Home Innovatie & Strategie De berg op met de IT Smart Factory?

De berg op met de IT Smart Factory?

92

Vorige maand wandelde ik in de Alpen, en zag daar al die enorme bergen. Hoog torenden ze boven me uit, en ik kon me eigenlijk niet voorstellen dat ik binnen een dag op de top zou kunnen komen. Tenzij er een skilift omhoog ging natuurlijk.
En opeens herkende ik weer iets uit de IT Smart Factory..

De berg aan repetitieve acties
Een hoge berg zonder skilift: dat is waar je tegenaan hikt bij de aanvang van een IT Smart Factory traject.
Er is een berg werk te verzetten (400 servers patchen, 500 servers migreren,  2000 gebruikers overzetten naar een nieuwe workplace omgeving).
Veel werk, heel veel werk – wat meestal al een tijd is blijven liggen omdat het veel is, en omdat het repetitief is. Niet supersexy, geen leuke brandjes die je kunt blussen, nee: veel van hetzelfde.
Net zoals wanneer je een berg op moet: je weet dat je duizenden stappen moet doen voor je je doel bereikt hebt.

Wat is dan menselijk gedrag? Je gaat onderaan die berg plannen zitten maken over hoe je boven zou kunnen komen.
In plaats van gewoon beginnen met de eerste stap en vervolgens stap voor stap omhoog gaan, ga je verzinnen hoe je een lift zou kunnen laten bouwen. Of een helikopter kunt inzetten om snel op de top te komen. Of vanuit de Spaceshuttle een kabel omlaag kan laten gooien. Of een tunnel door de berg maken om snel aan de andere kant te komen.

Herkenbaar? Dit zijn de schitterende designs die in IT projecten gemaakt worden om op een briljant-slimme manier die berg te bedwingen. Kunnen we maanden mee bezig zijn en tonnen geld aan uitgeven.
Terwijl die berg er nog steeds staat te staan, en je nog geen stap omhoog hebt gezet.

Dit is waar de IT Smart Factory het verschil maakt.
We weten dat we omhoog moeten, dat is een gegeven.
We weten dat we duizenden stappen moeten doen, ook dat is een gegeven.
We weten dat we dit kunnen. We hebben dit al vaker gedaan, we zijn geoefende wandelaars die in de kast een rugzak hebben met high-tech equipment om de wandeling zo snel en efficiënt mogelijk af te leggen (GPS-systeem met routes, lichtgewicht waterdichte schoenen).
We kunnen ons daarom goed maar snel voorbereiden, en met een lichte rugzak met alleen de basisbehoeften (tooling, scripts, kennis van infra) op ieder moment de berg op.

Dus in plaats van veel tijd spenderen aan designs, prototypes, toolvergelijkingen en uitgebreide PoC omgevingen: beginnen we gewoon met lopen. Onze planning is kort: Waar is het doel? Daarboven, linksom via de klif.
Dan een snelle google: gaat er toch niet een bus of taxi? Nee, dus we moeten gaan lopen.
Vervolgens haalbare throughput plannen: hoeveel stappen willen we per uur of per dag maken? 100 per uur.
Wanneer is ons evaluatie moment om te kijken of we slimmer kunnen voortgaan? Over 8×100 stappen.

Natuurlijk kijken we of we onze stappen kunnen vergemakkelijken met een wandelstok of klimhaken, ofwel of we kunnen automatiseren.
Natuurlijk streven we ernaar uiteindelijk een skilift te hebben zodat alle volgende personen snel en gemakkelijk omhoog kunnen. Dat doen we echter al omhoog stappend, door steeds palen te slaan, naar onszelf te kijken, en verbeteringen in onze weg omhoog te maken. Zodat we ondertussen wel die berg bedwingen, op weg naar de perfecte toekomstvaste oplossing.

De IT Smart Factory: gestaag de berg op, lean & mean, gewoon door te doen.
En uiteindelijk sneller bij het doel…

Marianne Faro, www.itility.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in