Home Ondernemen & Business De afgelopen decennia hebben de duurzaamheidsagenda voor het bedrijfsleven bepaald

De afgelopen decennia hebben de duurzaamheidsagenda voor het bedrijfsleven bepaald

Lexmark -
153

Voor het bedrijfsleven was de Klimaatconferentie van Glasgow 2021 een nieuwe mijlpaal van de afgelopen decennia. Tijdens deze bijeenkomst is vastgesteld hoe we duurzaamheid moeten integreren in onze werkwijzen, producten en contacten met relevante stakeholders.

Het is alweer 35 jaar geleden dat het Brundtland-rapport de term ‘duurzame ontwikkeling’ voor het eerst opperde. Sindsdien is het onderdeel geworden van ons dagelijks taalgebruik en zijn vooruitstrevende bedrijven druk bezig met verduurzaming.

Het Brundtland-rapport is uitgebracht in 1987 en was vernoemd naar de voormalige Noorse premier Gro Harlem Brundtland, die op dat moment voorzitter was van de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling. Het rapport toonde aan dat langetermijnoplossingen voor duurzame ontwikkeling alleen kunnen worden bereikt door sociale, economische, culturele en milieukwesties op mondiale schaal samen te brengen. Vanaf dat moment kon het bedrijfsleven zijn rol ten aanzien van duurzaamheid nooit meer ontkennen.

Het lijkt nu onvoorstelbaar dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) pas in 1995 werd opgericht. Net als het Brundtland-rapport maakt deze organisatie duidelijk dat het bedrijfsleven nauw verbonden is met het milieu. En alsof dat nog niet genoeg was, werden in 1999 de Dow Jones Sustainability Indexes gelanceerd. Deze stellen ethische beleggers in staat om bedrijven te steunen die zich houden aan de principes van duurzame ontwikkeling.

Bij Lexmark zijn we 30 jaar geleden begonnen met het actief ondersteunen van de circulaire economie en we hebben ons voorgenomen om in 2035 koolstofneutraal te zijn. In 2003 introduceerden we het recyclinginitiatief Lexmark Equipment Collection Programme en vandaag de dag hebben we met ons Cartridge Collection Programme meer dan 100 miljoen cartridges hergebruikt of gerecycled. Al onze apparaten zijn duurzaam; ze gaan meer dan 7 jaar mee en kunnen worden opgeknapt of gebruikt worden om andere apparaten te vernieuwen. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat 39% van het plastic in apparaten van Lexmark wordt hergebruikt en dat we de 2020 Design for Recycling award hebben gewonnen van het Institute of Scrap Recycling Industries, Inc.

Sinds 2008 is het idee van een groene economie met een lage CO2-uitstoot steeds meer onder de aandacht van het grote publiek gekomen toen regeringen over de hele wereld begonnen te investeren in milieumaatregelen. In 2015 werd het klimaatakkoord van Parijs ondertekend en datzelfde jaar zijn we bij Lexmark begonnen om de hoeveelheid water die we gebruiken te beperken – tot nu toe hebben we ons waterverbruik met 34% verminderd.

Sinds 2019 is de Climate Clock live gegaan, die aftelt naar een uitstoot van nul. Wij hopen, net als de meeste anderen, dat het tempo zal vertragen en zelfs zal omkeren. Dit zou namelijk betekenen dat de vermindering van de wereldwijde koolstofuitstoot voldoende is gebleken om de gevolgen van een verwoestende klimaatverandering af te wenden.

We hebben een lange weg afgelegd sinds 1987. Maar laten we samen verder gaan, hopelijk met nieuw, inspirerend leiderschap dat is ontstaan uit de Klimaatconferentie van Glasgow.

Peter van Broekhoven, Managing Director bij Lexmark

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in