Home Ondernemen & Business De cloud, BYOD en HNW (Het Nieuwe Werken)

De cloud, BYOD en HNW (Het Nieuwe Werken)

109

Als er één thema is waarbij IT en de business elkaar hebben gevonden, dan is dat wel Het Nieuwe Werken (HNW). Als term wordt het dusdanig vaak – en met wisselende betekenis – gebruikt, dat steeds meer mensen HNW-moe beginnen te worden. Als onderwerp zou ik het in dit blog met alle plezier willen mijden, ware het niet dat HNW bij bijzonder veel organisaties hoog op de agenda staat en dat cloud computing in toenemende mate een centrale rol speelt bij HNW.

Waar het bij HNW wat mij betreft om gaat, is het gebruik van de disruptieve technologieën van het moment (cloud, sociaal, mobiel en wellicht Big Data) om de prestaties van werknemers te optimaliseren. Veel HNW-initiatieven zijn de afgelopen jaren gestart met het oog op kostenbesparingen (vierkante meters!). En momenteel zien we dat veel HNW-initiatieven opkomen die meer gericht zijn op het in goede banen leiden van de onstuitbare penetratie van slimme mobiele apparaten die op grote schaal de organisatie zijn binnengestroomd.

vermeulen

Voor een deel proberen bedrijven de door werknemers ingebrachte slimme apparaten onder controle te houden door ondersteuning te bieden aan deze apparaten en verantwoordelijkheid te nemen voor bijvoorbeeld de ontsluiting van applicaties, data en beveiliging. Ondanks de sterke groei in BYOD en BYOS, geven Nederlandse organisaties er de voorkeur aan om zelf slimme mobiele apparaten als tablets en smartphones te verstrekken die vervolgens ook privé gebruikt kunnen worden. De groei in deze trend, ook wel COPE (Corporate Owned, Personally Enabled) houdt gelijke tred met BYOD, waaruit blijkt dat deze twee verschillende aanpakken de komende jaren hoogstwaarschijnlijk naast elkaar zullen blijven bestaan.

Vermeulen2

Naast de opkomende inzet van slimme mobiele apparaten op de werkplek, zien we dat de rol van cloud in snel tempo is toegenomen. In de eerste generatie HNW werd op technologiegebied een combinatie gemaakt van applicatievirtualisatie en IP-telefonie of wellicht unified communications. In de huidige generatie kiezen steeds meer bedrijven voor volledige werkplekken uit de cloud, waar IP-telefonie vervangen is door een unified communication & collaboration oplossing, die als het even kan deel uitmaakt van een complete werkplekoplossing uit de cloud. Omdat deze oplossing steeds meer enthousiasme veroorzaakt bij bedrijven, storten vooral alle mogelijke IT-dienstverleners zich op deze markt. In Nederland zijn tientallen, mogelijk zelfs enkele honderden leveranciers die een “eigen” cloudwerkplekoplossing aanbieden. Todat we door de onvermijdelijke consolidatieslag heen zijn, is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. De opkomende rol van cloud is eenvoudig verklaarbaar: het nieuwe werken vereist een virtuele werkplekomgeving, wat de cloud een natuurlijke habitat voor HNW maakt.

Maar wat nog altijd te vaak ontbreekt in HNW is bezieling. HNW-initiatieven zijn veelal reacties op de noodzaak om kosten te besparen en/of de noodzaak om de mobiele uitbreidingen van de werkplekomgeving onder controle te krijgen. Voor een deel ligt dat aan de IT-dienstverleners die HNW al jaren aan de man probeerden te brengen, maar er pas vrij recent zelf op overstapten. Voor velen geldt bovendien dat ze het niet doen om te laten zien dat werken anders en beter kan, maar omdat, jawel, er kosten bespaard dienen te worden. De meesten hebben gelukkig wel van de nood een deugd gemaakt en ze proberen wel degelijk als voorbeeld voor hun klanten te fungeren, met het risico dat ze meer aandacht aan de technologie dan aan de gebruikers besteden.

Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het succes van HNW vooral bij de organisaties die het proberen in te voeren of te optimaliseren. Het Nieuwe Werken wordt pas echt succesvol als de vraag “hoe kunnen we anders en beter werken?” als uitgangspunt wordt genomen en deze vraag continu gesteld wordt. Als we dan kijken naar de mogelijkheden die technologie biedt om te inspireren (!) en vervolgens om dit te realiseren, vallen er op het snijvlak van mobiel, sociaal en cloud werkplekken te creëren die werknemers efficiënter, productiever, flexibeler en zelfs gelukkiger maken. De komende jaren zullen we zien dat ook steeds meer big data-oplossingen zich bij de nieuwe werkplek gaan voegen: als werknemers overal en altijd toegang hebben tot bedrijfsdata en -applicaties, online eenvoudig en effectief kunnen samenwerken met collega’s, partners, klanten en leveranciers, zijn (big data) analytische tools op maat voor de kenniswerker de onvermijdelijke volgende stap.  En zo blijft het meer dan interessant om de ontwikkelingen in Het Nieuwe Werken op de voet te volgen!

Over de Nationale EuroCloud Monitor

Onafhankelijk IT onderzoeksbureau Pb7 Research heeft in opdracht van de Stichting EuroCloud Nederland en in samenwerking met het vakblad CloudWorks in de eerste helft van oktober 2012 262 IT-beslissers en -beïnvloeders van Nederlandse organisaties ondervraagd. Met het terugkerende onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van cloud computing in Nederland wordt een vinger aan de Nederlandse cloud-pols gelegd. Bovendien wordt met de resultaten de dialoog aangegaan met leveranciers, beleidsmakers en vooral (potentiële) zakelijke gebruikers op een nieuw blog. Het onderzoek en de dialoog richt zich op vragen waar organisaties zich voor gesteld zien: Wat is de business case? Wat zijn de kosten en de baten? Wat zijn de risico’s en hoe maak ik ze beheersbaar en/of aanvaardbaar?

Peter Vermeulen is directeur  van Pb7 Research, een onderzoeksbureau dat zich richt op de Nederlandse ICT-markt en is gespecialiseerd in de Nederlandse cloudmarkt en de transformatie van de Nederlandse IT dienstenindustrie.

2 REACTIES

  1. Beste Herman,

    Ik begrijp dat je heel graag traffic naar zerodistance wil leiden. Vind ik prima, maar ga dan wel wat subtieler te werk. Ik neem altijd de moeite om te reageren op reageerders en ben nu tijd aan het verspillen aan je reageerspam. Je reacties met verwijzingen naar de door jouw genoemde website domineren de laatste weken de reacties op Blogit. Ik denk dat ik ook voor veel andere bloggers spreek, als ik je bij deze verzoek om je reacties puur inhoudelijk te houden. Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,
    Peter Vermeulen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in