Home Data & Storage Data Centre Infrastructure Management (DCIM): vijf mythes ontkracht

Data Centre Infrastructure Management (DCIM): vijf mythes ontkracht

106

Data Centre Infrastructure Management (DCIM) –  het combineren van IT- en datacenterbeheer – is een relatief nieuw concept en wordt daardoor omgeven door hypes en spookverhalen. Veel bedrijven twijfelen daarom over het inzetten ervan. Guido Neijmeijer, Country Manager Benelux bij Emerson Network Power ontkracht vijf mythes over DCIM.

Mythe #1: DCIM inzetten is complex en duurt te lang
Realiteit: met een goede planning en gefaseerde aanpak is DCIM met relatief weinig risico al in een paar weken in te zetten.
De omgevingen die datacenterexploitanten tegenwoordig moeten beheren, zijn de afgelopen jaren veel complexer geworden. Daardoor zijn ze bang dat het inzetten van DCIM moeilijkheden oplevert en ontstaat er weerstand. Logisch: niemand heeft behoefte aan een gigantisch implementatieproject dat het hele datacenter in beslag neemt en veel tijd kost. Het is daarom aan te raden om de inzet van DCIM in fases door te voeren. Per module is dan minimale tijd en investering nodig. Bovendien worden de meest dringende zaken in dat geval het snelst aangepakt, waardoor de waarde van DCIM direct zichtbaar wordt.

Mythe #2: de ROI van DCIM is niet helder of heel laag
Realiteit: DCIM-systemen helpen miljoenen besparen en leveren al een ROI op in minder dan 36 maanden.
Doordat DCIM een relatief nieuwe oplossing is, is er veel wantrouwen – net als vroeger bij bijvoorbeeld CRM. En net als deze oplossing, zal ook DCIM zijn investering meer dan waarmaken. Met behulp van het Forrester Consulting’s Total Economic Impact-framework (TEI) en Emerson Network Power’s ROI-calculator is direct te zien of een investering in DCIM-oplossingen lonend is. Zo liet een onderzoek door Forrester Consulting zien dat door het implementeren van Emerson’s DCIM-oplossing  een perfecte ROI te behalen is in slechts dertien maanden.

Mythe #3: DCIM inzetten heeft invloed op de dagelijkse activiteiten van het datacenter
Realiteit: de gemiddelde downtime voor een volledige DCIM-implementatie is nul uur.
Datacentermanagers zijn bang dat een applicatie die inzicht in datacentersystemen belooft, in werkelijkheid zorgt voor ontwrichting van die systemen. Er bestaan echter DCIM-systemen die zijn ontwikkeld door organisaties die al bestaan zolang er datacenters zijn, en daardoor beter begrijpen dan wie ook hoe belangrijk beschikbaarheid van datacenters is. Emerson’s Trellis™-platform is zo’n systeem: een technologieplatform dat is uit te rollen zonder dat dit effect heeft op activiteiten.

Mythe #4: er zijn veel middelen nodig die bedrijven niet in huis hebben
Realiteit: implementatie is eenvoudiger dan je denkt. Intuïtief design en een ervaren serviceteam maken DCIM-oplossingen eenvoudig in implementatie en gebruik.
Niet alle organisaties hebben het personeel om dit type software in te zetten en te beheren, maar goede DCIM-platformen zijn snel te installeren en zijn voorzien van een goede user interface. Hierdoor hebben medewerkers de oplossing al snel onder de knie, en gebruiken ze het al snel als hun primaire tool voor datacentermanagement. Zijn er toch skills nodig van buiten het bedrijf, dan bieden veel bedrijven diensten en training aan door ervaren personeel.

Mythe #5: alleen grote, complexe datacenters hebben DCIM nodig
Realiteit: elk datacenter kan aanzienlijke waarde ondervinden van een DCIM-oplossing die speciaal is toegespitst op hun bedrijf en IT-eisen.
Hoe groot een organisatie ook is, ze willen vrijwel allemaal inzicht, beschikbaarheid en efficiëntie vergroten, controle krijgen over activiteiten, en planning verbeteren – aspecten waarbij schaalbare, modulaire DCIM-oplossingen kunnen helpen. Heb je moeite bij het plannen van capaciteit voor ruimte en koelen? Ontwrichten storingen meer dan één keer in de twee jaar bedrijfsactiviteiten? Is de bezettingsgraad van apparatuur lager dan gewenst? Is de impact van extra apparatuur of veranderingen in bestaande systemen niet te bepalen? Of kunnen toekomstige eisen nauwelijks gepland worden? Dan ben je toe aan DCIM.

Leveranciers weten dat korte-termijnpercepties moeilijk te veranderen zijn. Daarom bieden ze steeds meer basispakketten voor DCIM, voor eenvoudige en snelle implementatie, die uitbreidbaar zijn wanneer het bedrijf groeit. Voor datacenterprofessionals die hun activiteiten flexibeler en efficiënter willen maken, om van IT de echte motor van de groei van het bedrijf te maken, is er geen betere tijd om te investeren in DCIM dan nu.

Guido Neijmeijer, Country Manager Benelux bij Emerson Network Power

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in