Home Innovatie & Strategie Cognitief ondernemen in een denkende maatschappij

Cognitief ondernemen in een denkende maatschappij

264

Laat ik voorzichtig zijn in mijn voorspelling dat de helft van alle applicaties die wij gaan gebruiken op onze smartphones en tablets rond 2018 ondersteunt gaan worden door een cognitief computersystemen.
Een extra brein dat leeft in de Cloud en ons mensen gaat ondersteunen bij het nemen van complexe beslissingen. Dat in staat is om sensordata in onze smart watches, koffiezetapparaat, fiets, auto, lantarenpalen, wegen en huizen met elkaar te verbinden.

Het gaat natuurlijk niet om de sensoren in de Internet of (Every) Thing(s), maar om de enorme berg ongestructureerde data (tekst, video, foto’s, etc.) met elkaar in verbinding te brengen. We noemen dit ook wel “Dark Data” omdat ruim 90% van deze data niet door mens of machine gebruikt worden voor verdere verwerking en/of interpretatie.

Het gaat hier ook niet over Kunstmatige Intelligentie maar over het vergroten van menselijke intelligentie. De ultieme symbiose tussen mens en machine. Mensen zijn, tenminste de meeste onder ons, goed in intuïtie, hebben compassie, verstand en kunnen oordelen. Machines daarentegen zijn goed in deep learning, snel rekenen, onthouden, zoeken, feiten checken en zijn nooit moe. Breng deze werelden bij elkaar en je krijgt Hans Klok op steroïden; Augmented Magic.

Cognitieve computersystemen, zoals IBM Watson worden thans wereldwijd ingezet. In de Retailsector helpen deze systemen klanten om tijdens het aankoop proces open vragen te stellen aan het systeem en ze te helpen bij het beslissingsproces zonder een muisklik.

In Peking helpen cognitieve systemen om te bepalen hoe de luchtkwaliteit er uitziet op een vierkante meter nauwkeurig, waar de vervuiling het grootst is, welke route je het beste kan nemen en wat de prognose voor de komende 72 uur zal zijn. De overheid gebruikt deze geanonimiseerde informatie om te beslissen welke fabrieken, auto’s en andere vervuilers moeten stoppen.

In de Olie- en Gasindustrie worden cognitieve computersystemen ingezet om te bepalen waar de grootste kans ligt voor een nieuwe Olie- of Gasbron. Dit scheelt miljoenen aan investeringen in nutteloze proefboringen en is ook nog beter voor het milieu. We hebben ook cognitieve capabilities ingezet in de Australische Solar Challenge. Hierbij werd zon, wind, temperatuur, luchtgesteldheid, wege informatie en verschillende voertuigdata aan elkaar gekoppeld. Dankzij ondersteunende cognitieve adviezen kon de bestuurder optimaal profiteren en wist deze op de kilometer nauwkeurig wanneer hij of zij een optimale snelheid en rendement kon behalen om de winst in zijn klasse veilig te stellen.

Een andere zeer interessante ontwikkeling is speciaal voor slechtziende of blinde mensen. Dankzij cognitieve functionaliteit kan een blinde of slechtziende persoon niet alleen makkelijker de weg vinden maar ook geholpen worden door middel van gezichtsherkenning. Hiermee is het mogelijk emotionele uitdrukkingen te herkennen. Geïnteresseerd hoe dat eruit ziet? Kijk even naar dit filmpje.

Mooie actuele voorbeelden om de wereld een beetje slimmer, leuker en veiliger te maken. Nu kan ik mij voorstellen dat uw wenkbrauwen in de fronsstand zijn gaan staan. Maar er is meer, zoals ik al in het begin had aangeven werken we hard aan het vervolg genaamd “Celia”. Dit staat voor Cognitive Environments Laboratory Intelligent Assistant. Een mix van de analytics power van IBM Watson, een Siri-achtige manier van communiceren en een Matrix-(u kent de film) user interface.

De standaardmanier om straks in boardrooms van bedrijven advies te krijgen komt van een cognitief systeem door een dialoog tussen mens en machine. We laten ons inspireren door het menselijke denkproces tijdens een probleemstelling maar dan zonder de emotie. Je hoeft dan niet zo heel veel verbeelding te hebben om te bedenken hoe dit in diverse industrieën, maar ook voor ons individuen kan worden toegepast.

Een digitale assistent die ons dagelijks ondersteunt in een denkende maatschappij zonder erop verliefd te worden.

Gerard E.A. Smit, CTO Benelux, IBM Distinguished Engineer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in