Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Architectuur als dienstverlening

Architectuur als dienstverlening

121

In mijn werk combineer ik consulting met lesgeven, zowel in een zakelijke setting als op diverse onderwijsinstellingen. Deze combinatie is ijzersterk: enerzijds biedt het de gelegenheid om bij te blijven bij de laatste ontwikkelingen en die in te brengen in de praktijk, anderzijds biedt het de mogelijkheid om ervaringen uit de praktijk mee te nemen in de trainingen die we verzorgen.

De laatste tijd heb ik een aantal keer een TOGAF-training mogen verzorgen. TOGAF is een zeer uitgebreid architectuurraamwerk met een sterke focus op het proces van architectuur. Met andere woorden, het helpt bij het beantwoorden van de vraag: hoe kunnen we effectief en efficiënt architectuur bedrijven. De standaard is behoorlijk omvangrijk, iets dat veel organisaties af lijkt te schrikken. De vraag die ik veel krijg is dan ook: “moeten we dat allemaal doen?!?”.

Het antwoord is natuurlijk dat niets moet. Mijn advies aan het einde van de training is dan ook meestal tweeledig.

Tip 1: zorg er voor dat je je opstelt als dienstverlener. Als je zorgt dat je weet wat de organisatie nodig heeft, dan kan je je dienstverlening daar op afstemmen. Mijn ervaring is dat het ondersteunen van projecten met een stuk architectuur (visie, principes, kaders en standaarden) een prima start is! Van daaruit kan je doorgroeien naar uitgebreidere dienstverlening. Beschouw de architectuurfunctie eens als een business en vul een business model canvas in: Wie zijn mijn klanten? Wat is mijn (toegevoegde) waarde? Wat zijn mijn belangrijkste resources, activiteiten en partners? De antwoorden op deze vragen bieden een goed kader om succesvol te worden en blijven!

Tip 2 haakt daar op in: zorg ervoor dat je de relevante elementen uit de TOGAF-standaarden haalt om effectief te zijn. Een op de organisatie (doelen) afgestemde versie van de ADM (Architecture Development Method – het architectuur proces van TOGAF), gecombineerd met ArchiMate blijkt erg krachtig!

Deelnemers verlaten de training over het algemeen met een goed beeld van hoe te starten. Dat geldt niet alleen voor TOGAF-trainingen, maar voor ArchiMate trainingen, lezingen, of de diverse  vakopleidingen die we verzorgen. De vraag die voor de trainer dan nog over blijft is deze: hoe pakken anderen dit aan? Graag jullie gedachten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in