Home Data & Storage Data-explosie vraagt om schaalbaar netwerk

Data-explosie vraagt om schaalbaar netwerk

107

Hoe kan ik een hogere gebruikerservaring creëren? En hoe zorg ik ervoor dat – waar ook ter wereld mijn medewerkers actief zijn, op welk device dan ook – alles goed beveiligd is en blijft? Het zijn twee vragen rondom netwerkoptimalisatie die tegenwoordig steevast worden gesteld door internationaal opererende organisaties. Een algemeen antwoord daarop is niet mogelijk. Simpelweg omdat het creativiteit in het ontwerpen van het netwerk vraagt.

Digitale transformatie is een term dat je te pas en te onpas hoort. Elke dag lees je er wel over, met tal van voorbeelden van bedrijven die de boot hebben gemist en kopje onder zijn gegaan. Of die met een reddingsoperatie het vege lijf proberen te redden. Digitale transformatie is ook een brede term. Ik schaar daaronder ook het transformeren van een on premises omgeving naar de cloud. Maar ook de trend om veel meer te kijken naar gebruikerservaring dan naar site availability. De prestaties van applicaties zijn daarbij cruciaal.

Data-explosie

Een ontwikkeling is dat organisaties meer en meer migreren naar Microsoft Office 365 en veel meer cloudapplicaties gebruiken. Dat vergt een netwerkoplossing die mobiel werken integreert met op internet gebaseerde applicaties die worden ingepast in de datasystemen in het bedrijfsnetwerk. Dat zorgt ervoor dat medewerkers snelle internettoegang hebben tot de benodigde applicaties.

Tegelijkertijd vraagt dit om een kern-software defined netwerk om al het essentiële gegevensverkeer van ondernemingen aan te kunnen. Cruciaal, omdat ons nog een enorme data-explosie wacht. Een data-explosie die ervoor gaat zorgen dat bedrijven die actief blijven in een on premises omgeving hun netwerk moeten aanpassen.

Dit is een exercitie die minimaal enkele maanden duurt. En die anno 2018 een dure misrekening kan zijn. Want voor je het weet ben je in de tussentijd ingehaald door een concurrent. Om snel te kunnen anticiperen op veranderingen in je omgeving, heb je echt een schaalbaar netwerk nodig.

Gamechanger

Zo’n netwerk is SD-WAN, een software-defined wide area netwerk. Tal van grote organisaties maken daar al gebruik van en ook heel veel bedrijven staan ervoor open om van WAN te evolueren naar SD-WAN. Niet onlogisch, want de voordelen zijn legio. Het biedt niet alleen meer mogelijkheden en een hogere flexibiliteit, het is ook goedkoper dan traditionele WAN (bandbreedte wordt bijvoorbeeld steeds goedkoper) en wordt een echte gamechanger in alle sectoren.

Zeker in een wereld waarin bedrijven steeds internationaler opereren en ze terecht willen dat medewerkers – waar ook ter wereld actief, op welke device dan ook – actief kunnen zijn en de nodige data en applicaties kunnen bereiken om op een veilige manier hun job uit te oefenen. In het traditionele model draaien applicatieperformance- of optimalisatiediensten op hardware. Die moeten met de andere hardware en security werken.

Met SD-WAN is dat een gevirtualiseerde functie die niet alleen op de edge – de server op de site – uitgerold wordt, maar ook in het virtuele datacenter. De informatie wordt onmiddellijk naar een landingsplaats op de backbone in het dichtstbijzijnde land geplaatst. Op die manier verkrijg je een optimalisatie van de performance. Dit, omdat de informatie niet ronddwaalt, maar de kortste weg naar de applicatie neemt. Dat verhoogt de gebruikerservaring en de reactiesnelheid.

Security

De netwerkfuncties van SD-WAN evolueren ook op het vlak van security mee met de nieuwe behoeften. Met een securityoplossing in het datacenter wil je dat al je gegevens beschermd zijn. Maar je wilt ook beveiliging op al je sites. De traditionele methode houdt onder meer in dat hardware opnieuw uitgerold moet worden, met de daaraan verbonden hoge kosten.

Met SD-WAN is dat, omdat het software is, met eenzelfde platform en software makkelijker toe te passen. Er kan veel sneller ingespeeld worden op cyberaanvallen, ook die van binnenuit. Met een implementatie op de edge communiceren de virtuele datacenters met elkaar. Zo weten ze bijvoorbeeld dat als er een site besmet is, ze die moeten afsluiten.

Voeten in de aarde

Ik geef toe dat zo’n transformatie van traditioneel naar SD-WAN best wat voeten in de aarde heeft. Maar met de steun van een netwerkbedrijf biedt het je wel de kans om netwerken zo te ontwerpen dat je altijd de snelste veilige routes hebt. De volledige controle over hoe het verkeer door het netwerk van een organisatie wordt geleid en geprioriteerd, is daarbij van belang voor optimale prestaties. Dat realiseer je onder meer door optimaal van alle connectiviteitsbouwstenen gebruik te maken, van MPLS en openbaar internet tot 4G en SD-WAN.

Wat ik vooral wil zeggen tegen organisaties: kijk naar je behoeften, kijk naar je toekomst en vraag jezelf af of je huidige netwerk je door de digitale storm kan leiden. Want we zien voorbeelden om ons heen waarin bedrijven de put aan het dempen zijn, nadat het kalf is verdronken. Ik zou zeggen: pak de koe bij de horens.

Martijn ten Kate, country manager bij GTT

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in