Home Data & Storage Datacenters als digitale poort naar de cloud

Datacenters als digitale poort naar de cloud

134
cloud

Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoeveel informatie we tegenwoordig met zijn allen verzamelen en delen? Sinds het ontstaan van het internet is er een enorme groei aan digitale data in allerlei vormen. Deze data worden op de een of andere manier opgeslagen. Ze worden gedeeld onder alle gebruikers die aangesloten zijn op het wereldwijde web en daarbuiten. Hoe werkt dit eigenlijk? Hoe krijgt bijvoorbeeld Netflix de allerlaatste nieuwe films in uw huiskamer? En wat betekent het dat al uw data zich bevinden in de cloud? Het antwoord is simple. Data staan in een datacenter. In 2013 produceerden we 3,1 Zettabytes* aan data en volgens verwachting zal dit vlot stijgen naar meer dan 8,6 Zettabytes in 2018. Al deze informatie wordt opgeslagen en verwerkt in het datacenter.

datacenters

Wat zijn dan datacenters?

Wellicht denkt u nu meteen aan een of andere sciencefiction film waar in een donkere zaal, rijen van knipperende servers staan opgesteld met een kluwen van allerhande kabels. Of misschien heeft u geen flauw idee hoe een datacenter er in werkelijkheid uitziet. Sterker nog u zou ze uit veiligheidsoverweging niet eens herkennen, mocht u er toevallig een passeren. Maar wat heeft een datacenter met uw dagelijks gebruik van het internet te maken? Meer dan u denkt, en verbazend genoeg is een datacenter cruciaal geworden in het “always-on en connected” bedrijfsleven van vandaag de dag.

Neem het voorbeeld van Netflix, zonder een datacenter zouden zij nooit in staat zijn om u dagelijks de laatste nieuwe films of shows te bezorgen op uw Televisie, Laptop of iPad.

Datacenteropbouw

Hoe zien datacenters er eigenlijk uit aan de binnenkant? Vaak zijn het nietszeggende betonnen gebouwen met langs de buitenkant weinig kenmerken, buiten een eventuele koeling-installatie (Chiller platform) en een laad/los kade. Maar aan de binnenkant is er heel wat ‘state of the art’ apparatuur voorzien om 24/7 service te kunnen bieden. Denk daarbij aan generatoren, UPS-systemen (batterijen), HVAC-systemen (koeling) en een of meerdere meet-me ruimtes voor de netwerk bekabeling. (zie Datacenter lay-out hieronder)

layout

Hoe geraakt de informatie vanuit datacenters op de pc?

Hieronder het voorbeeld van de soms lange weg die de data moet afleggen om tot op uw computer of TV te geraken. Vaak bent u ook sterk afhankelijk van uw telecom- of internet provider om alles in goede banen te leiden. Daarom dat de beruchte ‘last mile’ u weinig keuze laat. Meestal zijn slechts een paar telecom operatoren de werkelijke eigenaar van de kabels die in de grond liggen en uw huis of bedrijf verbinden met de verdeelkasten langs de straat. In België waren het vooral de OLO’s (Other Licenced Operator) die begin deze eeuw zeer intensief hebben geïnvesteerd in de aanleg van glasvezelnetwerken.

netflix

Hoe Netflix de allernieuwste films in uw huiskamer brengt

Wist u dat Netflix alleen al meer dan 34% uitmaakt van het totale internet verkeer in de Verenigde staten tijdens de piekuren? De verwachting is dat het in Europa niet lang duurt eer gelijkaardige getallen gehaald worden. Het ziet er naar uit dat we straks alleen nog maar via het Internet TV kijken. Dat verklaart meteen ook waarom zowel Orange als Proximus en Telenet met een inhaalbeweging zijn gestart om hun netwerk aan te passen. Wordt dan elke film die u aanvraagt eerst gedownload om daarna te bekijken? Gelukkig is dit niet het geval, want een gemiddelde film in HD kwaliteit is ongeveer 3,5 Gigabyte zwaar. Het paste ooit maar net op een DVD. Als je momenteel een film selecteert kan je die gemiddeld binnen tien seconden al bekijken. Al deze films of TV shows worden gestreamed vanuit het datacenter via een mediaserver tot aan uw computer of TV.

vormen datacenters

Er zijn vele vormen van datacenters, de een nog beter afgeschermd en beveiligd dan de andere. Vaak staan ze in de buurt van het glasvezel netwerk dat het internet gebruikt om informatie over heel de wereld beschikbaar te maken. En niet geheel toevallig zijn dit in Europa alle hoofdsteden die verbonden zijn via datzelfde netwerk.

De meeste datacenters zijn eigendom van grotere telecom providers die hun eigen infrastructuur hierin hebben ondergebracht. Dit zijn de zogenaamde Telco PoP`s. Vaak laten zij enkel hun eigen klanten van het netwerk gebruik maken van hun datacenters om server en netwerk apparatuur onder te brengen. Daarnaast zijn er ook datacenters die toegankelijk zijn voor bedrijven met vele mogelijkheden tot aansluiting op elk netwerk. In deze datacenters zitten meerdere telecom providers ondergebracht in een aparte ruimte, de zogenaamde carrier rooms. Dit type noemt men dan ook carrier-neutrale datacenters. En sinds de opkomst van de grotere Public Cloud spelers zoals bijvoorbeeld Google of Amazon is er een gestage groei van het aantal datacenters, meer specifiek om hun eigen Cloud diensten in onder te brengen.

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

*Een zettabyte (afgekort ZB) is 1.000.000.000.000.000.000.000 (1021) bytes. Zetta is de SI-prefix voor een triljard.

*InfoGraphics hierboven zijn afkomstig van Wilcon.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here