Home Telecom Cloud PBX: een korte deep dive

Cloud PBX: een korte deep dive

232
dainamics

Dit blog is onderdeel van een driedelige serie over Office 365 E5. Heeft u mijn vorige blog ook al gelezen waarin ik de impact van Skype for Business bespreek en hoe de wereldwijde communicatie verandert? In deze tweede blog ga ik de huidige stand van zaken beschrijven op het gebied van Skype for Business integratie met telefonie. Ook schets ik welke keuzes er zijn op het gebied van integratie met de huidige telefonie-omgeving.

Weg met de PBX

U heeft als organisatie de keuze gemaakt om gebruik te gaan maken van Skype for Business. Als consultant hoor ik van veel klanten dat deze keuze gemaakt is vanwege de uitstekende integratie met Office ProPlus. Naast de eenvoud van virtueel vergaderen via Skype for Business. Zeker als blijkt dat Skype for Business uitstekend integreert met het bestaande klant contact center (KCC) en ook nog integreert met de bestaande telefonie-omgeving is de keuze snel gemaakt. Eindelijk kan die stoffige Private Branch eXchange (PBX) die al jaren in de kelder staat worden vervangen door iets nieuws. Of niet?

De geschiedenis van PBX

Een PBX is de moderne variant van het vroegere stekkerbord van de receptioniste. Als iemand een nummer belde van een bedrijf werd deze persoon eerst verbonden met de receptioniste. Zij verbond de beller weer door met het gewenste telefoontoestel. In de jaren zeventig werden de receptionistes het slachtoffer van automatisering toen men direct door kon worden verbonden met het juiste toestelnummer. Een PBX transformeerde tot een volledige telefooncentrale met alle moderne functionaliteiten zoals ruggenspraak, voicemail, wachtmuziek, keuzemenu’s en automatic call distribution.

Uitfasering van de PBX

Ten behoeve van telefonie dient een PBX gekoppeld te worden aan een telefoonlijn zoals een PSTN 1, ISDN 2 of VoIP 3 verbinding. Als uw organisatie helemaal geen gebruik meer maakt van PSTN of ISDN en een connectie heeft op basis van een VoIP verbinding, dan is het mogelijk om de traditionele PBX uit te faseren. Men dient dan gebruik te maken van een Session Border Controller, afgekort als SBC 4. Dit is een koppelpunt in het netwerk die niet alleen een veiligheids- en kwaliteitsfunctie biedt, maar ook VoIP verkeer zoals bellen en media routeert naar het juiste eindpunt.

Skype for Business (voorheen Microsoft Office Communicator en Microsoft Lync) is een Presence and Instant Messenging-, videogesprek- en telefonieprogramma van Microsoft welke wordt ingezet in de zakelijk markt. Via de on-premise Skype for Business server wordt integratie met Office én de telefonie-oplossing mogelijk gemaakt. Ook wanneer uw organisatie Office 365 gebruikt, dan nog vindt de afhandeling van het belverkeer dus lokaal plaats en niet in de cloud.

Wat is Cloud PBX?

Microsoft heeft met de introductie van Office 365 E5 ook Cloud PBX gelanceerd. Dit is de PBX vanuit de Microsoft Cloud. Met Cloud PBX kunnen gebruikers via Skype for Business overal bellen en gebeld worden. Standaard functionaliteiten zoals doorschakelen en het geluid aan- en uitzetten zijn ook beschikbaar. De enige randvoorwaarden zijn internettoegang en een Windows, iOS of Android laptop, desktop of mobiel device.

Skype for Business Cloud PBX is ontwikkeld om huidige PBX-systemen te vervangen. Het wordt vanuit Office 365 geleverd en beheerd. Met Cloud PBX wordt het mogelijk om vanuit de cloud Skype for Business te implementeren of een hybridemodel te kiezen. Daarbij wordt deze aangesloten op on-premise technologie. Zoals de bestaande Skype for Business, Microsoft Lync, PBX of SBC omgeving.

Welke functionaliteiten worden ondersteund door Cloud PBX?

