Home Data & Storage Datacenters verdienen erkenning voor online-houden van Nederland tijdens pandemie

Datacenters verdienen erkenning voor online-houden van Nederland tijdens pandemie

73

Geïnspireerd door het artikel van Amazon CTO Werner Vogels zou het ook in Nederland goed zijn als er meer erkenning wordt gegeven aan de datacenter branche en iedereen in de digitale infrastructuur. Juist deze infrastructuur, met inmiddels tienduizenden mensen werkzaam, heeft tijdens Covid-19 met grote inspanning ervoor gezorgd dat het grootste deel van de Nederlanders tijdens de pandemie kon blijven werken, leren en ontspannen. Hiermee heeft de digitale infrastructuur er ook voor gezorgd dat de Nederlandse economie één van meest weerbare is gebleken in Europa.

Volgens Werner Vogels, CTO van Amazon, verdienen de medewerkers van datacenters een groot deel van de eer voor het intact houden van de digitale ‘lifeline’ tijdens een jaar van eindeloze onzekerheid. “Naast het grote respect dat we hebben voor de mensen aan de frontlinie, verdienen de techneuten van onze datacenters ook zeker een deel van de credits voor het draaiende houden van het internet voor iedereen.”

In Nederland hebben we een van de sterkste digitale economieën in de wereld. De datacentersector, als onderdeel van de digitale infrastructuur, wordt beschouwd als de ruggengraat van het internet. En als het fundament van de digitale economie. De explosieve groei van videocalls, gaming en netflixen is probleemloos in stand gehouden. Dit, door een sterk digitaal fundament waar we al meer dan 30 jaar aan werken.

De impact van digitalisering op de Nederlandse economie is immens. En door de coronacrisis is deze nog verder toegenomen. Het internetverkeer steeg vorig jaar met maar liefst 40%. Veruit de meeste Nederlanders (60%) verwachten ook na de coronacrisis vaker op afstand te blijven werken.

Nederland maakt bovengemiddeld veel gebruik van het internet

Ook los van de pandemie moeten we de impact van digitalisering niet onderschatten. Nederland is met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk koploper in het dagelijks gebruik van het internet. Volgens Europees onderzoek gebruikt 90% van de Nederlanders (16-75 jaar) dagelijks het internet. Het EU-gemiddelde is 76%. We consumeren gemiddeld meer dan 8 uur per dag (digitale) media. Alle applicaties die we gebruiken om ons werk te doen, vinden hun basis in een datacenter. E-commerce, banken, media, communicatie zijn sectoren die sterk zijn gedigitaliseerd.

Krimp economie in Nederland door Covid-19 beperkt dankzij digitale infrastructuur

De Nederlandse economie had in 2020 een van de laagste krimp cijfers in Europa met 3,8%. Duitsland rapporteerde een krimp van 5%, het Verenigd Koninkrijk 10% en Spanje zelfs 11%. Dat onze economie het beter doet dan die van bijvoorbeeld Duitsland, is mede te danken aan onze goede digitale infrastructuur die ervoor zorgt dat we vanuit huis kunnen werken, winkelen, bankieren, en noem zo maar op.

Juist in een tijd waarin social distancing tijdelijk de enige uitweg is uit de crisis is digitalisering de sterke motor voor herstel. Volgens een rapport van het World Economic Forum behoort Nederland tot de top 4 van landen die het snelste weer zullen opkrabbelen, door onze hoogwaardige digitale economie en goede digitale infrastructuur.

Belang datacenters voor de samenleving

Iedereen erkent het belang van internet in onze huidige digitale samenleving. We vergeten echter vaak het digitale fundament dat het internet in stand houdt. Of nemen het voor lief. Huidige berichtgeving ondermijnt het belang van de datacenter sector. Dit, terwijl deze juist een krachtige motor is geweest tijdens de Covid-19 pandemie. Het is tijd dat het gedachtegoed van datacenters een positieve twist krijgt. Zodat we samen door kunnen groeien naar digitale welvaart. En zo snel mogelijk kunnen herstellen van de huidige crisis.

Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in