com.

Cloud-strategie

PostNL is tegenwoordig een onmisbare schakel tussen de fysieke en de online wereld. Het combineert slimme netwerken met digitale toepassingen. PostNL zet in op een rigoureuze cloud-strategie: cloud-only is het motto. Een cloud, waarin het aan- en uitzetten van IT-capaciteit met een druk op de knop gebeurt, kan de kosten beteugelen. Na een uitgebreid onderzoek besloot PostNL all the way te gaan. “Wat we in elk geval niet willen, is een hybride model waarbij een deel van je systemen in huis blijft, en een deel overgaat naar de cloud, zodat je continu met twee modellen werkt”, zo lichtte Marcel Krom, CIO van PostNL, de heldere IT-strategie begin dit jaar toe in Management Team. Het postbedrijf hakte in 2013 de knoop door: alle IT-systemen die over kunnen naar de cloud, gáán ook over naar die cloud. De cloudoperatie draait inmiddels op volle toeren: van alle rond de 500 verschillende softwareapplicaties is vastgesteld of ze gemigreerd kunnen worden naar de cloud en zo ja, naar welke doelcloud en wat daarbij de juiste timing is. Cloud is geen doel op zich, maar Krom zou tevreden zijn, als hij begin 2016 het licht uit mag doen in PostNL’s laatste eigen datacenter.

Op Schiphol check ik nog even mijn e-mail. Het zijn niet alleen de retailers die onvoorwaardelijk voor de cloud kiezen. Wat te denken van onze staatsbank ABN Amro die bekend maakt dat het een tienjarig (!) miljardencontract heeft gesloten voor het inrichten van een private cloud.

In de periferie van de cloud schieten ondertussen innovatieve start-ups als paddenstoelen uit de grond. Zo houdt Treestle, een ambitieuze Nederlandse start-up, met een vestiging in Rotterdam en in San Francisco, zich bezig met load-balancing via het Domain Name System (DNS) van websites. Bij piekmomenten, zoals bij de huidige kerstdrukte, routeert LiquiDNS het webverkeer realtime naar minder drukke servers. Het bedrijf, dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie, heeft tevens een oplossing voor DDoS-aanvallen.

PostNL en ABN Amro kiezen dus heel bewust voor een rigoureuze cloudbenadering. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel bedrijven nog niet zo ver zijn. “The cloud is just for Christmas, I won’t be moving anytime soon”, zo sussen CIO’s zichzelf in slaap. Dit is een misverstand dat ik graag definitief uit de wereld zou willen helpen. De cloud is NIET bedoeld om alleen maar tijdens de jaarlijkse kerstdrukte de verkooppieken van e-tailers en retailers op te vangen. CTO Matthew Finnie gaf onlangs tijdens het Enterprise Cloud Computing & Virtualization congres in Londen een presentatie over Unified ICT, oftewel één geïntegreerd platform voor connectiviteit, computing en communicatie. Het schipperen tussen een private cloud en een publieke cloud zal dankzij Unified ICT op termijn overbodig zijn. Finnie’s conclusie is helder: de cloud is niet langer een vrijblijvende optie, maar een onvermijdelijkheid.

De Vlaamse marketingprofessor Steven van Belleghem van de Vlerick Business School trekt in zijn boek When digital becomes human een vergelijkbare conclusie. “De digitale transformatie is een minimumvoorwaarde om succesvol te zijn.” Internet en de cloud gaven de consument toegang tot informatie. Sindsdien leven we in een selfservice economie, oftewel huur een cloudserver voor twee uur en betaal met je creditcard. Een moderne klantrelatie heeft volgens Van Belleghem echter niet “enkel nood aan digitalisatie, ze heeft evenzeer nood aan een emotioneel element.” Zelfs als alle digitale kanalen en de CloudStore perfect werken. “Consumenten en zakenmensen willen geen relatie met een algoritme. Mensen willen een relatie met andere mensen”, aldus de hoogleraar. Zoek daarom altijd naar de human touch, in de privésfeer én op het werk.
Zalig kerstfeest.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in