Home Data & Storage Datacenter en Recht

Datacenter en Recht

84

Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor een datacenter om hun IT in onder te brengen. De reden daarvoor is simpel: datacenters zijn specifiek ontworpen voor maximale schaalbaarheid, beschikbaarheid, connectiviteit en energie-efficiëntie, iets dat binnen de muren van de eigen organisatie steeds slechter te realiseren is, al was het alleen maar vanwege het kostenplaatje. Ook de beveiliging van IT wordt in een datacenter op hoog niveau geborgd. De businesscase voor plaatsing van IT in een datacenter is snel gemaakt.

Blinde vlek
Wie zijn IT wil onderbrengen in een datacenter, doet er dus goed aan om alle aspecten daarvan te onderzoeken. Wat daarbij vaak vergeten wordt, is dat uitbesteding van IT aan een datacenter ook juridische implicaties kan hebben: een blinde vlek die voor onaangename verrassingen kan zorgen. Een voorbeeld: toen de meldplicht datalekken werd aangekondigd, ontstond meteen veel onrust. Wat waren de consequenties, wie werd er meldplichtig en hoe maak je goede afspraken met je outsourcing-partners? Het is niet vanzelfsprekend dat die kennis bij iedereen voorhanden is, terwijl dit wel zou moeten.

Deze vragen spelen in de gehele IT-branche, maar voor datacenters zijn er extra zorgen: wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als zich een datalek voordoet? En hoe maak je hier goede afspraken over? Nu datacenters een centrale rol hebben in de Nederlandse economie, moeten juridische kwesties rondom uitbesteding aan een datacenter goed afgedekt zijn. Voor veel bedrijven is de IT een kritisch onderdeel van de dagelijkse business. Het is dus ondenkbaar dat dit stil komt te liggen. Het vertrouwen dat aan de basis staat van bedrijvigheid, moet geborgd worden. De Nederlandse economie drijft er op.

Voorzien in een behoefte
Als directeur van de Dutch Datacenter Association (DDA) krijg ik dan ook veel vragen over datacenters en recht. Ook de verwerping van Safe Harbor in oktober 2015 zorgde voor de nodige consternatie. Het werd, kortom, hoog tijd om alle juridische ins- en outs rondom datacenters een op een rijtje te zetten. DDA partner ICTRecht bleek meer dan bereid om haar expertise ter beschikking te stellen hiervoor. 

Het resultaat is een gratis raadpleegbare overzichtelijke gids waarin alle juridische aspecten van uitbesteding aan een datacenter aan de orde komen. Het rapport is specifiek bedoeld om uitleg te geven over de juridische ins- en outs van uitbesteding van IT bij een datacenter. Niet alleen voor uitbestedende partijen of datacenters zelf, maar ook voor andere stakeholders.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in