Home Data & Storage Data Analyse in de IT Smart Factory?

Data Analyse in de IT Smart Factory?

45
Marianne Faro, Itility
Waarin verschilt een fabriek van een IT Smart Factory?

Een fabriek kent systemen voor planning en dataverwerking (o.a. ERP en MES).
Al jaren is men gewend om met grote hoeveelheden data om te gaan.
Gegevens gestructureerd op te slaan, te delen, weer te geven, financieel te maken.
Als een soort contradictio in terminis zijn we in IT slecht in met data omgaan.
Dat is vreemd, want IT is data: IT genereert, beheert, transformeert grote hoeveelheden data.

Data genoeg in IT..
We hebben master data: onze CMDB waar de configuratie in staat.
Bijna een soort Bill of Material: IP nummer, systeem naam, OS versie. Wellicht aangevuld met virtueel of fysiek, type machine, dienstnaam, naam van de technisch beheerder.
Edoch – wat doen we als we voor een project (of een Smart Factory) de scope moeten bepalen? Dan gaan we eerst weken inloggen op alle systemen om de master data en de samenhang boven water te krijgen, want de CMDB vertrouwen we niet. Met reden, want gaandeweg komen we systemen tegen die wel in de CMDB staan, maar die we nergens kunnen vinden. Of vertelt een functioneel beheerder dat we behalve systeem X ook nog systeem X1 en X2 moeten doen – die we nog nergens in de CMDB terugvonden, maar die toch al jaren blijkt te draaien in een hoek van een wat kleiner datacenter.

In IT hebben we ook veel status data: onze logging.
We maken mooie designs om op een slimme manier data uit systemen te trekken en op te slaan. SysLogs, applicatie logs, error logs, IP table logs.
We zetten zware hardware in met grote hoeveelheden storage om al die logfiles op te slaan. Via mooie scripts sturen we er zoveel mogelijk data naartoe. Trots op de terra’s of zelfs peta’s die we ermee vullen.

In IT analyseren we ook data: we monitoren onze systemen met een diversiteit aan goede monitoring tools. Mooie lampjes kleuren rood als de voorgeprogrammeerde levels van CPU usage, Memory load, I/O of latency, een bepaalde limiet overstijgen.

Er is dus veel. En toch ligt het niet in de natuur van IT om de data van het eigen proces belangrijk te vinden, laat staan dat structureel op te slaan, te analyseren en te visualiseren. We zijn ver verwijderd van de procesindustrie. Wellicht zijn er ook te weinig IT infrastructuur analisten.

Als Smart Factory planners is het hebben en regelmatig analyseren van data van groot belang. We zwoegen onze rapporten bijeen in grote Excel bestanden.
We houden zicht op de omgeving via een verrijkte dump uit de CMDB.
We configureren de fabriek met plan-data zoals slot datums, last possible start datums, clean up datums.

We voegen checkboxen toe uit technische assessments (Is er genoeg memory om een patch uit te voeren? Hangt het systeem in de back-up voor geval een patch verkeerd gaat? Kunnen we via een ILO of ALOM het systeem bereiken?).
En we zijn de hele dag bezig status data te updaten (bijvoorbeeld of een item pre-firm gepland is, firm geworden is, in progress is, delivered of delayed).

Heel veel gegevens. Data.
Wordt het niet eens tijd dat we Excel verlaten en gaan kijken naar IT tooling?
Kan data analyse en business intelligence “practices” Smart Factory efficiënter en sexy maken? In ieder geval inzichtelijker.

Marianne Faro, Senior Smart Factory consultant bij Itility

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here