Home Data & Storage Convergentie en Blade Arrays: nieuw storage-tijdperk

Convergentie en Blade Arrays: nieuw storage-tijdperk

80
dainamics

Virtualisatie heeft vele deuren geopend naar nieuwe IT-modellen en –architecturen, waaronder cloud computing. De opkomst van virtualisatie werd op zijn beurt veroorzaakt door de behoefte flexibeler met hardware om te kunnen gaan. Bedrijven kunnen hierdoor besparen op budgetten door beter gebruik van de infrastructuur, automatisering bevorderen en strenge ‘groene’ beleidsregels te volgen wat betreft energieverbruik en koeling. Deze innovatie vormde het antwoord op vele terugkerende problemen waar bedrijven mee te maken kregen. De flexibiliteit en duurzaamheid van de IT-infrastructuur werden verbeterd, evenals de efficiëntie van de beheermogelijkheden voor servers. De meeste early adopters kozen voor een traditionele benadering bij het bouwen van hun virtuele infrastructuur. Dat houdt in dat ze individuele platforms selecteerden op best-in-class basis en de infrastructuur beheerden met bestaande tools voor systeembeheer. Deze tools waren geoptimaliseerd voor die individuele platformen en voor fysieke omgevingen.

De laatste jaren is de geconvergeerde infrastructuur het nieuwe paradigma geworden voor het bouwen van een x86 virtual computing infrastructuur. Een ideale geconvergeerde infrastructuur is een geïntegreerd systeem van rekenkracht, storage en netwerk, dat te beheren is via één software-tool. Deze infrastructuur biedt gevirtualiseerde systeembronnen voor het draaien van applicaties, virtual desktop-omgevingen en private clouds. Klanten willen de prestaties van een datacenter binnen één enkel chassis om ruimte te besparen en implementatie en onderhoud te vereenvoudigen.

Organisaties die kiezen voor een geconvergeerde infrastructure willen doorgaans diverse workloads draaien binnen één oplossing. Dit stelt ze in staat de IT-infrastructuur continu aan te passen aan de veranderende eisen van de bedrijfsprocessen. De uitdaging in virtualisatie is bovendien dat er meerdere servers zijn die ieder verschillende workloads kunnen draaien. In ideale Storage Area Network (SAN)- of Network Attached Storage (NAS)-architecturen hebben deze servers toegang nodig tot opslagbronnen, bij voorkeur gedeelde opslag (shared storage). Tot voor kort waren deze echter oplossingen alleen extern beschikbaar en dus niet als integraal onderdeel van een convergentie-oplossing.

Convergentie moet nooit ten koste gaan van kwaliteit of flexibiliteit. Bedrijven met convergentieplannen doen er dan ook goed aan voldoende tijd te nemen voor het identificeren en selecteren van de oplossingen die zowel het beste beheer bieden als de beste onderdelen qua storage, rekenkracht en netwerkmogelijkheden.

Blade arrays die als SAN kunnen fungeren zijn dé oplossing voor IT-managers. Hiermee kunnen bedrijven de snelle groei van data het hoofd bieden en tegelijkertijd het beheer van hun storage-omgeving, en de complete IT-infrastructuur, sneller en effectiever inrichten.

Het gebruik van storage blade arrays biedt diverse voordelen, uiteenlopend van het benutten van de laatste virtualisatietechnologie tot een gunstigere levenscyclus van de IT-omgeving. Virtualisatie kan helpen bij het automatiseren van repetitieve werkzaamheden, waardoor de beheerders zich op andere taken kunnen richten. Blades zijn eenvoudig toe te voegen als de situatie daarom vraagt, of te vervangen door nieuwere versies zonder aanpassingen aan het chassis of de omliggende infrastructuur.

Hoogwaardige storage blades bieden ook mogelijkheden voor databescherming, zoals snapshotting, cloning en replicatie. Daarnaast richten ze automatisch tiers in op basis van datagebruik, waarbij de meest gebruikte data op de snelste schijven wordt geplaatst. Ook worden workloads en storage-bronnen automatisch aangepast aan de applicaties en het gebruik ervan binnen een IT-omgeving.

Convergentie levert IT-managers een flexibeler en efficiënter datacenter. Door rekenkracht, switching en storage-bronnen samen te voegen in één compact en onafhankelijk chassis kunnen blade arrays diverse functies bieden. Van een eenvoudige disk array tot een vrijwel volledig geautomatiseerd en gevirtualiseerd systeem dat inzetbaar is voor specifieke applicaties en omgevingen. Door efficiëntere inzet van systeembronnen, eenvoudigere bekabeling en geconsolideerd beheer via chassis backplanes kunnen blade arrays ook de operationele kosten van de infrastructuur verminderen.

Een geconvergeerde IT-infrastructuur levert bedrijven en organisaties naast deze kostenbesparingen vooral tijdwinst op. IT-afdelingen profiteren van de verbeteringen in beheer en zijn productiever doordat ze zich minder op routineuze taken hoeven te richten en kunnen innoveren en ontwikkelen. Het gebruik van storage blade arrays in een datacenter versterkt dit effect. De kwaliteit van IT-dienstverlening neemt toe en de afdeling kan sneller tegemoetkomen aan de behoeften van de business. Volledige convergentie is niet aan elk bedrijf besteed, maar er zijn er al velen die dagelijks de voordelen benutten.

Robin Kuepers Robin Kuepers is Dell’s Storage Marketing Director voor de EMEA-regio en een Senior Management Team-lid van Dell’s Enterprise Solutions & Services marketing-organisatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here