Home Ondernemen & Business Contactloos betalen wordt realiteit in Nederland in 2014

Contactloos betalen wordt realiteit in Nederland in 2014

94

Ik durf met zekerheid te stellen dat 2014 in Nederland het jaar van contactloos betalen wordt: kleine bedragen betalen door je pas, of nog makkelijker, je mobiel even langs een betaalterminal te halen, tappen, en klaar is kees, betaling gedaan. Vorig jaar is een grote proef gedaan in Leiden en die heeft bewezen dat ook de Nederlander klaar is om de snelheid en het gemak van contactloos betalen te omarmen. Bovendien worden er dit jaar overal in Nederland betaalterminals geplaatst die geschikt zijn voor contactloos betalen. Beide randvoorwaarden zijn dus goed onderweg. En dat is goed nieuws. Raar eigenlijk dus dat juist op zo’n moment ook telkens weer de angst voor onbegrepen techniek ontstaat. Als iets makkelijker wordt, gaat het dus ook makkelijker mis, lijkt de overtuiging te zijn.

Veiligheid is groter dan ooit
Veiligheid bestaat uit twee componenten: is het te kraken en is het te stelen. Met betrekking tot het stelen verandert er eigenlijk niets ten opzichte van de huidige pinpas. Je moet het blijven vergelijken met cash. Als ik een portemonnee verlies met daarin 100 euro in cash, dan weet ik zeker dat ik die kwijt ben. Als in die portemonnee betaalpassen zitten, dan weet ik dat ik die snel kan blokkeren. Voor een pas die geschikt is voor contactloos betalen, of een mobiel waarop ik een contactloos betalen ‘wallet’ heb geïnstalleerd, geldt precies hetzelfde. Als iemand mijn mobiel steelt, kan de dief er niks meer mee zodra ik doorgeef dat de mobiel gestolen is. Bovendien moeten betalingen boven de 25 euro ook bij contactloos betalen nog altijd gedaan worden met een pincode.

En dan het kraken. Er zijn mensen die denken dat het betaalsignaal kan worden opgevist, net zoals dat met wifi of bluetooth kan. En dat kan helemaal niet. Het signaal is aftapbaar tot een afstand van 0,5 tot 1 cm! van de terminal. Zo dicht kun je een betalende klant niet eens naderen. En bovendien zijn de gegevens versleuteld.

Ervaringen uit het verleden…
Nieuw maakt gewoon angstig. Telkens weer. Ik heb ook gehoord dat mensen bang zijn dat als hun mobiel leeg is, of als er geen netwerkbereik is, dat ze dan ineens niet meer kunnen betalen. Ook daar worden ervaringen uit andere domeinen zonder kennis overgebracht naar contactloos betalen. Je hebt geen 3G/4G of Wifi nodig om contactloos te kunnen betalen, want de verbinding wordt door NFC (Near Field Communication) tot stand gebracht. Sterker, de energie voor de transactie wordt geleverd door de betaalterminal. Zelfs als je telefoon leeg is kun je nog kleine bedragen betalen, als je daarvoor als consument kiest, net zo als een pinpas nu ook werkt.

Waar zal het in 2014 over gaan?
Ik durf dus daarom nogmaals te stellen dat 2014 het jaar wordt van contactloos betalen. Het wordt in dit jaar dus mogelijk om contactloos te betalen met een pas en met mobiel. De gezamenlijke proef in Leiden heeft al uitgewezen dat zodra mensen aan het nieuwe gewend zijn, ze al heel snel kiezen voor mobiel, omdat juist daar de meeste gemakswinst ontstaat. Je kunt in je mobiele ‘wallet’ al je passen, ongeacht van welke bank, op één plek beheren en dus per betaling kiezen van welke rekening je het betaalt.

Je zult verder zien dat de strijd in de markt in de nabije toekomst niet meer zal gaan over welke bank contactloos betalen het beste aanbiedt, maar welke wallet de beste functionaliteiten biedt. En daarmee zijn niet alleen banken aanbieders geworden van wallets, maar ook mobiele telefoonoperators en wellicht grote retailers. Iedereen is nu druk bezig om de mooiste wallets te ontwikkelen en daar zal de consument dus altijd de winnaar worden. Dat is het mooiste van deze techniek: hij is in de meeste gevallen ontwikkeld op basis van een universele open standaard waar dus ook nieuwe spelers in kunnen gaan meespelen.

Daniel van Delft, Country Manager Netherlands Visa Europe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in