Organisaties zijn voortdurend naar manieren aan het zoeken om de productiviteit van hun werknemers te maximaliseren tegen zo laag mogelijke kosten zonder in te leveren op veiligheid en efficiëntie. Azure Virtual Desktop biedt een scala aan voordelen voor organisaties die streven naar een effectieve en veilige werkomgeving op afstand. Hieronder belicht ik de veel voorkomende voordelen die deze Platform as a Serviceoplossing biedt voor je organisatie en werknemers.
Microsoft beheert een groot deel van de service
Het merendeel van de Azure Virtual Desktop componenten wordt aangeboden als een integrale managed service. Dit betekent dat Microsoft verantwoordelijk is voor de inrichting en het in de lucht houden van deze onderdelen. Als organisatie ben je alleen verantwoordelijk voor het image inclusief de applicaties dat je wil aanbieden en de virtuele machines waarmee je dat image gaat aanbieden, de zogenaamde session hosts. Dit betekent een aanzienlijke besparing op de benodigde beheer- en onderhoudsinspanningen.
Schaalbare oplossing
In Azure is het zeer eenvoudig om capaciteit op- of af te schalen. Is er bijvoorbeeld sprake van een calamiteit, dan is extra ‘hardware op afstand’ zo te regelen. Geen lange offertetrajecten en/of aanbestedingen nodig. Daarnaast kan je steeds gebruik maken van de laatste technieken op het gebied van hardware, zoals recente CPUs, GPUs e.d. Je betaalt steeds naar daadwerkelijk gebruik en hoeft dus niet vooraf te investeren in een piekbelasting die wellicht nooit gaat komen. Dit maakt flexibel sturen op een dynamische IT-markt goed mogelijk. Wanneer je om bepaalde redenen nog steeds gebruik wilt of moet maken van hardware on-premises, dan is dat overigens ook mogelijk op basis van Azure Stack HCI. De eerdergenoemde session hosts draaien dan op eigen hardware, het management vindt nog steeds plaats vanuit Azure.
Lagere licentiekosten
Vaak zitten de licenties voor Azure Virtual Desktop en de eveneens zeer handige FSLogix software al inbegrepen in je huidige Microsoft licenties. FSLogix optimaliseert het beheer van gebruikersinstellingen en de performance van met name Office-applicaties. Er is in veel gevallen geen noodzaak meer om kostbare licenties aan te schaffen van derde partijen en dat is prettig aangezien deze prijzen een sterk opgaande trend laten zien. Microsoft geeft Azure Virtual Desktop veel ontwikkelingsprioriteit en dat is te merken in de hoeveelheid features die standaard aanwezig zijn; hierin speelt de leverancier steeds meer een voortrekkersrol. Daarnaast is er binnen Azure Virtual Desktop geen sprake van differentiatie, je hebt altijd recht op alle features.
Ondersteuning van een multi-user client OS
In het verleden was het alleen mogelijk om meerdere gebruikers op 1 virtuale machine te laten werken op basis van een server besturingssysteem. Hierdoor ontstonden problemen op het gebied van applicatie compatibiliteit en gewenning door gebruikers. Azure Virtual Desktop brengt ons de mogelijkheid om dezelfde functionaliteit aan te bieden, maar dan met een client OS zoals Windows 11 als uitgangspunt. Voor de gebruiker betekent dit herkenbaarheid en voor de beheerder een optimale compatibiliteit.
Betere beveiligingsmogelijkheden
Een andere reden voor organisaties om Azure Virtual Desktop te adopteren is dataprotectie. Alle data blijft daarbij centraal in een zeer goed te beveiligen Azure datacenter staan en komt niet terecht op een lokaal device van de gebruiker. Dit minimaliseert het risico op datalekken en houdt bedrijfsgegevens veilig, zelfs wanneer werknemers extern werken. Door bij het inloggen gebruik te maken van Entra ID, verkrijgt men de mogelijkheid om eenvoudig te integreren met Conditional Access, Multi-factor Authentication en Intune. Desgewenst biedt single sign-on een veilige, maar ook gebruikersvriendelijke ontsluiting naar allerlei resources.
Naadloze integratie met Microsoft 365 en Teams
Als onderdeel van het Microsoft ecosysteem biedt Azure Virtual Desktop een naadloze integratie met Microsoft 365. Vertrouwde applicaties zoals Word, Excel en Outlook worden optimaal ondersteund. Het veelgebruikte Teams verdient een speciale vermelding waar de feature Media Optimization een zeer goede performance mogelijk maakt op het gebied van audio en video. Het onderscheid met een lokale installatie valt hierbij geheel weg.
Toegang vanaf elk apparaat en besturingssysteem
Met Azure Virtual Desktop kunnen werknemers verbinding maken vanaf vrijwel elk apparaat of platform, of het nu gaat om een laptop, tablet, thin client of een Chromebook. Bovendien worden alle relevante besturingssystemen ondersteund. Dit betekent dat ze altijd en overal op een veilige manier toegang hebben tot documenten en applicaties van de organisatie. Dit vergroot de flexibiliteit om vanaf verschillende locaties te werken aanzienlijk.
Geen gedoe met VPN
In tegenstelling tot traditionele werkwijzen waarbij een VPN-verbinding nodig is om op afstand te werken, elimineert Azure Virtual Desktop de noodzaak voor een langzame en vaak frustrerende VPN-verbinding. Werknemers kunnen snel en eenvoudig verbinding maken met de virtuele desktopomgeving zonder moeite.
Kortom, Azure Virtual Desktop biedt een scala aan voordelen voor organisaties die streven naar een effectieve en veilige werkomgeving op afstand. Door toegang te bieden tot bedrijf kritische applicaties en documenten vanaf elk apparaat, te investeren in kostenbesparende virtualisatietechnologieën en te profiteren van geavanceerde beveiligingsfuncties, kunnen organisaties hun werknemers de tools en middelen bieden die ze nodig hebben om productief en verbonden te blijven, waar ze zich ook bevinden.
Meer weten over AVD? Schrijf je dan in voor de ronde tafel op 25 april, georganiseerd door SoftwareOne.
Gertjan Jongeneel, Senior Cloud Architect bij SoftwareOne