Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Crowdfunding en de Global War for Talent

Crowdfunding en de Global War for Talent

76
Amazon

Onlangs nam Yvo Gortemaker, medeoprichter van GlobalOrange, deel aan een radiodiscussie op BNR Nieuwsradio over de crowdfunding en de strijd om ICT-talent in Amsterdam. Tijdens het gesprek werd gesteld dat er wereldwijd een heuse stedenstrijd plaatsvindt rond IT-talent. Amsterdam is zeker een aantrekkelijke stad, maar blijkt nog het nodige te kunnen verbeteren om aantrekkelijker te worden voor start-ups en IT-talent.

Als Amsterdamse softwareontwikkelaar heeft mijn organisatie veel te maken met zowel start-ups als met jonge en talentvolle ontwikkelaars. De discussie begint met het thema crowdfunding, omdat dit een belangrijke financieringsmethode is om startups van de grond te krijgen. De regelgeving blijkt op dit gebied nog behoorlijk te wensen over te laten. Zo is er nog te weinig op controle op de kwaliteit van crowdfunding-platformen en bestaat er een investeringslimiet van 40.000 euro. Wel is de consensus dat er behoefte is aan alternatieve investeringsvormen naast het traditionele model van investeerders en banken. De discussie komt echter pas goed op gang als er wordt gesproken over het aantrekken van ICT-talent.

Chronisch tekort
Er is in Nederland een chronisch tekort aan ICT’ers. Dat weet ik als geen ander. Binnen mijn organisatie werken circa 40 personen, waaronder 10 verschillende nationaliteiten. Dat is behoorlijk veel, maar heel begrijpelijk als je weet dat het toptalent in Nederland relatief dun gezaaid is. Er is daardoor wereldwijd een sterke concurrentie ontstaan tussen steden om het beschikbare tech-talent aan zich te binden. Amsterdam is zeker een aantrekkelijke en bekende stad, maar staat nog niet echt bekend om de IT-bedrijven.
Buitenlandse medewerkers kijken bij het maken van hun keuze uiteraard naar het salaris en de arbeidsvoorwaarden, maar dat is zeker niet het belangrijkste. Wat zij vaak heel belangrijk vinden is dat ze in een compacte stad wonen, waardoor ze een prettige werk-privébalans hebben. Dat is duidelijk anders dan steden als Berlijn en Londen.
Maar de echt hooggekwalificeerde IT’ers kijken vaak nog iets verder, namelijk naar de opbouw van de startup-scene en de aanwezige technologiebedrijven. En op dat gebied blijkt Amsterdam nog een beetje achter te blijven.

IT is niet cool
Amsterdam is weliswaar een sterk ‘merk’, zoals tijdens de discussie wordt geopperd, maar van een echte tech-cultuur is nog geen sprake. De stad heeft circa 100.000 studenten, verdeeld over de HvA, UvA en de VU. De stad staat daarmee ruimschoots op de kaart als het gaat om kwalitatieve opleidingen, maar blijkbaar is er onvoldoende interesse in IT-opleidingen om aan de vraag te voldoen. Yvo stelt dat dit enerzijds te maken heeft met de traditionele klassikale opleidingsvorm, die deels vervangen zou kunnen worden door internationale en online beschikbare opleidingen. De klassikale lessen zouden volgens hem gebruikt moeten worden om studenten te trainen voor praktijksituaties, zoals het zelf werken aan een startup. Maar Yvo besluit zijn verhaal met de stelling dat IT volgens hem blijkbaar niet cool genoeg is voor potentiële studenten, ook al lijkt daar wel langzaam verandering in te komen. Een goed voorbeeld is dat een populair tv-programma als DWDD inmiddels regelmatig tijd besteedt aan technologie-onderwerpen. Maar samen met Yvo moet ik echter concluderen dat we in Nederland nog steeds veel IT-talent uit het buitenland moeten halen. Wij pleiten daarom niet zozeer om het promoten van Amsterdam als technologiestad, maar veel meer voor het bevorderen van zaken als crowdfunding. Dat financieringsmodel is een mooie katalysator voor startups in Amsterdam, en op termijn kan dit er wellicht ook voor zorgen dat IT een cooler imago krijgt.

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here