Cloud PBX ondersteunt talloze uitgebreide PBX functionaliteiten, zoals:
Gesprekken opnemen en starten via Skype for Business en Outlook integratie.
Gesprekken doorsturen naar collega’s of devices.
Gesprekken doorsturen naar collega’s op basis van Skype status.
Gesprekken doorsturen naar leden van een team.
Gesprekken voeren met gecertificeerde IP telefoons.

Dit is slechts een kleine greep uit de beschikbare functionaliteiten die Cloud PBX biedt. Een uitgebreider overzicht van de beschikbare functionaliteiten is beschikbaar op de site van Microsoft.

Welke architectuurkeuzes zijn mogelijk?

Als gebruikers via Skype for Business en Cloud PBX intern met elkaar communiceren blijft al het dataverkeer binnen de eigen omgeving. Anders wordt het als er vanaf buiten naar een collega wordt gebeld of deze collega belt naar een andere organisatie. Dan dient er zoals eerder gezegd een koppeling te worden gelegd met een traditionele telefoonlijn, een ISDN-lijn of een VoIP-verbinding (ook wel SIP trunk genoemd). Om al deze technologieën onder één noemer te bundelen, gebruiken wij voor de rest van de blog de afkorting PSTN.

Er zijn drie manieren om Cloud PBX te koppelen aan een PSTN verbinding:

1 Aanschaffen van een belbundel via Microsoft, dit wordt PSTN Calling Service genoemd.
Microsoft levert in dit geval de telefonieservices en zorgt ervoor dat er vanuit Office 365 overal en altijd gebeld kan worden van en naar externe partijen. Daarnaast levert Microsoft de beschikbare telefoonnummer en is het ook mogelijk bestaande nummers naar Microsoft te porteren. PSTN Calling Service is beschikbaar als add-on voor Office 365 E5 en hiervoor is geen enkele on-premise infrastructuur nodig. PSTN Calling Service is op het moment van schrijven (augustus 2016) alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet bekend wanneer deze functionaliteit in Nederland beschikbaar komt.

PBX

2 Cloud PBX – Aanschaffen van een belbundel via Microsoft: PSTN Calling Service genoemd
Geïntegreerd met een bestaande on-premise telefonie-infrastructuur en Skype for Business omgeving.
Cloud PBX is integreerbaar met een bestaande Skype omgeving die gekoppeld is aan een PSTN verbinding middels een PBX of een SBC. Dit is de meest voorkomende Skype implementatie waarbij gebruik wordt gemaakt van belfunctionaliteiten. Dit wordt ook wel Enterprise Voice genoemd. Als uw organisatie al gebruik maakt van Skype om te bellen en gebeld te worden van en naar externe organisaties, dan is het naar alle waarschijnlijkheid mogelijk gebruikt te maken van dit scenario. In dit hybridemodel zijn gebruikers geconfigureerd in de on-premise Skype omgeving. Het verschil met Cloud PBX is dat gebruikers nu ook aanwezig kunnen zijn in Office 365. Mocht u dus van de huidige omgeving afscheid willen nemen, dan heeft u de mogelijkheid nu alvast te migreren naar Office 365 en straks aan te sluiten middels PSTN Calling Service.

pax

3 Cloud PBX – Geïntegreerd met een bestaande on-premise telefonie-infrastructuur en Skype for Business omgeving
Nog geen bestaande Skype for Business omgeving maar wel een telefonie-infrastructuur.
Als u nog geen bestaande on-premise Skype omgeving heeft maar wel een PBX, dan is het mogelijk gebruik te maken van Cloud Connector. Dit is een set van minimale virtuele machines die gecontroleerd en grotendeels voorgeconfigureerd als een image in de omgeving geïnstalleerd worden. De Cloud Connector bevat een eenvoudige Skype omgeving die te koppelen is aan Cloud PBX. Ook in dit scenario kunnen gebruikers zich bevinden in Office 365. Vanuit dit scenario is eenvoudig aansluiting te realiseren op PSTN Calling Service.

pbx

Welke oplossing past het beste bij uw organisatie?

Microsoft heeft een flowchart ontwikkeld waarmee u op basis van voorgedefinieerde keuzes kunt besluiten welke Skype-oplossing het beste bij uw organisatie past. Hiermee wordt u op een eenvoudige manier wegwijs in de verschillende opties.

Jeroen Engelander, Cloud Consultant COMPAREX

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here