Home Data & Storage Data: steenkool voor de volgende industriële revolutie

Data: steenkool voor de volgende industriële revolutie

120

Revoluties zorgen voor grote veranderingen in bestaande processen. Zo bracht de industriële revolutie mechanisatie. De drijvende kracht was steenkool, waarmee stoom opgewekt werd. De tweede industriële revolutie was die van de massaproductie en de lopende band, met elektriciteit als belangrijkste vernieuwing. Vervolgens kwam grootschalige automatisering in beeld, vanaf de late jaren zestig van de vorige eeuw. Elektronica maakte dit mogelijk.

Inmiddels rolt de vierde industriële revolutie over ons heen. Industry 4.0 wordt ook omschreven als Smart Industry. Deze transformatie wordt gevoed door data. Voor het eerst is het nu mogelijk klantdata direct te vertalen naar processen in de onderneming. Deze feedbackloop zorgt ervoor dat bedrijven agile reageren op ontwikkelingen in de markt.

In een datagedreven onderneming zijn mensen (zowel binnen, als buiten het bedrijf), systemen en machines in staat met elkaar te communiceren, elkaar te monitoren en elkaar – en andere mensen of machines – te informeren. Hierdoor ontstaat niet alleen inzicht in de productieprocessen, maar wordt ook gezorgd voor een snellere detectie van fouten, het beter benutten van resources (denk daarbij ook aan verduurzaming) en, zoals gezegd, het verwerken van feedback die klanten en partners geven op producten en diensten.

Stappen richting Smart Industry

Binnen een maakbedrijf zijn zowel de machines en mensen op de productievloer als de externe klanten en partners belangrijk. Zij leveren waardevolle data, die vaak aansluit bij ontwikkelingen in de markt. Zo hechten consumenten steeds meer belang aan producten die duurzaam geproduceerd worden. Leveranciers zullen daar rekening mee (moeten) houden bij hun interne processen. En bij hun productontwikkeling.

Een ‘smart’, of datagedreven onderneming is in drie stappen te realiseren. De eerste stap bestaat eruit te zorgen dat de machines in de productie continu data aanleveren. Met een Industrieel IoT (IIoT-)platform is directe communicatie met de apparatuur mogelijk. De gegevens die dat oplevert zijn echter weinig waard zonder context. Daarvoor is stap twee nodig.

Productontwikkeling

Machines kunnen vertellen wat er is gebeurd, maar voorlopig nog niet goed genoeg waaróm iets gebeurt. De menselijke component is daarom belangrijk. Hun inzichten geven context aan de verzamelde ‘ruwe’ data. Zo ontstaat een beter zicht op de performance binnen de onderneming. Dat geldt ook voor feedback van klanten en partners. Zij maken met hun reacties de gebruikersvriendelijkheid van de serviceafdeling, de tevredenheid over het afwikkelen van klachten of de vindbaarheid van informatie op de website inzichtelijk. En minstens zo belangrijk: deze informatie voorkomt dure fouten, zoals het lanceren van producten die niet voorzien in de behoefte van de klant.

De laatste stap is dan al deze informatie, aangevuld met data van bijvoorbeeld marktonderzoekers, samen te brengen in een platform. Dat geeft niet alleen inzicht, maar kan ook BI-omgevingen en AI-algoritmes voeden, zodat voorspellingen mogelijk worden. Denk aan onderhoudsintervallen, of het bestellen van reserve-onderdelen aan de ene kant, maar ook aan klantcommunicatie en productlanceringen aan de andere kant.

De waarde van data zou je volgens velen tegenwoordig moeten vergelijken met die van goud. Voor een Smart Factory is de vergelijking met steenkool meer op zijn plaats. Data-uitwisseling en de analyse van gegevens vormen immers de motor van de volgende industriële revolutie!

Kennissessie

Veel ondernemingen onderzoeken de stap naar een datagedreven productieproces. Samen met kennispartner Insight organiseert PADDLS een exclusieve vakbijeenkomsten. Deze worden gehouden op dinsdag 20 2022 van 18.00 tot 21.00 uur. Tijdens deze sessie nodigen wij u uit te sparren en te discussiëren met uw vakgenoten om tot nieuwe inzichten te komen en kansen te ontdekken. Meld u hier aan! 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in