Home Ondernemen & Business Conflictvrije materialen gebruiken

Conflictvrije materialen gebruiken

155

Met de productiemethoden van veel grote Westerse bedrijven hebben we de milieuvervuiling geëxporteerd naar landen over de hele wereld, zoals China. De inwoners van de industriële miljoenensteden in het Verre Oosten snakken naar adem. Grondwater is op veel plaatsen sterk verontreinigd.
De Chinese overheid heeft nu een vijfjarenplan opgesteld om de milieuvervuiling aan te pakken. Zij moedigt klokkenluiders aan om bedrijven die milieuregels aan de laars lappen, aan te geven.

Maar we exporteren niet alleen de ellende, we importeren ook bedenkelijke stoffen. Al jaren probeert de Europese Unie vervuilende stoffen die verwerkt zijn in textiel en speelgoed van de markt te weren. Maar nu blijkt dat ook een deel van de mobiele telefoons die in het Verre Oosten worden geproduceerd, stoffen bevat die we liever niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan pvc of ondeugdelijke batterijen. Maar ook zeldzame delfstoffen. Het risico bestaat dat die grondstoffen uit de productenkringloop verdwijnen, doordat mensen deze niet netjes inleveren na hun ‘arbeidzame leven’.

De laatste tijd is er een flinke toename geconstateerd van Aziatische mobieltjes die in Europa al een afzetmarkt hebben. Huawei, Meizu, Xiami, Ocean, Zopo en KVD zijn fabrikanten die met hun mobieltjes eerst de Chinese thuismarkt, vervolgens India en nu Europa willen veroveren. Het is zeker niet gezegd dat al deze fabrikanten milieuvervuilende/-verkwistende stoffen gebruiken, maar de douane houdt ogen en oren open.

Conflictvrije grondstoffen
Het gebruik van bedenkelijke grondstoffen speelt natuurlijk al veel langer. Wie heeft niet van ‘bloeddiamanten’ gehoord? Met het materiaal zelf is niets aan de hand, maar de manier waarop ze worden gedolven en de wijze waarop de opbrengst dient voor oorlogsvoering, hebben deze glimmers een negatief imago bezorgd.

Voor Intel was dit jaren geleden wel de reden om de aandacht te vestigen op het gebruik van conflictvrije materialen. Gary Niekerk spant zich als Director of Corporate Responsibility in om de chipfabrikant op het duurzame spoor te houden. En recent heeft Intel CEO Brian Krzanich aangekondigd dat het bedrijf nu conflictvrije microprocessoren maakt. Zo zijn de conflictmineralen uit de Democratische Republiek Congo taboe verklaard. Dit als antwoord op een brief van NGO’s (Niet-Gouvernementele Organisatie) en sociaal verantwoorde investeerders waarin zij zich er zorgen over maken dat de opbrengsten van grondstoffen uit Congo wreedheden tegen de eigen bevolking financieren. Het gaat dan om materialen als tin, tantalum, tungsten en goud.

Uit het overleg met degenen die dit onderwerp aankaartten, bleek dat de situatie in Congo verschrikkelijk is. “En Krzanich heeft gezegd dat wij een deel van de oplossing moeten zijn, en niet van het probleem. Vandaar ons standpunt over Congo”, licht Niekerk toe.

‘Schone ketens’
Het blijkt evenwel niet makkelijk om conflictvrije materialen toe te passen. Intel heeft een steile leerweg moeten bewandelen. Zo heeft het zelf moeten doorgronden welke ketens er bestaan voor de diverse mineralen: van mijn tot afnemer. Het bleek dat de ijzersmelterijen een sleutelrol vervullen in de keten. Dus heeft de chipsfabrikant samen met de partners een lijst opgesteld van ‘schone’ smelterijen die niet bijdragen aan de conflicten in Congo.
Het proces heeft een paar jaar geduurd. Vanaf de eerste brief van de NGO’s tot aan het opstellen van de lijst. En het proces gaat verder. Want de problemen beperken zich niet tot Congo. Het gaat er steeds om bij elk product de bijbehorende toeleverketen helder te krijgen. Aangezien veel bedrijven hun productie hebben uitbesteed (en daarmee de moraliteit rond productie in de keten hebben belegd) is het zaak uit te zoeken hoe met de grondstoffen wordt omgesprongen. De laatste jaren – onder druk van de publieke opinie – nemen de fabrikanten hun verantwoordelijkheid en eisen ‘schone toeleverketens’. Intel is altijd al dichter bij dit onderwerp gebleven, omdat het bedrijf de productie nauwelijks heeft uitbesteed.

ROI-model aanpassen
Overigens is, aldus Niekerk, niet alleen de publieke opinie doorslaggevend. Hij wijst erop dat het bedrijf een eigen verantwoordelijkheid heeft. En hij geeft aan dat het duurzaamheidsbewustzijn van kopers groeit; het is voor bedrijven niet verstandig om een kopersstaking af te wachten alvorens te handelen.

Hij geeft ook aan dat de traditionele ROI-modellen niet meer toereikend zijn in een duurzame wereld. Want daarin zijn werknemerstevredenheid, publieke opinie, milieubelasting en dergelijke niet verdisconteerd. Behalve het werken met conflictvrije materialen staat het bedrijfsleven dus ook voor de opgave om ROI-modellen te ontwikkelen die recht doen aan een duurzame productie.

Anne Mieke Driessen, Business Development Manager Industry bij Intel Nederland

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in