Home Data & Storage Datacenters: de pijlers onder de economie

Datacenters: de pijlers onder de economie

115

Weinig mensen realiseren zich hoe essentieel moderne en betrouwbare datacenters zijn voor economische voorspoed. En dat terwijl er nauwelijks economische activiteiten te bedenken zijn, waarbij het datacenter geen doorslaggevende rol speelt.

We kennen allemaal de opslagboxen die ondernemingen als Shurgard verhuren. Je huurt een opslagruimte per vierkante meter per maand en je kunt er zolang de huur loopt spullen in opslaan. Veel mensen hebben een vergelijkbaar beeld van een datacenter: een locatie waar je data kunt opslaan. Wellicht is dit beeld ontstaan in de tijd dat ondernemingen primair eigen servers hadden voor hun applicaties, en alleen voor back-up en recovery terugvielen op een extern datacenter. Er werd in dat geval niet actief met de data in het datacentergewerkt.

Tegenwoordig vormen datacenters het hart van de communicatie bijvoorbeeld tussen bedrijven, tussen onderzoekers en tussen gamers. Het downloaden van een app op uw telefoon gaat via een datacenter– het betalen voor die app ook, net als de informatie die de app u geeft. Overigens: het telefoneren met die smartphone verloopt óók via een datacenter!
Een ander voorbeeld van het belang van datacenters vinden we in de gezondheidszorg: DNA-onderzoek vereist enorm veel computerkracht, de analyse van grote hoeveelheden data en veel datatransacties. Deze hoogwaardige vorm van onderzoek zou onmogelijk zijn zonder datacenters.

Een goede en stabiele datacenterinfrastructuur maakt economische ontwikkeling mogelijk. Juist innovatieve start-ups, die de technologische voorhoede kunnen vormen in een innovatieve economie, profiteren ervan. Je hoeft tegenwoordig als (beginnend) bedrijf nauwelijks te investeren in IT. Met een pc (of tablet) en een goede verbinding met een datacenter kan een ondernemer veel applicaties als service afnemen: van online werkplek via storage tot en met boekhouding en facturatie – en niet te vergeten: rekenkracht. Het mooie is, dat je zowel deze applicaties áls serverruimte in het datacenter naar behoefte kunt afnemen. Je hoeft niet fors te investeren in servers, terwijl je nog niet de volledige computerkracht nodig hebt – maar net zo min loop je na een groeispurt van het bedrijf tegen een tekort aan capaciteit aan.
Kortom, de ondernemer kan zich volledig concentreren op zijn primaire activiteiten zonder zich zorgen te hoeven maken over updates, patches en andere technische aspecten van IT. Veel ondernemers hebben hun bedrijf op die manier grootgemaakt – denk bijvoorbeeld aan de succesvolle gaming-industrie die ons land rijk is.

Latency verdwijnt
Overigens zien we juist bij gaming een ontwikkeling naar realtime online gamen in plaats van het gamen via een console. Qua rekenkracht kon dat al langer, maar inmiddels is de latency (vertraging) ook bij zware games niet meer merkbaar, waardoor datacenters ook daarin een centrale ‘realtime’ rol gaan spelen.
Dat is één van de redenen waarom het belangrijk is een datacenter dichtbij stedelijk gebied en dichtbij een internethub te bouwen. Bij banktransacties, bij het uitvoeren van medische ingrepen op afstand en dus ook bij gaming mag er geen vertraging zijn in de communicatie tussen gebruikers.
Daarnaast zorgt het bouwen van datacenters in een goed ontsloten gebied ervoor, dat het op veel manieren kan wordt opgenomen in de communicatienetwerken. Mocht er een verbinding uitvallen, dan is er direct een andere beschikbaar. Ten slotte garanderen goede verbindingen tussen verschillende datacenters stabiliteit en continuïteit.

Met deze schets maak ik duidelijk waarom West-Nederland een gewilde locatie is voor het vestigen van een datacenter. Goede en stabiele internetverbindingen én de AMS-IX als internethub zorgen ervoor, dat de digitale infrastructuur van ons land tot de beste van de wereld behoort. Zo vormen datacenters op veel gebieden de pijlers onder de economie.

Arjan de Haan, Sales Director Digital Realty

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in