Home Innovatie & Strategie Communicatie sleutel tot succes in IT

Communicatie sleutel tot succes in IT

35
Bas van Gils, blog.bizzdesign.com

De sleutel tot succesvolle IT-projecten lijkt over het algemeen te liggen in communicatie. Let wel, communicatie hoeft niet per se ook documentatie te betekenen, dat hebben we wel geleerd van de agile community de afgelopen jaren. Er lijkt een trend te zijn om steeds minder te documenteren en de focus te leggen bij het daadwerkelijk schrijven van code / implementeren van systemen.
Documenteren om te documenteren is een slecht idee, daar zijn we het wel over eens. Focus op implementatie is een goed idee, daar zijn we het ook wel over eens. Waar ik een lans voor wil breken is vernieuwde aandacht voor communicatie over IT!

Helaas heb ik de afgelopen jaren erg veel miscommunicatie gezien over IT. Volgens mij heeft dat vooral te maken met de vorm waarin we communiceren! Dat is jammer, want de inhoud van de boodschap is vaak wel goed.
Wat voorbeelden: aan het begin van een traject willen we een overzicht van wat het systeem zoal gaat doen. Eindeloze lijsten met requirements, of formele UML-platen gaan niet helpen in de communicatie met business stakeholders. Al eens gedacht aan een back of the napkin schets?

Om een besluit te nemen over verschillende implementatietrajecten van een systeem (big bang, afdeling voor afdeling, locatie voor locatie) is een visualisatie van een impactanalyse nodig. Al eens gedacht aan een mix van tabellen (processen x IT systemen) in combinatie met diagrammen die processen in relatie tot bedrijfsfuncties of afdelingsstructuren weergeven? Om een goed besluit te nemen tussen verschillende investeringsmogelijkheden moet bekeken worden welke investeringen de meeste impact hebben.

Impact kan zowel korte, als lange termijn zijn. Denk eens aan een heatmap van processen en applicaties, waarop functionele en technische kwaliteit van bestaande en gewenste applicaties geplot zijn!
De mogelijkheden om te variëren in de manier waarop we communiceren in verschillende fases van IT-trajecten zijn ongekend. Over mock-ups, story-boards, 3d-visualisaties en animaties hebben we het dan nog niet eens gehad. Ik daag iedereen uit om te experimenteren en hier ervaringen te delen!

Bas van Gilsblog.bizzdesign.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here