Home Internet De Bitcoin, of: met gelijke munt betalen

De Bitcoin, of: met gelijke munt betalen

114

1L1Kd4hvqLfZY2NvQuZ1xkEAbsfwtVw2uo, dit is het adres van mijn Bitcoin Wallet. Ik heb mijn eerste schreden gezet in de wereld van de crypto-money en in het bijzonder in de wereld van de Bitcoin. Het avontuur begint met het openen van een portemonnaie.
Bitcoin is geld, virtueel geld wel te verstaan. Geld dat ontstaat op basis van cryptologosche berekeningen en alleen gebruikt kan worden op het internet. Virtueel geld kan je zien als een vorm van giraal geld. Vergelijk het met het bedrag op je bankrekening. Het geldbedrag op je bank is eigenlijk ook alleen maar een reeks cijfers op een stukje papier. Geld is namelijk een overeenkomst, binnen een gemeenschap, om ‘iets’ als betaalmiddel te gebruiken. Geld is dus een afspraak en is gebaseerd op vertrouwen. Dat geldt ook voor Bitcoins. Een Bitcoin is geen wettig betaalmiddel, maar een Bitcoin is niet onwettig.

Bitcoins kan je op twee manieren verkrijgen:

  • Je kunt ze kopen.
  • Je kunt ze maken.

Hier zie je al direct een groot verschil met ons ‘normale’ geld: je kunt het zelf maken. Normaal geld mag, dankzij de monocultuur, alleen door banken worden aangemaakt. Dat alleenrecht geeft hen een enorme machtspositie, want het zorgt er voor dat banken (en overheden) een middel hebben om economieën te sturen. Het rentewapen wordt door centrale banken te pas en te onpas uit de kast getrokken om inflatie c.q.deflatie te bevorderen.
Inflatie schijnt nodig te zijn om de economie draaiende te houden.

De macht van de banken
Maar willen wij wel dat banken en regeringen zoveel macht hebben? Macht kan je ook misbruiken. Ik moet toch even aan de Libor-affaire denken, niet leuk. En van het volgende voorbeeld schiet het glazuur helemaal van mijn tanden: de ECB leent geld uit aan banken voor ongeveer 1%. De banken lenen datzelfde geld weer uit aan overheden voor 5%. Overheden moeten rente betalen. Om die rente te kunnen betalen heft de overheid belasting bij haar burgers. Tja, dat zijn u en ik. Uw geld gaat dus linea recta naar de banken. Banken worden schatrijk van dit systeem. Ondanks deze enorme winsten is in Europa ook nog eens 1827 miljard euro aan overheidssteun naar banken gegaan. In Amerika was dat zelfs 4.300 miljard dollar. Hoe kan het toch dat banken dat nodig hadden? Door de crisis? Of door die ingewikkelde waardeloze derivaten die banken bedenken?
Geld is gebaseerd op vertrouwen, dat is op zich goed, maar dan moet je op zijn minst ook vertrouwen hebben in haar rentmeesters. De monocultuur (die bij de banken berust) van geld scheppen is fnuikend voor de samenleving.

Bitcoins kun je zelf maken

Terug naar de Bitcoin. Bitcoins kun je zelf maken. “Delven” heet dat, genoemd naar het delven van goud uit voorgaande eeuwen. Het delven van Bitcoins gaat via zeer ingewikkelde algoritmen en is niet voor de gewone burger weggelegd. Crypto-geld wordt het ook wel genoemd. Bij de berekeningen zijn vele computers betrokken en fraude op dat punt schijnt uitgesloten te zijn. Temeer omdat er, anders dan bij banken, geen mensen bij betrokken zijn. De Bitcoin doorbreekt de monocultuur van geld scheppen.
Je kunt Bitcoins ook gewoon kopen, op een beurs of bij een wisselkantoor. En geloof me dat is een stuk eenvoudiger.

Waarom is, mijn inziens, dit cryptogeld nu zo belangrijk?
Crypto-geld staat niet onder invloed van overheden en banken, is grenzeloos en maakt alle andere geldsoorten zoals dollars en de euro’s tot ‘complementair’ geld. Het leuke van primair en complementair geld is dat het een het ander in evenwicht houdt. Het is een probaat systeem om een crisis in de toekomst te voorkomen en de monocultuur te doorbreken. Zwitserland heeft dit al bewezen. In Zwitserland bestaat al sinds 1934 de WIR. De WIR is naast de Zwitserse frank een betaalmiddel waarmee ondernemingen zaken met elkaar kunnen doen. Jaarlijks gaat er voor anderhalf miljard euro WIR’s over de toonbank. Stijgt de waarde van frank, dan daalt de waarde van de WIR en andersom. De frank en de WIR houden elkaar in evenwicht. Dit systeem is breed toepasbaar.  De euro is onmisbaar, maar elke gemeenschap zou zijn eigen complementaire betaalmiddel moeten hebben. Euro’s, guldens, marken en peseta’s kunnen makkelijk naast elkaar bestaan. Inmiddels zijn er overigens al zo’n 5 à 10 duizend alternatieve betaalmiddelen. De Airmile is in principe ook een alternatief betaalmiddel.
De werking, het belang, de voor en nadelen, van primair en complementair geld worden zeer goed uitgelegd door de Belgische econoom Bernard Lietaer in zijn boek “Het geld van de toekomst”. Dit boek is eenvoudig te vinden op het internet. Aanrader.

