Home Innovatie & Strategie Containers: een verademing voor business én operations

Containers: een verademing voor business én operations

198
dainamics

Containers zijn kleine software-microservices die elk een specifieke functie vervullen.

Waar er vroeger een hele stack aan applicaties met een bepaalde functionaliteit aan te pas kwam, koppel je met containers bepaalde functionaliteiten uit die applicaties los. Een container is dus als het ware een puzzelstukje in het groter geheel. Zo is een functionaliteit of te wel container eenvoudig op andere manier in te zetten in je organisatie.

Veel businesses willen hun time to market en de daar bij behorende ontwikkeling van software en applicaties versnellen. Ze willen sneller kunnen inspelen op eisen en wensen van de markt. Zodoende zijn er in de afgelopen jaar veel initiatieven geweest in de open source-wereld, om onderdelen van applicaties in containers te plaatsen. Zo kun je overal met deze stukjes software werken, of ze downloaden. Met containers klik je bovendien eenvoudig zelf een applicatiestack bij elkaar.

Waar een website vroeger uit één geheel bestond, is nu alleen nog maar de voorkant van de website één geheel. Aan de achterkant worden tal van containers aangeroepen die allen een verschillende functie uitvoeren.

 30 software-vernieuwingen per dag

Eén van de grootste supermarktketens van Nederland werkt middels deze container-technologie. Dit stelt ze in staat per dag zo’n 30 software-vernieuwingen in hun hele omgeving te realiseren. Zonder ook maar enige downtime. Deze kleine omgevingen worden zo met behulp van containers flexibel vernieuwd en verbeterd.

Voor operations, de mensen die de omgeving beheren, is de container-technologie alsnog een uitdaging. Iedere omgeving, waarin developers werken met containers, is op zichzelf staand met eigen tools, eigen monitoring en eigen deployment engines. Omdat steeds meer bedrijven middels een dergelijke container-omgeving werken, is de uitdaging voor IT-managers om dit allemaal bij elkaar te voegen en onder controle te houden.

OpenShift

Wij gebruiken in samenwerking met IBM en Red Hat OpenShift als oplossing om IT-Managers meer grip en controle te geven op deze nieuwe ontwikkelingen.

OpenShift is een omgeving waar er container orkestratie plaatsvindt met Kubernetes. Alle zaken daaromheen zoals monitoring en het automatiseren van platform, worden zo op eenzelfde manier uitgevoerd.

Een OpenShift-platform dat bij Amazon draait, biedt zo exact dezelfde functionaliteit en mogelijkheden als een OpenShift-platform dat in Azure of bij de klant on-premise draait. Hierdoor krijgt IT-operations controle over alle verschillende development-omgevingen en kan deze afdeling de omgeving weer goed beheren. Omdat het domein overal hetzelfde functioneert, kan de productiviteit omhoog, is het mogelijk om sneller te ontwikkelen en uiteindelijk ook veel sneller applicaties uit te rollen.

Derk-Jan Boon is CIO bij Tectrade

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here