In het licht van de technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) in dit nieuwe jaar, springt één beleggingsmogelijkheid er duidelijk uit: de cybersecurity-industrie. De cybersecurity-industrie maakt naar verwachting een jaarlijkse groei van 12% door tot 2030, met een voorspelde waardering van $500 miljard. Vreemd genoeg is de waarde van deze industrie nu slechts $200 miljard. Dit is bescheiden als je het vergelijkt met de halfgeleidersector van $650 miljard. De vraag naar de halfgeleiderchips overschaduwt die van de cybersecuritydiensten, maar die dynamiek kan dit jaar veranderen.
Cybersecuritybedrijven
Net als in de rest van de wereld krijgen we ook in Nederland te maken met toegenomen groei van de cybersecuritysector, gevoed door verschillende factoren, waaronder de toegenomen ontwikkeling van cyberaanvallen, het potentiële gebruik van generatieve AI om meer geavanceerde bedreigingen te vormen, de toenemende geopolitieke spanningen en desinformatie.
Nederlandse cybersecuritybedrijven maken net als hun internationale tegenhangers vergelijkbare uitdagingen en ervaringen mee. Er is een verschuiving nodig van traditionele, reactieve beveiligingsmaatregelen naar proactieve, adaptieve strategieën. In 2024 en daarna zijn AI, IoT-beveiliging, de opkomst van 5G en de cruciale rol van onderwijs en bewustwording belangrijke aandachtspunten.
Generatieve AI, een kans en een bedreiging
Paradoxaal genoeg is de opkomst van chatGPT zowel een zegen als een gevaar voor het cybersecuritylandschap. Hoewel het positieve doeleinden dient, vormt het ook een bedreiging omdat tools getraind op darknet-gegevens beschikbaar worden, wat mogelijk leidt tot een toename van cyberaanvallen. ChatGPT werd bijvoorbeeld gevraagd naar een gedetailleerde handleiding over het hacken van Wi-Fi-netwerken. Hoewel er snel corrigerende maatregelen werden genomen, belicht dit incident de duistere kant van generatieve AI, die mogelijk ongeautoriseerde toegang tot gegevens mogelijk maakt door mensen met kwade bedoelingen.
Kijkend naar 2024 zullen de cyberaanvallen wereldwijd met 10-15% toenemen, wat een aanzienlijke stijging is vergeleken met de gebruikelijke 5% groei in de afgelopen jaren (2022: ongeveer 490 miljoen aanvallen, 2023: ongeveer 520 miljoen aanvallen). Deze stijging zal naar verwachting de marktomstandigheden en de houding van bedrijven ten opzichte van cybersecurity ingrijpend veranderen. Hoewel het voorspellen van de koers van dergelijke trends heel uitdagend is, verwachten we dat de komende vijf jaar de investeerdersinteresse steeds meer naar de cybersecurity-sector zal trekken. Desondanks staat de cybersecurityindustrie voor een unieke uitdaging – een langere verkoop (abonnementen) cyclus in vergelijking met andere sectoren, gecombineerd met een relatief beperkte klantenkring. Deze voortdurende uitdaging kan blijvende druk uitoefenen op de omzetgroei voor bedrijven als Rapid7, Tenable en Qualys. Desondanks hebben grote spelers in de sector, waaronder CrowdStrike (CRWD), aangetoond dat ze positieve marges kunnen behouden. CrowdStrike (bekend door zijn IPO) met zijn marktkapitalisatie van $59 miljard, heeft een opmerkelijke winstgevendheid bereikt het afgelopen jaar. De verwachting is dat dit het aankomende jaar aanhoudt en CrowdStrike mogelijk positioneert voor opname in de S&P 500-index. Een dergelijke opname zou dienen als een sterke stimulans voor fondsen om in deze aandelen te investeren. CrowdStrike springt er vooral uit als een veelbelovende keuze voor beleggers die van plan zijn hun geld vijf jaar lang vast te zetten. Dit komt doordat het bedrijf goed lijkt in te spelen op de veranderingen in de sector en aanzienlijk groeipotentieel heeft op de lange termijn.
Andere beursgenoteerde cybersecuritybedrijven
De iShares Cybersecurity and Tech ETF (IHAK) kende een opmerkelijke stijging van 37% in 2023. Terwijl de VanEck Semiconductor ETF (SMH) en de iShares U.S. Home Construction ETF (ITB) de schijnwerpers delen met een sterk rendement van 69%, volgt de iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) er pal achter met 59%.
Kortom, generatieve AI kent veel voordelen voor gebruikers maar dus ook gevaren, wat voor beleggers in cybersecuritybedrijven dan weer kansen biedt.
Timur Turlov, CEO van Freedom Holding en oprichter van Freedom Finance Europe