Waar staan we over 10 jaar? Het is goed je die vraag af en toe te stellen. En één waar je natuurlijk graag de antwoorden op wilt weten. Zeker is dat ICT belangrijker wordt in ons leven. Op het persoonlijk vlak met onze smartphones, tablets en binnenkort ook met smartwatches en smartbrillen, zijn we altijd bereikbaar en online.
Zakelijk willen we overal kunnen werken, willen we meer gegevens kunnen verwerken en sneller ICT oplossingen/applicatie-landschappen kunnen ontwikkelen.
Wat zijn de ontwikkelingen op datacenter gebied die we kunnen verwachten? Hieronder ga ik in op een aantal thema’s.
Modulaire datacenters
IO, Digital Realty, Dell, HP, IBM, DataXenter, Colt, AST, Huawei “to name a few”, komen met elkaar overeen, dat ze allemaal modulaire datacenters bouwen. Het voordeel van modulaire datacenters is, dat ze kosten-effectiever zijn en dat het de operator de mogelijkheid geeft in fases het datacenter te bouwen en/of uit te breiden. Dit geeft minder financiële druk, een consistentere bouw en continue innovatie.
Dit is een trend die de laatste jaren inzette en niet meer zal weggaan. Modulair slaat ook niet meer op datacenter oplossingen in zeecontainers, maar hele gebouwen worden nu volgens een modulaire methode gebouwd. Door doorontwikkeling van het concept zullen de bouw en responsetijd steeds korter worden en de efficiëntie en betrouwbaarheid steeds groter.
Consolidatie
Het aantal datacenters wereldwijd bedraagt nu volgens de site Datacentermap.com een kleine 3000. Nederland is met 74 datacenters in de top tien vertegenwoordigd. Maar kijkend op de onlangs vernieuwde site Datacentrumgids.nl blijken er wel 157 datacenters in Nederland operationeel. Exact is het dus lastig te zeggen, hoeveel datacenters er nu werkelijk zijn. Maar dat er steeds meer datacenters bijkomen is een feit en die vestigen zich ook steeds vaker in de regio.
Het groeiende aanbod, ook door een groeiend aantal aanbieders, geeft ruimte voor consolidatie de komende jaren. Er zullen fusies en overnames gaan plaatsvinden. Teruggaan naar maar een handvol aanbieders lijkt me niet reëel. Maar dat er minder aanbieders komen is een zekerheid. Voor de gebruiker zal dit positief zijn door de kwaliteit van de geboden diensten. Die kan dan op een hoger plan komen. En omdat er nog steeds genoeg aanbieders in de markt van datacenters zullen zijn, blijft er een gezonde concurrentie tussen de aanbieders. Dit heeft zijn weerslag op de prijs voor colocatie.
Cloud en hybride cloud
De cloud acceptatie en groei van de cloud gaat met grote stappen. Nederland loopt hier voorop in vergelijking met de landen om ons heen. Dit vooral ook, door onze goede en snelle netwerk infrastructuur die centrale cloud diensten mogelijk maken. Dit is laatst goed uiteengezet in het artikel op ISPAM van Rashid Niamat. En ook ondanks issues met de veiligheid en onderwerpen als PRISM blijft het gebruik van cloud explosief groeien. Waar men eerst de kat uit de boom keek, willen nu ook kleinere bedrijven af van hun fysieke servers en overstappen naar de gecontroleerde MKB cloud van hun vaste ICT-leverancier.
In de toekomst zullen cloud diensten in de datacenters ook makkelijker beschikbaar komen, zoals nu de netwerk diensten van de carriers beschikbaar zijn. Zo kan je in de toekomst direct je private cloud veilig koppelen aan extra cloud compute resources en centrale storage diensten. Datacenters zien dit in en worden ook steeds beter “equipped” voor cloud service providers. Het laatste voorbeeld hiervan is de bekendmaking van de samenwerking van bijvoorbeeld Digital Realty en Epsilon.
Koeling en energie-efficiëntie
Datacenters zijn nog steeds niet efficiënt genoeg qua energieverbruik. In de USA is de gemiddelde PUE. (Power Usage Effectiveness) nog steeds schrikbarend hoog met een waarde boven de 2. In begrijpelijke taal betekent dit dat er één extra eenheid stroom wordt gebruikt, hoofdzakelijk aan de koeling, bovenop de eenheid stroom die nodig is voor de server.
De eisen voor de server intake temperatuur zijn nu al bijgesteld naar 27 graden Celsius en die vereiste temperatuur zal in de toekomst wellicht nog hoger worden. Dat betekent dat in ieder geval in Noord-Europa, op bijna alle dagen van het jaar vrije buitenluchtkoeling mogelijk is. En dat dus extra condensed koeling, die veel energie kost, niet meer hoeft te worden aangesproken. De toekomst zal laten zien dat deze hogere intake temperatuur zal worden ingevoerd in meer-en-meer datacenters.
Daartegenover staat dat het algehele totale stroomverbruik in het datacenter weer zal gaan toenemen. Apparatuur als servers en switches zijn de laatste jaren weliswaar een stuk energie-efficiënter geworden en door de druk van de crisis is dit ook nog eens extra aangewakkerd. Maar de quick-wins qua efficiëntie zijn nu gemaakt. We zien nu weer de weg naar boven wat betreft het stroomverbruik per rack. Meer servers passen door de hardware ontwikkelingen nu in één rack en door de groei van het gebruik van ICT zijn er ook steeds meer servers nodig. Toenemende server density en daarmee een hoger stroomverbruik per rack, is een trend. Een mooie uiteenzetting hierover is geschreven door Jan Wiersma. Datacenters zullen hier serieus rekening mee moeten gaan houden bij de allocatie van hun beschikbare stroom.
Minister van ICT
Met de groter wordende rol van ICT in ons leven wordt goede regulering steeds belangrijker. Al is het maar om de continuïteit van de energietoevoer te waarborgen voor onze datacenters. Datacenters gebruiken immers 2% van alle stroom. Ook op het gebied van onze vrijheden is regulering gewenst, denk bijvoorbeeld aan net-neutraliteit . Vanuit de ervaring in andere industrieën hebben we gezien dat zelfregulering hierbij niet alles dekt. Actieve bemoeienis en kennis van overheidswege is essentieel. De laatste jaren is dit duidelijk in het nieuws gebracht door Eurocommissaris Neelie Kroes.
Maar lokaal is er nog geen duidelijke agenda en dus geen consistent beleid bij onze regering. En dat schaadt ook onze economische belangen. Zie ook het scherpe stuk van Michiel Steltman van de DHPA zeer recent over het gebrek aan kennis binnen de politiek. Nederland heeft als springplank naar Europa met zijn datacenter- en netwerk-hub Amsterdam een Minister van ICT hard nodig. Onze nieuwe Koning heeft dit wel duidelijk op zijn vizier en bracht een bezoek aan de AMS-IX en het nieuwste datacenter van Equinix . De realiteit is dat de wereld van ICT, de wereld van kaas en bloembollen, in de schaduw aan het zetten is. Hoog tijd dus voor de ministeriële aandacht die het behoort te krijgen.
En, o ja, net als eerdere auteurs, zie François en Geert, die over de noodzaak van een Minister van ICT schreven, stel ik me bij deze ook beschikbaar voor deze eerbare functie. Dan zit de toekomst wel snor…
Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud