Home Data & Storage Datacenter-sector werkt samen in Europa

Datacenter-sector werkt samen in Europa

47
dainamics

Nederland heeft een goed ontwikkelde datacenter-sector. Een sector die van essentieel belang is voor het goed functioneren van onze (digitale) economie, maar ook dient als digitale mainport voor Europa. Dit zijn belangen die logischerwijs vertegenwoordigd dienen te worden en daarom hebben vrijwel alle commerciële datacenter-spelers in Nederland zich aangesloten bij de Dutch Datacenter Association. Een sector-organisatie met focus op deze sector.

In de landen om ons heen zijn de belangen voor de economie niet minder. Ook daar worden dus de belangen van datacenters vertegenwoordigd. In elk land door organisaties die ieder op een net even andere manier zijn georganiseerd. Als je kijkt naar de grote internationale datacenter landen, de top 5, zie je beginnende bij Engeland, dat de belangen worden vertegenwoordigd door TechUK, de IT-sectorbrede organisatie met een apart chapter voor hostingproviders en datacenters.

In Duitsland wordt dit gedaan door ECO, de organisatie die naast datacenters de DE-CIX, de internet exchange, runt en de hosting providers vertegenwoordigt. In Frankrijk door Cesit, een organisatie waar providers en leveranciers, maar ook werknemers in de sector samenkomen. En in Ierland, inmiddels de nummer 5 in Europa, door Host in Ireland. Een organisatie die naast belangenbehartiging van de datacenter/cloud-sector voornamelijk focus heeft op de promotie daarvan.

Maar kijkend naar de thema’s en uitdagingen zie je in elk land vrijwel dezelfde zaken die spelen en dezelfde projecten waar de organisaties bij zijn betrokken. Door de toenemende invloed van Brussel is het belangrijk goed samen te werken en invloed te hebben. Dat is ook de reden geweest dat we een jaar geleden zijn gestart met overleg tussen de verschillende internationale organisaties. Met zoveel overeenkomsten een logische stap.

We zijn gestart met kennisuitwisseling. Wat zijn de projecten, rapporten, overleggen waar men in ieder land in betrokken is? Waar verschilt wetgeving in de verschillende landen? Wat heeft bij elke organisatie de prioriteit? Door beter inzicht kunnen we vervolgstappen plannen. Als eerste gezamenlijke project doen we in dat kader ook een survey onder deelnemers in vijf verschillende landen. Die wordt in januari gepubliceerd.

Op woensdag 25 november hadden we de officiële kick-off in Parijs op een event speciaal hiervoor georganiseerd door Cesit. Ieder presenteerde zich daar en er was een workshop met de Franse leden van Cesit over de verschillen. Veel Franse leden van Cesit zijn ook de internationale partijen die in elk Europees land actief zijn. En ook er veel voor voelen meer in Europa samen te werken en verschillen kleiner te maken.

Een mooi begin dus van een samenwerking die gaat uitgroeien naar een uiteindelijke gezamenlijke Europese vertegenwoordiging voor datacenters. Daar zijn alle partijen het over eens. Als associaties van Frankrijk en Nederland hebben we daar ook al reeds verdere stappen in gezet door ons aan te sluiten en actief te worden bij de EUDCA, de European Data Centre Association. Waar associaties, grote leden en toeleveranciers met elkaar samenwerken. Zie www.eudca.org.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here