Home Security De angst regeert het land

De angst regeert het land

62

Tijdens de kunsthappening ‘Track’ in Gent mocht een hotelkamer-kunstproject wekenlang niet gebruikt worden. De reden: er was wel een keuring op brandveiligheid gebeurd door een erkend controleorgaan, maar niet het exact juiste controleorgaan.

Een Cubaanse zangeres werd de toegang tot België ontzegd, omdat ze niet kon bewijzen dat ze voldoende cash bij zich had om haar volledig verblijf iedere dag 38 euro te spenderen. Dat had ze ook niet nodig, want ze zou bij een gastgezin gaan logeren. De dame werd twee weken gevangen gehouden en als een misdadiger teruggestuurd.

Zijn dit Belgenmoppen? Misschien wel, maar ze bewijzen één ding: wie verantwoordelijkheid heeft, verschuilt zich steeds vaker achter vastgelegde regels. De controle van de kunsthotelkamer wees uit dat alles veilig was, maar toch werd een vergunning geweigerd. De zangeres had een perfect verhaal, maar toch werd ze opgesloten. Waarom? Omdat een beslissingnemer angst had iets verkeerd te doen, en daarom voor de veilige optie koos: de regels strikt volgen, ook al gaan die tegen iedere vorm van gezond verstand in. Liever jezelf belachelijk maken, dan de kans lopen dat je een sanctie krijgt. De angst regeert inderdaad het land.

Uit mijn kindertijd herinner ik me nog dat er bij protestacties van de douane op de radio aangekondigd werd dat er vertragingen zouden zijn, want er werd ‘volgens het boekje gewerkt’. Dat vond ik altijd zo fantastisch: als mensen de regels volgden, ging alles trager. Pas als je het niet zo nauw nam met de regels, ging de boel vooruit.

Nu merk ik dat ook in de informaticawereld de angst regelmatig toeslaat. Iedere IT-verantwoordelijke loopt op het slappe koord: aan de ene kant wordt van hem gevraagd dat hij flexibel en ‘agile’ is, dat hij er voor zorgt dat het bedrijf heel snel kan inspelen op veranderingen in de markt,…. Maar anderzijds moet hij er ook voor zorgen dat alles super beveiligd is, dat wat hij doet ‘compliant’ is, en dat de ‘governance’ goed gevolgd wordt. Geen makkelijk te vervullen opdracht. Al te vaak merk ik dat IT-verantwoordelijken kiezen voor de veiligheid. Ik weet niet of een keuze voor IBM mensen nog steeds behoedt van ontslag, zoals vroeger werd beweerd, maar ik weet wel dat organisaties zich soms te makkelijk verstoppen achter veiligheid om toch maar niets te hoeven veranderen.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in