Home Innovatie & Strategie Computers gaan natuurlijk gedrag vertonen

Computers gaan natuurlijk gedrag vertonen

76

De nieuwste BMW’s geven een glimp van wat de moderne auto allemaal vermag. De wagen zit vol met sensoren en processoren, grijpt in als iemand te dicht op een voorganger dreigt te komen, parkeert zelf in (zelfs in de garage, met een afstandsbediening) en is met de stem aan te sturen. Maar het voertuig maakt nog geen onderdeel uit van een netwerk van alle auto’s in een straal van pakweg 200 meter om hem heen, waarin alle wagens onderling informatie uitwisselen.
De nieuwste BMW-telg, maar ook de Google Car zijn voorbeelden van de inzet van natural computing. Een vorm van computergebruik waarbij het voorwerp zelf kan zien, voelen, luisteren en daarop actie kan ondernemen.

Die Duitse auto is uitgerust met 3D camera’s die in staat zijn het voorliggend wegdek te herkennen en – mocht dat nodig zijn – de vering aan te passen aan wat komen gaat, zodat je op een kasseien straat niet meteen met je hoofd tegen het dak zit.

Wedstrijd
Op de Computex-beurs in Taiwan, begin juni 2013, heeft Intel zijn visie ontvouwd over hoe mensachtige zintuigen zijn te verwerken in computerapparatuur. Het doel is om meer natuurlijke, intuïtieve en meeslepende ervaringen met computers te bewerkstelligen. Wij hebben een fonds in het leven geroepen van 100 miljoen dollar om de ontwikkeling te stimuleren van software en applicaties die dergelijke ervaringen mogelijk moeten maken op het brede spectrum van Intel-architecturen.

Je moet dan denken aan applicaties voor aanraakschermen, voor beeldbewerking, gebaarbesturing, spraakherkenning en zelfs herkenning van emotie, tot aan biometrics. Er is een nieuwe generatie Ultrabook computers op komst die bijvoorbeeld gezichtsherkenning gebruikt om een gebruiker toegang te geven tot het apparaat.

Eerder al – tijdens het jaarlijkse Intel Developer Forum in 2012 – presenteerde Intel de Perceptual Computing Software Developer Kit. Deze is inmiddels al meer dan 10.000 keer gedownload. En sindsdien loopt de wedstrijd om de meest creatieve en innovatieve applicaties met deze SDK te bouwen. Het prijzengeld loopt op tot 1 miljoen dollar.

Scherp presteren
De nieuwste generatie Ultrabook computers – gemaakt door partners zoals Asus, Lenovo, Acer, Fujitsu, Toshiba en Dell – heeft al een aantal van die nieuwe technologieën aan boord. Dan gaat het vooral om spraaktechnologie, inloggen via gezichtsherkenning en gebaarherkenning.

Toch is dit nog maar het begin. Er zijn veel meer toepassingen denkbaar. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Veel technici die bewust omgaan met hun gezondheid hebben van alles ontwikkeld om na te gaan hoe zij zich voelen en hoe zij functioneren; dat loopt van het analyseren van de REM-slaap tot aan stemmingswisselingen. Natuurlijk is het niet nieuw om dit soort zaken in een soort dagboekvorm bij te houden, maar wel nieuw is dat dit geheel automatisch gebeurt via sensoren en chips die verwerkt zitten in de kleding. Die verzamelen en verwerken al deze bio-data. De echte ‘body-hackers’ gaan zelfs zo ver dat zij sensorens chirurgisch laten implanteren om elke verandering in hun bloedsuikerwaarde te constateren.

Gewoonlijk sturen die apparaten (of sensoren) hun bevindingen automatisch door naar je smartphone, of ze sturen het naar een internetaccount om later te analyseren. Er zijn al sites (zoals www.tictrac.com) die alle gegevens van verschillende apparaten verzamelen, bewerken en ze in een mooi dashboard presenteren.

Mensen gebruiken dergelijke gegevens om na te gaan hoeveel slaap ze nodig hebben om op hun scherpst te presteren. In mei van dit jaar kwamen deze zogenoemde ‘self-quantifiers’ in Amsterdam bij elkaar om hun ervaringen uit te wisselen. Meer informatie is te vinden op www.quantifiedself.com.

Veiliger verkeer
Deze ontwikkelingen gebeuren vandaag de dag. Zij zijn een voorbode van veel meer ‘natural computing’. Elke auto is uit te rusten met apparatuur die zijn omgeving in de gaten houdt en zijn bevindingen doorstuurt naar alle auto’s binnen een bepaalde straal om hem heen. Stel dat iemand plotseling moet remmen voor een overstekende eend. De auto heeft dat al voorzien en stuurt rond dat hij hard op het rempedaal gaat staan. De auto’s achter hem vangen dit op en vertragen ook al automatisch; zoveel sneller dan wanneer iemand de remlichten ziet opdoemen, moet inschatten hoe groot de vertraging is en dan nog zelf moet gaan remmen. Dit maakt het verkeer een stuk veiliger.

Natuurlijk spelen privacy-aspecten een rol. Als elk voertuig zich zo nauwkeurig in een netwerk beweegt, dan is het goed te volgen. Dan is na te gaan of iemand te snel rijdt, of eventueel een andere verkeersovertreding begaat. De bekeuring komt dan automatisch in de in-box terecht; of wordt wellicht al meteen van de rekening afgeschreven. Dit schrikbeeld is niet ondenkbeeldig. Er dan zullen afspraken en maatregelen nodig zijn om dit te voorkomen. Nieuwe technologie vraagt om nieuwe ethiek, en daaropvolgend wet- en regelgeving. Het is nu al mogelijk om de gegevens van voertuigen te anonimiseren. Wellicht is dat voldoende. We moeten in elk geval nadenken over de menselijke gevolgen van apparaten die zich menselijk gaan gedragen.

Digitaal ruiken
Nog een voorbeeld van het nut van natural computing. Op de bloemenveilingen in ons land gaan partijen van de hand die soms de halve wereld overvliegen en weer terugvliegen om van eigenaar te wisselen. Alleen maar omdat het veilingsysteem zo uniek is dat het loont om zo’n reis te maken. Hoe mooi zou het zijn als computers geuren digitaal konden verwerken, zodat inkopers achter hun computers of Ultrabooks kunnen ruiken hoe een bloem geurt? Of dat de kleuren zo kleurecht zijn dat het computerscherm de levendigheid van het boeket weet over te brengen?

De weg van natural computing is ingeslagen; en creatieve geesten zullen met tal van toepassingen komen.

Anne Mieke Driessen, Business Development Manager Industry bij Intel Nederland

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in