Bitcoin nog niet volwassen

De Bitcoin is nog lang niet volwassen en het grote vertrouwen ontbreekt nog. Een briefje met het getal 50 en wat ingewikkelde tekeningen er op, wordt door iedereen geaccepteerd als 50 euro. Dat komt omdat het uitgegeven is door een “betrouwbare” partij: een bank wel te verstaan (??).
De Bitcoin heeft dat grote vertrouwen nog niet, hoewel de Bitcoin op een andere, meer objectieve, manier betrouwbaar is. De betrouwbaarheid van de Bitcoin is gekoppeld aan ingewikkelde formules waarbij meerdere computers dezelfde berekeningen maken om elkaar en de betrouwbaarheid van een Bitcoin te bevestigen (confirmation). De Bitcoin zèlf is betrouwbaar, maar kijk uit voor hackers.
Wilt u meer weten? Kijk dan eens op de site: www.watisbitcoin.nl/

Ter afsluiting en ter illustratie van haar onvolwassenheid maak ik u graag deelgenoot van mijn eerste ervaringen met de Bitcoin.

Via Blockchain.info opende ik op zeer eenvoudige wijze een Wallet. Het adres van mijn Wallet staat bovenaan dit blog. Met de bitcoins in mijn Wallet kan ik producten en diensten kopen. In Groningen is een café waar je er een biertje mee kunt betalen en bij Richard Brandson kan je er je ticket voor een reis in de ruimte mee betalen. Ik kocht mijn eerste Bitcoins via een wisselkantoor. Van dit soort kantoren zijn er velen te vinden op het internet.
Maar het echte werk begon toen ik ging handelen op de beurs. Er zijn veel internetbeurzen waar Bitcoins worden verhandeld. Ik koos er twee uit: kraken.com en mtgox.com
Het bijzondere is dat beide beurzen verschillende koersen hanteren. Op kraken.com doet 1 Bitcoin ongeveer 600 euro en op mtgox.com doet 1 Bitcoin ongeveer 690 euro.

Via mijn normale bank stortte ik 100 euro op mij account bij kraken.com en kocht daar Bitcoins voor, hevelde die over naar mijn account op mtgox.com en verkocht ze daar voor 115 euro. Toch een winst van 15%. De euro’s heb ik weer teruggestort op mijn gewone bankrekening. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Ik ze nog niet ontvangen heb, maar dat komt door het verificatieproces. Bij mtgox.com moet je jezelf namelijk identificeren en dat proces duurt een maand. Euro’s overmaken via een SEPA betaling duurt ook nog eens 6 weken. Dus ik verwacht over enkele weken mijn 115 euro te ontvangen. Maar goed, als het proces eenmaal loopt, kan je dat (iteratief) tot het oneindige herhalen.
Zo zie je maar weer: het geld ligt op straat, of beter gezegd op de ‘electronic highway’.

De Bitcoins zijn het nieuwe goud, HNG.

Wessel van Alphen, Corporate Ambassador en oprichter van De Staffing Groep, toonaangevende staffingorganisatie voor interim professionals van Nederland

3 REACTIES

  1. Ik weet niet of Bitcoin het op langere termijn gaat redden of dat een munt met betere eigenschappen toch een betere kans heeft. Ik denk bijvoorbeeld aan Litecoin en Worldcoin: http://worldcoinfoundation.org/en/coin-facts/worldcoin-features

    Fastest WorldCoin is designed to be the digital currency of the future. At the forefront is our blazing fast speed. Your transaction will be fully confirmed in about 60 seconds or less. Blazing fast speeds make WorldCoin the best way to pay for everyday transactions. Transactions are fully confirmed in about 60 seconds. Transfer money to your friends and family instantly with just a few clicks.

  2. @Melle, welk cryptocurrency het gaat worden is nog onbekend, maar dat er naast de gebruikelijke dollars, euro’s etc er een onafhankelijk betaalmiddel gaat komen is ze zeker als wat. De wereldeconomie heeft het nodig, geen monoculturen, maar een open markt en een open currency.
    De Blckchain Wallet en de daarbijbehorende Blockchain App om betalingen te doen, werkt overigens erg goed. Wordt veelal afgehandeld door BitPay.
    Het proberen waard!

  3. Beste lezers,

    Een waarschuwing is op zijn plaats. Zie bijgaand artikel.
    Inmiddels is al wel weer enig herstel te zien.
     
    Bitcoins: Het Nieuwe Geld of Het Nieuwe Goud?
     
    De eerste run op een digitale bank door de koersdaling van Bitcoin: http://bit.ly/M2Pu8t .
    By Peter Korevaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in